2017. július 31., hétfő

Demokráciától a diktatúráig - Tóth Csaba: A sci-fi politológiája

Nagy érdeklődéssel vettem a kezembe ezt a művet, mert egy olyan aspektusból vizsgálja a sci-fiket, ami nagyon ritka. Még ha eddig bele is gondoltam a sci-fi világok politikai mozgatórugóiba, akkor is csak, mint oldalág, mellékes körülmény volt érdekes számomra, mert az űrhajók, emberi sorsok vagy épp a megjelenített világok jobban lekötöttek a sci-fi művekben. Kivétel talán Raana Raas: Csodaidők tetralógiája, aminél a politikai szál volt az egyik, amit a legjobban élveztem olvasás közben. Bár ez a könyvsorozat nem tárgya a könyvnek, de számomra ide kívánkozik. El tudnék képzelni egy olyan változatot is, amiben kevésbé ismert sci-fi-k (esetleg magyar szerzők) világai szerepelnek. Bár nem tudom, mennyire lenne ez érdekes másoknak, így egyelőre megmarad ez egyéni ábránd szintjén.

Visszatérve A sci-fi politológiájához. Sokan említették előttem a műben található rengeteg elgépelést, illetve a tárgyi tévedéseket. Nekem is feltűnt, főleg a Star Warst és a Babylon 5 esetében, de már előttem ezeket kifejtették többen, gondolok itt főleg makitra vonatkozó bejegyzésére, ami a Próza Nostrán jelent meg, így én erre nem térnék ki részletesebben. De annyit megjegyeznék, hogy vitt egy kis negatív élményt a mű olvasásába, noha úgy kezdtem bele a könyvbe, hogy tudom, kijött e-könyvben egy javított változat, amihez még nem volt szerencsém, így maradtak az eredeti könyvváltozat adta benyomásaim. A másik ilyen negatívum az volt, hogy sokszor evidens dolgokat magyaráz a könyv oldalakon keresztül, viszont vannak olyan nem magától értetődő fogalmak, amiket nem magyaráz el. És bár a legtöbb a szövegkörnyezetből megérthető, volt, amire rá kellett keresnem. Ez interaktívabbá tette az olvasást ugyan, de belezavart az olvasásélménybe, megakasztotta az olvasást.

Az előző bekezdésben taglalt negatívumok mellett sok pozitívumot is tartogat a könyv. A nyelvezete olvasmányos, nem küszködik a tudományos szövegekre jellemző nehézkességgel, hanem könnyeden vezeti be az olvasót a különböző sci-fi világok politikai rendszereibe, és a fentebb említett fogalommagyarázat hiányoktól eltekintve, a szerző mindenki számára élvezhetővé teszi a leírásokat.




A másik, ami nagyon örvendetes volt a műben, hogy olyan oldaláról világítja meg az ismertetett sci-fi világokat, amire egy átlag néző/olvasó nem is gondolna. Ezek pedig a sci-fi világok politikai aspektusai.

A könyv a legnagyobb sci-fi világokat, úgy, mint a Star Wars, Star Trek, Az Éhezők viadala, a Dűne, Mellékes-trilógia veszi górcső alá, illetve a későbbi fejezetek során vizsgál kisebb világokat is, mint a Babylon 5 vagy a Battlestar Galactica.

A könyv főbb fejezetei először mindig megvizsgálják az adott világ politikai berendezkedését, és azok szereplőit, illetve a szereplők döntéseinek következményeit, az adott politikai rendszer hanyatlásának okait, a rendszerek hibáit, a berendezkedés visszásságait. Ezután kitér az adott rendszerben megtalálható politikai elit és a nép viszonyára, illetve arra, hogy az adott rendszerben melyiknek mennyi és milyen jogaik vannak. A totális diktatúrától a demokráciáig elég széles a paletta.

Ebből kifolyólag vizsgálja a kötet a diktatúra és demokrácia viszonyát, az ember és az idegenek viszonyrendszerét, az emberek idegenekre adott reakcióját, illetve, hogy mennyire erős egy adott politikai berendezkedés. Érdekes volt látni, hogy hogy ítéli meg a szerző az adott politikai berendezkedést. Voltak olyan rendszerek, amiket negatívan, volt, amelyiket pozitívan ítélt meg, és jól meg is indokolja az érvelést. Emellett jó volt látni, hogy nem csak régi, hanem újabb világokat is megvizsgál a könyv. Ilyen volt például számomra Anne Leckie trilógiája, aminek politikai elemzése felkeltette az érdeklődésemet, és fel is vettem a képzeletbeli olvasmánylistámra, ilyen még Ian Tregillis Alkímia háború sorozata, aminek leírását igen érdekesnek találtam, és feljegyeztem későbbi olvasásra.

A könyvek mellett megjelennek a filmek is a műben, noha nem olyan erőteljesen, mint a könyvek. A teljeség igénye nélkül betekintést nyerünk az Elysium – Zárt világ, a District 9 vagy az Interstellar világába is. Nem kevésbé érdekes ezek taglalása sem.

Összességében egy sok szempontból érdekes, a sci-fi-ket politikai szempontból részletesen elemző művet kapunk. Ami nem mentes tárgyi tévedésektől és szöveggondozási hiányosságoktól, de ettől eltekintve egy olvasmányos, a sci-fi világok egy új nézőpontját megmutató, hiánypótló munka.

Értékelés: 3,5




----

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, illetve követhetsz e-mailen is, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése