2021. november 28., vasárnap

Tarja Kauppinen szegedi könyvbemutatója – 2021.11.11.

A szerző nevével a 2018-as [bekezdés]-program győztesei közt találkoztam először, és már akkor felkeltette az érdeklődésemet A nép igazsága című regénye, amit lehetőségem volt hónapokkal a megjelenés előtt előolvasni (ITT írtam róla). A szöveget olvasva egy nagyon szimpatikus kép alakult ki bennem Tarja Kauppinenről, továbbá olyan intelligenciáról és egyedi világlátásról árulkodott, ami sok kérdést vetett fel bennem, így a könyv megjelenése után nem sokkal meginterjúvoltam a szerzőt, hogy legalább néhányra választ kapjak, ezt ITT olvashatjátok.

Szerettem volna személyesen is megismerni, de a járványhelyzet a könyves eseményeket is erősen korlátozta, így erre egészen 2021 novemberéig nem volt lehetőségem. Így hát nagyon megörültem, amikor megtudtam, hogy a szerző Szegedre jön, és kapva kaptam az alkalmon, hogy végre találkozhassak vele, amit nagy izgalommal vártam.

A könyvbemutatóra 2021. november 11-dikén került sor a szegedi Somogyi könyvtárban. A beszélgetés moderátora Veres Judit (Chöpp) volt, akin az első pillanattól kezdve érződött, hogy a szerző nagy rajongója, és nagyon szereti A nép igazságát. Ezzel rögtön családias hangulatot varázsolt, amit csak fokozott, hogy a pont aznap bevezetett létszámkorlátnak megfelelően nem volt nagy tömeg.

Ez egyáltalán nem jelentett problémát, mert így minden érdeklődő válthatott néhány szót a szerzővel, akár a bemutató előtt is. Tarja az első perctől közvetlen volt, és áradt a lényéből egyfajta vidámság, ami a szereplés miatti izgulása ellenére is átjött, és az egész bemutató alatt megmaradt.

Aztán elkezdődött a könyvvel kapcsolatos képi érdekességekből álló, az író elmondásait kiegészítő diavetítéssel színesített fő attrakció.

Szó volt többek közt a borító keletkezéséről, képről-képre bemutatva a tervek változását a végleges kialakulásáig. Tarja mesélt az illusztrátorral, Németh Gyulával zajlott eléggé dinamikus közös munkáról a borító és a belső illusztrációk megalkotása közben. Ez számomra nagyon érdekes volt, mert ilyesmibe mindig érdekes belelátni, még ha csak érintőlegesen is.

Továbbá az is nagyon felkeltette a figyelmemet, hogy maga a szerző, illetve az olvasók vagy éppen a könyves szakma hogyan sorolja be a regényt. A szerző inkább szépirodalomnak pozícionálná, viszont az olvasók egy részének ez inkább szatirikus fantasy, szerintem viszont mindkettő. A magam részéről szeretem a kevert zsánereket, de végeredmény szempontjából végül is mindegy, hová soroljuk, mert az a lényeg, hogy A nép igazsága jó könyv, ami zsánerfüggetlen. Amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy bekerült a 2021-es Margó-díjra jelölt 40 legjobb első prózakötet közé, amit maga a szerző is a kötet eddigi legnagyobb elismerésének tart.

A regény felépítésének módja ugyancsak szóba került. Érdekesnek találtam, hogy először az erkölcsi tanulság fogalmazódott meg a fejében, és e köré építette a regényt. Vagy az, hogy a kötet tulajdonképpen novellákból épül fel, mert novellákat sokkal jobban szeret és tud írni. Ez kissé meglepett, mert az epizodikus szerkezet ellenére a műnek mégis van egy határozott íve, amiből egyáltalán nem érződik az, hogy novellákból épülne fel. Más szóval jól sikerült a szöveg összefésülése, majd szerkesztése.

Beszélt még a humor vagy éppen a magyar nyelv értékeinek megőrzéséről, és ennek megjelenítéséről a regényben, vagy éppen arról, melyik szereplő mit testesít meg. Emellett arra is kitért, hogyan hatott rá az aktuális lakhelye a regény születésekor.

Miután minden fontosabb témát érintettek a moderátorral, a közönség is kérdezhetett. A legérdekesebb ezek közül A nép igazsága folytatásáról érdeklődött. Ha minden jól megy, szerencsére csak 2022 nyaráig kell várnunk. Addig is a Napkút Kiadó honlapján az előkészületben lévő könyvek között már megtekinthető az új kötet címe.

 

 

A kérdések után következtek a közös képek, amit szintén nagyon vártam. 

 

 

A képek után pedig az esemény zárásaként Tarja dedikált. Az előolvasásért kapott tiszteletpéldányommal én is beálltam a sorba, ami a második (személyesen az első) aláírásom volt a szerzőtől, így lett A nép igazsága az első duplán dedikált könyvem.

Összességében egy közvetlen és családias hangulatú könyvbemutatón vettem részt, ahol izgulás ide vagy oda, a szerző végig sziporkázott, és oldott légkört teremtet. Remélem, még sok könyvbemutatóján vehetek részt a jövőben, ha a Covid és Havasfelföld istenei is engedik.

Tarja Kauppinen megjelenéseiről, könyveiről több helyen is értesülhettek.

Moly: https://moly.hu/alkotok/tarja-kauppinen

Facebook: https://www.facebook.com/tarjakauppinenwrites

Instagram: https://www.instagram.com/tarja__kauppinen/

 

Képek forrása: A szerző Facebook oldala, illetve saját készítésű képek.

 

 


 

----


Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése