2023. február 10., péntek

Könyves Top 10 2022


A 2022-es év, az olvasmányaimat tekintve, vegyes képet mutat, mind zsánerileg, mind pedig terjedelemben. Még kevesebbet olvastam, mint 2021-ben (Erről ITT írtam), noha sokkal több volt tervben. Ennek ellenére összeállt a 2022-es listám. Akad köztük ismeretterjesztő olvasmány, képregény, sci-fi, verses kötet, ifjúsági/meseregény, szatíra és történelmi romantikus regény is. Egy szerzőnek pedig dupláznia is sikerült!

A bejegyzés további része spoilert tartalmazhat!

10. Igaz Dóra: Groll legendája

Ebben a mesében fontos szerepet kap önmagunk és a környezetünk megismerése, valamint a szokások/hagyományok elfogadása. Emellett magától értetődő természetességgel beszél a negatív tulajdonságokról is, ami pozitivista világunkban ritka, emiatt ez a kötet egyik legfontosabb üzenete.

Részlet az értékelésemből:

„A másik tanulság a negatív dolgok, érzelmek elfogadása. Fájdalmat érezni, túlsúlyosnak lenni, elkeseredni teljesen rendben van. Ezek mind hétköznapi dolgok/élethelyzetek, amiket a kötet teljesen természetesen kezel. Ahogy az is mindennapi, hogy valakit nem kedvelünk, van ilyen, pláne, ha az első benyomásunk nem túl jó az illetőről, és a mozgatórugóit sem értjük. Az ilyesmit azonban a mai társadalom egyáltalán nem kezeli jól, sőt a negatív érzelmek kifejezését, a normáktól elütő megjelenést legtöbbször elítélik. Olvasás közben azon kaptam magam, hogy a könyv a felszín alatt teli van értékeket hordozó üzenetekkel, ezért érdemes odafigyelni, és a dolgok mögé látni olvasás közben.”

A teljes értékelés ITT olvasható.

 

9. Shane McCarthy – Simon Furman – Mike Costa – Andy Schmidt – Nick Roche – James Roberts – Denton J. Tipton – Zander Cannon – Josh Van Reyk – Shaun Knowler: Transformers: Éljen Megatron!

Gyerekkorom egyik legmeghatározóbb képregényes élménye (a Superman és az X-men mellett) a Transformers volt, ezért nagyon örültem ennek a kötetnek. Ebben a keménytáblás, igényes kiadásban pedig öröm volt kézbe venni.

Részlet az értékelésemből:

„Shane McCarthy sztorija, az All Hail Megatron immár magyarul is olvasható, így végre a magyar rajongók is megismerhetik ezt a nagyszabású történetet, ami több bolygón és Autobot, Álca és emberi sorson keresztül bontakozik ki. Ugyanis ez nem szokványos kaland, nem egyszerű összecsapás, hanem egy több síkon játszódó, összetettebb történet, ahol mind az Autobotok, mind az Álcák szemszögébe bepillanthatunk.”

A teljes értékelés ITT olvasható.


8. Kristin M. Furrier: A Társalkodónő

A 2022-es év legnagyobb meglepetése! A szerző eddigi könyvei nem lettek kedvencek, de ez a kötet már az első pár sorával behúzott, a végéig nem eresztett, és azóta is kellemes élményként él bennem.

Részlet az értékelésemből:

„…de aztán megláttam, ki szerkesztette, és Tarja Kauppinen neve kíváncsivá tett, milyen fejlődési szintre jutott el a szerző az ő útmutatásával. Olyanra, amire egyáltalán nem számítottam, sőt számomra A Társalkodónő az év eddigi legnagyobb pozitív meglepetése. Vajon hol rejtőzött ez eddig a szerzőben? Nem tudhatom, de sokkal hamarabb ki kellett volna adnia magából, mert ez a szöveg számomra az igazi Kristin M. Furrier, ami az eddigi írásainak mélyén rejtőzött, de mind ez idáig nem tudott kibontakozni, nem állt össze annyira, hogy egy igazán jól megírt, kiforrott szöveg kerekedhessen ki belőle. De végre itt van! És örülök, hogy végül kötélnek álltam, mert sokkal többet kaptam ettől a könyvtől, mint képzeltem.”

A teljes értékelés ITT olvasható.

 

7. David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

 

Először az azonos című filmet láttam (kétszer), és csak az után került a kezembe a könyv. Meg kell mondjam, hogy annak idején a felütésnek hála az első pár képkocka a képernyőhöz szegezett. A könyv hasonlóképpen nyit, de míg a film csak a felszínt kapargatja, a könyvében Attenborough sokkal alaposabban elmélyed a témában, ami egyszerre csodálatos és hátborzongató. Mert ez nem egy fikció, hanem maga a valóság, az élet.

Részlet az értékelésemből:

„Fentebb már ecseteltem a könyv elsöprő hatását. Viszont ez nem elég, és ezt a szerző is tudja, ezért hivatkozásokkal, adatokkal és példákkal is alátámasztja, és azokon keresztül mutatja meg, hogy az emberiség mely tevékenységei okozzák a problémákat. Majd ezen alapok megfogalmazása után áttér arra, mi történhet a Földdel, ha nem változtatunk.”

A teljes értékelés ITT olvasható.

 

6. Raana Raas: Vezetők

 

Raana Raas az egyedüli szerző, akinek két könyve is szerepel a listán, de szerepelhetne az Időcsodák-sorozat akár összes kötete is, ám erre a listára csak az a kettő került fel, amiket 2022-ben olvastam először. Elsőként, hatodik helyen a Vezetők, ami a sorozat záró kötete, egyben az egyik legérdekesebb, ugyanakkor legkísérletezőbb darabja is.

Részlet az értékelésemből:

„A Vezetők összességében egy remek lezárás. A szálak összeérnek, minden szereplő megtalálja a helyét, békére lelnek, és elindulnak a gyógyulás és egy új kezdet felé. Talán éppen ez a béke és megbocsátás a négy részes regényfolyam legfontosabb üzenete: még ennyi szenvedés után is meg lehet békélni, és utat lehet nyitni valami új felé.”

A teljes értékelés ITT olvasható.


5. Jelena Glazova: Sóvárgás

Az egyetlen verses kötet, amit 2022-ben olvastam, de olyan erős hatása volt rám, hogy a listámra is felfért. Glazovának jó gondolatai vannak az irodalom és a nők helyzetéről, vagy egyszerűen csak az életről. A múlt év igazi csemegéje volt számomra ez a könyv.

Részlet az értékelésemből:

„A hatás nem véletlen, mert a szerző többféle elemet kombinál. Ahogy a borító egyik belső fülén olvasható: „A kortárs művészet interdiszciplináris és médiumközi területei érdeklik, műveiben szövegeket, képeket és experimentális hangokat kombinál.” Ennek megfelelően a szöveg egésze vizuális hatást kelt, a versek nagyja pedig egyedi dallammal rendelkezik, amit nagyon nehéz fordításban visszaadni, de Kis Orsolyának többségében sikerült.”

A teljes értékelés ITT olvasható.

 

4. Ecsédi Orsolya: Sárkányugatás

Ecsédi Orsolya Kell egy csapat!-sorozata a kedvenc gyerekkönyv-sorozatom, mert intelligens, vicces és modern, továbbá fiatalok szempontjából fontos témákat dolgoz fel, és határozott üzenete van. Ezért nagyon vártam a legújabb részt, a Sárkányugatást. Ebben a kötetben megmutatkozik, hogy a gyerekek csapatdinamikája mennyit fejlődött az első rész óta, és az is meglátszik, hogy már nem azok a szertelen kiskamaszok, mint kezdetben, hanem sokat komolyodtak a Banyavész óta.

Részlet az értékelésemből:

„…a Sárkányugatás a szerző eddigi legösszetettebb könyve. A sok humor, nyomozás és kaland mellett fontos társadalmi kérdésekkel és élethelyzetekkel is foglalkozik. Mindezt teszi gyerekeknek is befogatható módon, de a szereplőkkel együtt a témák is komolyodnak, és erősödik a mondanivaló. Zseniális, ahogy a szerző fokozatosan, kötetről kötetre mélyíti el a karaktereket és témafelvetéseket.”

A teljes értékelés ITT olvasható.

 

3. Kemendy Júlia Csenge: A Bertibátorító Hadművelet


A Bertibátorító Hadművelet még  múlt tavasszal, előolvasóként került a kezembe, és 2022 egyik legkellemesebb meglepetésének bizonyult, mert a nagyon szeretett első rész, Az Anyacsalogató Hadművelet után (az értékelésem ITT olvasható róla), a második rész még jobban tetszett. Hála annak, hogy a történet és karakterek még kidolgozottabbak,  a szerző stílusa pedig sokkal kiforrottabb lett.

Részlet az értékelésemből:

„A Bertibátorító hadművelet összességében egy szórakoztató és tanulságos mese a barátságról és a félelmeink legyőzéséről. Mind gyerekeknek, mind felnőtteknek élvezetes olvasmány, mert olyan témákkal foglalkozik, ami mindkét korosztály számára érdekes lehet, és a mondanivaló is korfüggetlen.”

A teljes értékelés ITT olvasható.

 

2. Tarja Kauppinen: A rendszer ellensége

Az a szerencse ért, hogy az elsők között olvashattam A rendszer ellenségét, és felkértek a könyv hátlapszövegének megírására, ami nagy megtiszteltetés volt számomra. Mivel Tarja Kauppinen A nép igazságával nagyon betalált nálam, így az ugyanabban a világban játszódó következő könyvét is nagyon vártam, és nem kellett csalódnom. Mi több, A rendszer ellensége sokkal jobb lett, mint az elődje.

Részlet az értékelésemből:

„Nagyon gyorsan kiolvastam, mert beszippant és nem ereszt a havasfelföldi életérzés és a regény atmoszférája. A végére érve csak ez járt a fejemben: Tarja megcsinálta! A második: Tarja tényleg megcsinálta! Komolyra fordítva a szót, ha nem látom, nem is hiszem el, de sikerült kiküszöbölnie az első könyve zavaró gyengeségeit. Jobb lett, sőt nem egyszerűen jobb, fényévekkel lekörözi A nép igazságát, pedig az is jó regény. Minden várakozásomat felülmúlta, sokkal érettebb, levetkőzte az elődjén még érezhető felesleges sallangokat. A dramaturgia egyszerűen annyira patent, hogy hihetetlennek éreztem a minőségbeli ugrást. Minden a helyén van, határozott a fókusz, semmi kicsapongás, letisztult, érett, ugyanakkor ugyanolyan választékos nyelvezetű, mint az első rész, a humor pedig eszement, de ez a fajta élc bitang jól áll a szövegnek. A karakterábrázolás is csodás, sehol nem tudok belekötni, mindenki pont annyira van árnyalva, amennyire kell, pont oda jutnak, ahová a szerző vinni akarta őket.”

A teljes értékelés ITT olvasható. Illetve egy másik cikkben is írtam a könyvről a Smoking Barrels Blogon: ITT.

 

1. Raana Raas: Menekülők

 

Raana Raas egy zseni, legalábbis az én szememben. Mind karakterábrázolásban, mind világépítésben, mind történetszövésben nálam egyszerűen nincs párja. A Menekülők pedig számomra a nagybetűs, felülmúlhatatlan Könyv volt 2022-ben. Imádtam, minden érzelmi mélységével és magasságával együtt, úgy, ahogy van.

 Részlet az értékelésemből:

„A Menekülők vitán felül az Időcsodák sorozat legkidolgozottabb kötete. Még jobban elmélyíti a világát és a karaktereket, és váratlan fordulataival szüntelenül meglepi az olvasót. Hangulata sötét, sok benne a nyomasztó és fájdalmas jelenet, csak néhol villan fel egy-két vidámabb rész, ami kicsit oldja a feszültséget.”

A teljes értékelés ITT olvasható.

 

 

 

---- 

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése