2021. december 22., szerda

5 kedvenc magyar szerzős olvasmányom 2021

Lassan eljön az év vége, így nem maradhatnak el az ilyenkor szokásos összesítő bejegyzéseim. Mivel ebben az évben kevesebbet olvastam, mint általában, így most nem hozok műfaj szerinti listákat, inkább kisebb léptékben gondolkozom.

Elsőként az idei kedvenc magyar szerzős olvasmányaimat mutatom be nektek. Helyet kapott a listán első könyves szerző, új felfedezett (legalábbis számomra) és rutinos, több kötetes szerző is.

Íme, a lista!

5 kedvenc magyar szerzős olvasmányom 2021

 

5. Keiran Rowley: Hanyatlás

Keiran Rowley első regénye olyan nagy hatással volt rám, hogy rögtön fel is röppent a listám ötödik helyére. Ritkán sikerül debütáló regénynek ennyire bevonzania, de a Hanyatlásnak sikerült. Olyannyira, hogy tűkön ülve várom a folytatást. Mert habár ismert elemekhez nyúl, de azokat olyan jól használja fel, hogy öröm olvasni. Részletesebben az értékelésemben (ITT) olvashattok róla.

 

4. Tiszlavicz Mária: Madarat tolláról

Keiran Rowley mellett nekem Tiszlavicz Mária az év másik új felfedezettje. Több könyve várakozik a polcomon, de ez a kisregény lett az első, amit elolvastam. A fülszöveg és a téma rögtön bevonzott, és a megvalósítás is kifejezetten jóra sikerült. Szerethető karakterek, gördülékeny cselekményvezetés és lehengerlő stílus. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy olvasmányos, könnyed kisregényt kapjunk, ami maximális kikapcsolódás nyúlt. ITT bővebben is olvashattok róla. 

 

3. On Sai: A két herceg

Nagyon megszerettem On Sai stílusát, mert nagyon jól bánik a szavakkal, és okosan, de egyben játékosan képes átadni olvasóinak az üzenetét, mindezt olyan köntösbe csomagolva, ami befogathatóvá tesz bármilyen fontos, nehéz vagy akár fájdalmas mondanivalót is. Ez áll A két hercegre is, hatványozottan is. Ritka az ilyen elgondolkoztató és kihívást nyújtó ifjúsági regény. Mély mondanivalók és társadalomkritika bújik meg a tinirománc, mágia és a katonai kiképzés rétegei alatt. ITT bővebben is írtam róla.

 

2. Rojik Tamás: Szárazság

A disztópiák a gyengéim. Legyen az ifjúsági vagy felnőtt, ha jól megírt, akkor mindegy. Tobzódom. Ez fura lehet, de én imádom őket. Nem volt ez másként Rojik Tamás Szárazságával sem. Az pedig még egy lapáttal rátett, hogy nem kitalált világban, nem is külföldön, hanem a közeli jövőben, Magyarországon játszódik. Néhol félelmetes, egyes aspektusaiba szörnyű belegondolni, de talán pont ezért működött nálam. Bővebben ITT olvashatjátok a véleményemet a kötetről.

 

1. Hajdú-Antal Zsuzsanna: Belvárosi srác

Ha egy szóval akarnám kifejezni, csak annyit írnék: Vozi. Aki olvasta a könyvet, annak nem kell magyarázni, aki még nem, annak annyit írnék, hogy számomra ő az év legjobban megformált, valóságos alapokon nyugvó könyves karaktere. Hajdú-Antal Zsuzsanna őrá építette az egész könyvet, méghozzá kiválóan. Minden sorát imádtam az elejétől a végéig. Életszagú, tanulságos regény, aminek a karakterei nem tökéletesek, de pont ezért szerethetőek. EBBEN a bejegyzésben bővebben is írtam róla.

 


 

 

----

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése