2022. február 20., vasárnap

Évértékelő 2021

A 2020-as évértékelőm (ITT elolvashatjátok) igen rövidre sikerült, ami nem volt véletlen. Decemberben ugyanis gyerekestül-férjestül elkaptuk a koronavírust amolyan nem várt karácsonyi ajándék gyanánt, ami minden blogos tervemet felborította a 2020-as év végén. Sőt azt kell, mondjam, még 2021 első harmadában is, de egész évben éreztette a hatását, úgyhogy kicsit küzdenem kellett a blog megmaradásáért, meg sokszor egyáltalán azért is, hogy menjen az olvasás. Ennek okán mindennel (főleg a recenziós könyvek olvasásával) lassan haladtam, de úgy év végére valamelyest normalizálódott a helyzet, és úgy néz ki, most már menni fog minden a maga medrében. Noha akadtak egyéb nehezítő tényezők, de ezt inkább alább fejtem ki, így előjáróban ennyit szerettem volna írni.

Röviden, hogy miről is lesz szó a bejegyzésben: egy kis személyes, egy kis könyves, egy kis blogos. Szóval egy csipetnyi mindenből, ami 2021-ben (meg egy kicsit 2020-ban) történt velem, és említést érdemel.

 

Egy kis személyes…

2020

2020. januárral kezdeném, aminek rögtön az elején egy haláleset történt a családban. Ez még teljesen Covid függetlenül történt, de előrevetítette az év komor hangulatát.

A 2020 augusztusával folytatnám, amikor nem lett jó a nőgyógyászati szűrés eredményem. Itt nem kell nagyon komoly dologra gondolni, nem lett rákom vagy ilyesmi, csak egy megelőző állapot, ami miatt egynapos műtéten estem át. Ez így leírva nem tűnik gáznak, de mondanom sem kell, azért megijedtem. Mondjuk, azt hozzáteszem, Covid ide vagy oda, nálam minden flottul ment az egészségügy berkein belül, bár az is igaz, hogy szerencse, hogy elmentem rákszűrésre, és hamar kiderült a probléma, mert ha a Covid ürügyén kihagyom, talán nem is írnám ezt a bejegyzést. Bár tény, 2021-ben meg kellett ismételni a műtétet, de most már úgy néz ki, a javulás felé indult el a dolog. Még nem kóser minden, de halad afelé.

Aztán jött 2020. december, amikor a Covid elvitte az ünnepet, és először maradt el a szülőkkel közös karácsony. Igaz, miután rendbe jöttünk, bepótoltuk, de az nem ugyanaz. Nagyon furcsa volt így a karácsony, ugyanakkor nyugodt is.

2021

Januárban visszatértem a munkába, igaz január-februárban a szüléssel felgyülemlett szabadságomat töltöttem, de jobb is, hogy így történt, mert az év első két hónapja a Covidról szólt. A szaglásom január végére tért vissza, olyan fejfájásaim voltak, amit addig el sem tudtam képzelni, mert nem vagyok egy fejfájós alkat. De a legdurvábbak az agyblokkok voltam, amikor egyszerűen gondolkodni sem tudtam. Emiatt alig ment a cikkírás és az olvasás.

Márciustól az is lassította a dolgokat, hogy a családi élet mellett újra munkába álltam. Bár ez legalább kimozdított, mert a visszarázódás a vártnál jobban sikerült, és összességében szeretem, amit csinálok, szóval ez elmozdított az olvasási és írási válságomból, és az év végére valamennyire észhez tért a blog is. Valamint az is segítette a dolgot, hogy a kisfiam szeptembertől bölcsődés lett, így lett némi plusz szabadidőm is, amit munka után olvasással vagy cikkírással tölthettem.

Egyéb lelki tényezők is hátráltattak, néha megzuhantam, főleg a pandémiás helyzet és egy kb. 15 éves barátságom megszakadása nyomasztottak. Utóbbit nagyjából mára sikerült feldolgoznom, előbbihez meg apránként hozzászoktam, de azért egyik sem volt kellemes. Még úgy sem, hogy tudom, más is él/élt át hasonlót az elmúlt két év során.

 

Egy kis könyves…

A Covid miatt sorra maradtak el a könyves események, amik jócskán rányomták a bélyegüket a sokszor amúgy sem rózsás hangulatomra. Röviden, de tömören: ki vagyok éhezve egy jó kis könyves eseményre. Remélem, az idei Könyvhét és Könyvfesztivál már nem marad el.

Azonban mégiscsak sikerült egy kisebb könyves rendezvényen részt vennem, ez pedig Tarja Kauppinen családias hangulatú szegedi könyvbemutatója volt (ITT írtam róla), amire 2021. november 11-dikén került sor a Somogyi könyvtárban. Összességében egy közvetlen és családias hangulatú eseményen vettem részt, ahol izgulás ide vagy oda, a szerző végig sziporkázott, és oldott légkört teremtet. Remélem, még sok könyvbemutatóján vehetek részt a jövőben, ha a Covid és Havasfelföld istenei is engedik.

 

Egy kis blogos…

A blog kisebb szünetekkel ugyan, de egész évben működött, ami így utólag visszatekintve a fentebb leírtak fényében, egy csodával ér fel. Végül sikerült kitartanom, és azt hiszem, megérte, mert rájöttem, hogy nagyon szeretem csinálni, és végül ez is segített átjutni a nehezén.

A menetrend a 2019-2020-as menetrenddel megegyezett, kivéve, hogy a Top 5 Szerda és a Book Tag jellegű bejegyzések nagyrészt eltűntek, helyettük jelentek meg új rovatok, a Könyveken túl és a Szemezgető rovat, előbbiről ITT, utóbbiról ITT írtam először. A könyvértékelések általában maradtak vasárnap, bár ettől a jövőben el fogok térni, még kikísérletezem, hogy lesz a legjobb. Interjú kevés készült 2021-ben, ezen idén azért szeretnék változtatni.

2021-ben is több recenziós példányt kaptam, amiket köszönök a Könyvmolyképző, a Közösségi Írók Céhe, a Lazi, a Trivium, a Napkút, a Kiadónak, valamint Jud Meyrin, Kristin M. Furrier, Tiszlavicz Mária és Friewald Ruben íróknak.

 

Egy kis összesítés…

- 23 értékelést írtam a Luthien Könyvvilágára és 15 cikket a Smoking Barrels Blogra
- 0 írás került fel
- 0 Book Taget töltöttem ki
- 4 Top 5 Wednesday bejegyzést írtam

- 3 interjút készítettem

- 20 borítóleleplezésben vettem részt

- 6 Könyveken túl bejegyzést írtam

- 8 Szemezgető került fel.

A 2021-es olvasmányaimat több listába szedve rangsoroltam. Az 5 kedvenc magyar szerzős olvasmányomról ITT, az 5 kedvenc külföldi szerzős olvasmányomról ITT, az eddig elmaradt 2020-as könyves Top 10-emről ITT, a 2021-es könyves Top 10 + 1-ről ITT írtam.

 

2021-ben

- 65 könyvet olvastam a 2020-as 72-vel szemben

- 0 könyvet olvastam angolul

- 9 olyan „könyvet” olvastam, ami 20-40 oldal közötti novella vagy mesekönyv volt

- 14 képregényt olvastam

- 2020-hoz képest több könyvet olvastam, mint képregényt

 

Beszerzések

176 könyvvel lettem gazdagabb, amiből voltak recenziók és ajándékba kapott könyvek is, de azért szépen vásárolgattam is, főleg különböző akciókban. Az olvasottságom 32%-ra esett vissza. Ezen mindenképp szeretnék javítani 2022-ben.

 


 

 

----

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése