2023. február 17., péntek

Évértékelő 2022

A 2022-es év számomra újra a könyves eseményekről szólt. Voltam két könyvbemutatón, valamint a Könyvhéten és a Könyvfesztiválon is. Utóbbi érdekessége, hogy most először az esemény mind a négy napján részt vettem. Blogos szempontból kissé lazábbra sikerült az év, a korábbiakhoz képest kevesebb könyvértékelés került fel, viszont borítóleleplezésből és könyveken túl bejegyzésből sokkal több akadt, így mondhatjuk, hogy inkább olvastam, mint értékeltem. De néhány emlékezetes értékelés azért felkerült az év során.

A bejegyzésről röviden: egy kis könyves, egy kis blogos. Szóval egy csipetnyi mindenből, ami 2022-ben könyves-blogos szempontból történt velem, és említést érdemel.

 Egy kis könyves…

A koronavírus enyhülésével a könyves események is újjáéledtek, és gőzerővel próbálták behozni az elmúlt éveket. Persze, ez a papírhiány és háttérben meghúzódó egyéb gazdasági tényezők miatt nem valósulhatott meg maradéktalanul, de a kiadók nagyon igyekeztek ellensúlyozni ezt. Érzésem szerint sikerrel.

A bevezetőben már említettem, hogy sikerült részt vennem két könyvbemutatón. Az egyik Tarja Kauppinen A rendszer ellensége című könyvéhez fűződött a Könyvhéten. Nagyon jó hangulatú és átfogó beszélgetés volt. Erről képekben emlékeztem meg a blog Facebook-oldalán, ITT. A másik bemutató Ecsédi Orsolya Juli vagyok, könyvmoly című könyvének eseménye volt a Kolibri Kiadó szervezésében (ITT írtam az róla). A beszélgetés kötetlen, vidám hangulatban zajlott, nagyon jól éreztem magam.

A 2022-es év számomra legnagyobb könyves eseménye a Könyvfesztivál volt. Először (és valószínűleg egyben utoljára :D) vállalkoztam arra, hogy mind a négy napon részt vegyek. De annyira ki voltam már éhezve egy efféle alkalomra, hogy nem bírtam kihagyni. A legfeledhetetlenebb élmény a megnyitó napjának végén tartott Szvetlana Alekszijevics-panelbeszélgetés volt, amit két nappal később bővebb formában megismételtek. A teljes eseményről ITT írtam.

 

Egy kis blogos…

A blog kisebb szünetekkel ugyan, de egész évben működött, főleg az értékelések terén mutatkozott egy kis visszaesés, mert kevesebbet sikerült olvasnom, így kevesebb könyvről írhattam bejegyzést.

A menetrend megegyezett a 2021-essel, kivéve, hogy a könyvértékelések kissé megfogyatkoztak és idén inkább a Borítóleleplezés, a Szemezgető és a Könyveken túl rovatok léptek előtérbe. Utóbbira az adta az apropót, hogy öcsém révén jegyet kaptam a Backstreet Boys budapesti koncertjére, és erre hangolódtam. Ezeket a bejegyzéseket a BSB hangolódás címke alatt, ITT megtalálhatjátok.

2022-ben is több recenziós példányt kaptam, amiket köszönök a Könyvmolyképző, a Kolibri, a Napkút, a 21. Század, a Prae és az Agave kiadónak, valamint Jud Meyrin, Kristin M. Furrier, Szabó Borka, Tarja Kauppinen, Ecsédi Orsolya íróknak.

 

Egy kis összesítés…

- 16 értékelést írtam a Luthien Könyvvilágára és 7 cikket a Smoking Barrels Blogra.

- 1 interjú került fel.

- 30 borítóleleplezésben vettem részt

- 33 Könyveken túl bejegyzést írtam

- 14 Szemezgető került fel.

A 2022-es olvasmányaimat rangsoroló Könyves Top 10 2022 bejegyzésemet ITT olvashatjátok.

 

2022-ben

- 68 könyvet olvastam a 2021-es 65-tel szemben.

- 2 könyvet olvastam angolul.

- 12 olyan „könyvet” olvastam, ami 20-100 oldal közötti verses kötet vagy mesekönyv volt.

- 8 képregényt olvastam.

- 2021-hez képest több könyvet olvastam, mint képregényt.

 

Beszerzések

202 könyvvel lettem gazdagabb, amiből voltak recenziók és ajándékba kapott könyvek is, de azért szépen vásárolgattam is, főleg különböző akciókban és könyves eseményeken. Az olvasottságom 29%-ra esett vissza. Ezen mindenképp szeretnék javítani 2023-ban, akárcsak az előző évben. Remélem, idén sikeresebben.

 

 

 

---- 

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése