2021. április 29., csütörtök

Kemendy Júlia Csenge: Az Anyacsalogató Hadművelet

Kemendy Júlia Csenge első meseregénye, Az Anyacsalogató Hadművelet a napokban (április 30-án) jelenik meg a Napkút Kiadó gondozásában. A szerző nevével először a Kalandra fel! meseantológiában találkoztam, amiben A sötétség, aki félt a gyerekektől című meséje (EBBEN a cikkben írtam róla) jelent meg. A történet nagyon megérintett, egyszerre volt szomorkás és kicsit vidám, mint az élet maga. Pozitív benyomásként raktározzam el magamban az első olvasmányélményt, ezért nagyon örültem, mikor a szerző felkért első könyvének az előolvasására, aminek örömmel tettem eleget.

A kötet két változatát is volt lehetőségem elolvasni (tördelés előtt és után), így kis betekintést nyerhettem a szöveg fejlődésébe, ami nagyon izgalmas volt számomra. Legfőképpen azért, mert érdekes volt látni, ahogy egy csupasz szöveg megtelik élettel és többlettartalommal az illusztrációk által. Meg kell mondjam, a szöveg önmagában is megállja a helyét, sőt, első könyv ide vagy oda, nagyon igényes munka, amit szívből tudok ajánlani az olvasóknak, de a képek, Nagy Bettina munkái sokat hozzátesznek az élményhez. Ehhez nagyban hozzájárul az illusztrációk egyedi stílusa, a kollázstechnika, aminél több rétegből áll össze egy-egy kép. Ez illik a meséhez és a szereplők különböző attitűdjeihez.

A bejegyzés további része spoilert tartalmazhat!

 

Különös legendák keringenek a Tündérfürt utca egyetlen épülete, egy elhagyatott szélmalom körül. Egyesek szerint, ha tizenkétszer körbeszaladod egyik majd másik irányba, a malom tündérei valóra váltják a kívánságodat. A falubeli gyerekek vágyai pedig sorra teljesülnek is.
Szilágyi Filkó bármit megtenne azért, hogy bizonyítékot találjon a tündérek létezésére, és végre elhallgattassa kételkedő ikertestvérét, Kelement. A nyomozásnak újabb lendületet ad a malomba költöző új jövevény, aki bátorrá tevő gumicsizmájában fenekestől felforgatja a fiúk mindennapjait. De vajon tényleg tündérek teljesítik a kívánságokat? Mi van akkor, ha egy kívánság örökre kívánság marad? Szegődj a tündérek nyomába Bertivel, Filkóval és Kelemennel, hogy megtudd a választ!

 

 

Ahogy a fülszöveg is említi, a kötet a szélmalom körüli legendák körül forog, de abból is különösen egyre, a tündérekre koncentrál. Ez adja a történet fókuszát, amivel a szerző jól összefogja a történetet, és ezen a vonalon vezeti végig, illetve ez adja a szereplők motivációját, és ebben gyökeredzik a történet tanulsága is. Ezáltal az egész tündérhistória egy erős alapot ad, amire az írónő kiválóan építkezik, és megtölti a mesét mögöttes tartalommal, illetve elindít egy olyan eseménysort, ami nemcsak felforgatja a Szilágyi-ikrek életét, de arra készteti őket, hogy felülemelkedjenek a félelmükön vagy éppen a kétségeiken, és ezáltal fejlődjenek. Ehhez azonban kell egy új barát, Körösi Alberta, avagy Berti, aki felkavarja a fiúk unalmas hétköznapjait, és nem mellesleg van egy álma, amihez azonban nagyon erős kívánság és varázslat szükségeltetik, hogy a tündérek valóra váltsák. Fülöp, avagy Filkó örömmel és készségesen segít Bertinek, míg ikertestvére, Kelemen eleinte csak gúnyolja és kineveti őket, de valamiért mégis beszáll az ötletelésbe és a szervezkedésbe, és míg az Anyacsalogató Hadművelet, avagy rövidítve az ACSH alakot ölt, a három gyerek észrevétlenül baráttá válik.

 


 

A fiúk befogadják Bertit a kis csapatukba, és ők hárman úgy érzik, szinte bármire képesek. Ez, na meg Berti varázslatos, sárga gumicsizmája ad nekik erőt és bátorságot arra,  hogy elinduljanak a kislány legfőbb álmának nyomában, és megpróbálják hazahozni az édesanyját.

 

Hármuk összetartása és egymás feltétel nélküli segítése hordozza a mondanivaló egyik kulcselemét, a barátság fontosságát. Továbbá átvezet a fő tanulsághoz: vegyük észre, ami az orrunk előtt van, és becsüljük meg, amink van. Erre jön rá Berti a közösen átélt kalandok során, és elkezd másként tekinteni az édesapjára. A tanulság megértéséhez írnék pár sort a fentebb már említett mögöttes tartalomról, ami Berti motivációját adja. Az édesanyja ugyanis a születése után elhagyta őt és az apját, ami meghatározta az eddigi életét. Kemény téma, de a szerző gyerekeknek is befogatható módon beszél róla, mivel maga a kislány mondja el a saját történetét, ami még szívszorítóbbá teszi, mintha egy felnőtt mesélné, mert a gyerek szemszög kendőzetlen, nem fojt el semmit, hanem őszintén beszél az érzéseiről, gondolatairól. Emiatt a szöveg emberközelivé válik, és a közvetlen írásmód miatt nagyon is átérezhető. Ennél fogva a felnőtteknek is fontos üzenetet közvetít, illetve a gyerekek számára is érthetőbbé teszi a jelenséget.

 


 

A fontos, többrétű mondanivaló mellett pozitív életérzés és vidámság hatja át a könyvet, amit egyrészt a több helyen nevetésre késztető helyzetkomikum, másrészt a szereplők jelleme, cselekedetei adnak. Érdekes volt végigkövetni a gyerekek útját, és megfigyelni, hova fejlőttek a kalandok közben. Ez különösen igaz az ikrekre, akik a tündérek létezésének kérdésében a véleményskála két pólusát képviseltik. Filkó a lelkes optimista, aki hitte, hogy bizonyítékot talál a fantasztikus lények létezésére, míg Kelemen a szkeptikus, aki badarságnak tartja az egészet. Végül Berti álmának valóra váltása közben összekovácsolódtak, és az álláspontjuk is közeledett, így jobb testvérekké váltak. Történetük során számos különleges, vicces, vagy épp furcsa mellékszereplővel találkoztak, akik nagymértékben színesítetik a történetet. Közülük is kiemelkedik Piri néni, aki tulajdonképpen végig követi az útjukat, és mindig felbukkan a fontosabb pillanatokban, hogy végül rávilágítson a tündérek titkára, ami kapcsolódik a fentebb már említett fő mondanivalóhoz is, de ezt inkább fedje jótékony homály. Ha elolvassátok, kiderül!

 

 

Az Anyacsalogató Hadművelet összességében egy sziporkázó, vidámsággal átitatott meseregény. Kemendy Júlia Csenge debütálása ígéretes, érdemes megjegyezni a nevét, mert még biztosan sok-sok elragadó történetet olvashatunk tőle a jövőben.

 

Ajánlom felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Előbbiek közül főleg a gyerekvállalás előtt álló pároknak, mert a kötet fontos mondanivalót hordoz számukra. Gyerekeknek pedig 7-8 éves kortól ajánlom akár önálló, akár a szülőkkel közös olvasásra.

 

A könyvet a szerző és a Napkút Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

 

 

Értékelés: 5


 

 


 

 

 

----


Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, illetve követhetsz e-mailen is, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése