2017. július 13., csütörtök

Faragatlan Tönk - Benjamin Hoff: Micimackó és a taó

„Micimackó, aki látszólag semmit sem tud, tisztában van a Lényeggel. Micimackó nem csinál semmi különöset, csupán Van. És ez a taoista bölcsesség egyik legfontosabb alapelve.

A szerző Micimackó kedves alakján keresztül elmagyarázza a taoizmust, és a taoizmuson keresztül elmagyarázza a Micimackó szereplőit. A kötetből megtudhatjuk, mi a Micimackó Módszer, ki az a Dógómvan, mi az, hogy Sehová és Semmi és milyen a Hejesírás…” Áll a könyv hátlapján, ami már önmagában is figyelemfelkeltő, hát még, ha a kényelmesen elhelyezkedett olvasó bele is kezd a könyv olvasásába. Nézzük csak!


Mindez született egy beszélgetés nyomán, amit a szerző, Benjamin Hoff a barátaival folytatott a Bölcsesség mestereiről. Az egyik barát állította, hogy minden bölcsesség Keleten született, erre válaszul szerzőnk elkezdett idézni egy nyugati bölcstől, még pediglen Micimackótól, és a kérkedésre válaszul megírta ezt a szórakoztató, tanulságos könyvet, ami 1982-ben jelent meg.


És, hogy miként is teszi meg az utat a taótól a Micimackóig és vissza? Úgy, hogy a Micimackó szereplőinek példáit kiragadva megmagyarázza, hogy mit is jelent a taoizmus. A „tao” szó maga utat jelent, ”leegyszerűsítve az a lényege, miként értékeljük és dolgozzuk fel mindazt, ami a hétköznapi életben történik velünk, s mit tanulhatunk belőle. Vagyis az élet maga édes, ha megértik, és arra használják, amire való. Aki harmóniában van az életkörülményekkel, azt is pozitívummá változtatja, ami másoknak negatívum.”


És, hogy mi az egész lényege? Az igazából olvasás közben derül ki, az út során, ahogy haladsz a könyvön, és élvezed a gondtalan, néhol humoros, gondolatokkal eljátszó szavakat. Mert a taoisták szerint az út a lényeg, az izgalom, ahogy haladunk, aztán a pihenés, ha odaértünk. Az elfogadás, hogy minden úgy van, ahogy van.

És, hogy mi a lényeg, erre Micimackó adja a legjobb feleletet:

„Nyáron nyaralok, télen telelek,
csízül a csízek, s légyül a legyek
tudnak valamit, s én megfelelek,
Nyáron nyaralok, télen telelek.”

Vagyis a dolgok olyanok, amilyenek. Ki ilyen, ki olyan, és ez a változatosság, ami széppé teszi a világot. Hát legyünk olyanok, mint a Faragatlan Tönk, és létezzünk, élvezzük, ami éppen van, jelen esetben ezt a könyvet, ha elolvasod.

Értékelés: 5




----

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, illetve követhetsz e-mailen is, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése