2021. október 3., vasárnap

Szemezgető #5 – GABO, Akkord, Ciceró október-november

Szemezgető rovatom keretében ezúttal az GABO/AKKORD/Ciceró Kiadó októberi- novemberi megjelenéseiből válogattam. A könyvek között találhattok sci-fi antológiát, sci-fi regényt, képregényt, újrakiadást, romantikus, ismeretterjesztő és történelmi könyvet is.

Arkady Martine: Birodalomnak nevezett emlék

Fülszöveg: Amikor Mahit Dzmare nagykövet megérkezik a több bolygórendszerből álló Teixcalaani Birodalomba, megtudja, hogy elődje – a kicsi, de függetlenségét harciasan őrző Lsel Bányászállomás nagykövete – halott. Azt azonban senki sem hajlandó beismerni, hogy a férfi halála nem baleset volt, sem azt, hogy Mahit lehet a következő áldozat: ehhez túlságosan is nagy a politikai bizonytalanság a császári udvar legmagasabb köreiben.

Mahitnak fel kell göngyölítenie, ki áll a gyilkosság hátterében, meg kell mentenie önmagát és állomását Teixcalaan megállíthatatlannak tűnő terjeszkedésétől. Mindeközben egy túlságosan is vonzó idegen kultúrában kell elboldogulnia, és rejtegetnie egy olyan horderejű technológiai titkot, amely egyszerre jelentheti állomása bukását, és akadályozhatja meg összeomlását.

Megjelenés várható időpontja: 2021. november

Ha felkeltette az érdeklődésedet a könyv ITT megrendelheted.

 

Michio Kaku:  Isten egyenlete - A mindenség elmélete nyomában

              

Fülszöveg: Amikor Newton felismerte a gravitáció törvényét, egyesítette az égi és földi jelenségeket
irányító szabályokat. Azóta a  fizikusok az újabb kölcsönhatásokat egyre nagyobb szabású elméletekbe illesztették. Mégis, talán a legkomolyabb kihívást a két megmaradt elmélet – a relativitáselmélet és a kvantumelmélet – monumentális szintézisének elérése jelenti. Ez lenne a tudomány eddigi eredményeinek megkoronázása, a természetben működő összes kölcsönhatás mélyreható egyesítése egyetlen szép és varázslatos egyenletben, amelynek segítségével választ adhatunk a tudomány legtitokzatosabb rejtélyeire.

Mi történt az ősrobbanás előtt? Mit találnánk egy fekete lyuk mögött? Léteznek-e más univerzumok és más dimenziók? Lehetséges-e az időutazás? Miért vagyunk mi itt? Kaku rávilágít az elméletet övező súlyos ellentmondásokra, amihez több – ebben az alapvető kérdésben egymással ellentétes nézeteket valló – Nobel-díjas tudóst is megszólaltat. A történet magával ragadó és izgalmas, a tét pedig nem kisebb, mint az univerzumról alkotott felfogásunk.

MICHIO KAKU az elméleti fizika professzora a New York Városi Egyetemen; a húrmezőelmélet társalapítója; számos, széles körben elismert tudományos ismeretterjesztő sikerkönyv szerzője. Ő írta Az elme jövője, a Hipertér, A jövő  fizikája és A lehetetlen  fizikája című könyveket is. Michio Kaku a CBS This Morning című műsorának tudományos szerkesztője, valamint a BBC TV és a Discovery Science Channel számos tévésorozatának, valamint két rádióműsor-sorozat, az Explorations és a Science Fantastic házigazdája.

Megjelenés várható időpontja: 2021. október vége

Ha felkeltette az érdeklődésedet a könyv ITT megrendelheted.

 

Kleinheincz Csilla - Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2021

Fülszöveg: Biológiai gépek és vízi tündérek, élmunkás táltosok és underground vámpírkolóniák, hullámok fehérítése és játék a halállal: a 2018-ban indult antológiasorozat idei kötetében tizenöt különös és izgalmas novella található ismert és új szerzőktől.

Megjelenés várható időpontja: 2021. november

Ha felkeltette az érdeklődésedet a könyv ITT megrendelheted.

 


Julia Quinn: Lady Whistledown további megfigyelései

 

Fülszöveg: Amikor Julia Quinn nagysikerű A herceg és én című regényében megteremtette Lady
Whistledown alakját, nem is álmodott arról, hogy a karakter önálló életre kel. Világszerte olvasók sokaságát bűvölte el kilétének titokzatossága.

 

Ebben a kötetben két csodálatos szerelmi történetet talál az olvasó – Harminchat Valentin-napi üzenet és Az első csók –, melyekről Lady Whistledown társasági lapja részletesen tudósít. Mindkét elbeszélésben találkozhatunk a már jól ismert Bridgerton család néhány tagjával is. Julia Quinn a Harvardon és a Radcliffe College-ben szerzett diplomát. Családjával az Egyesült Államok északnyugati részén él.

www.juliaquinn.com

 

Megjelenés várható időpontja: 2021. október vége

 

Ha felkeltette az érdeklődésedet a könyv ITT megrendelheted.

 

 

Karen Wynn Fonstad: Középfölde Atlasza – Felülvizsgált, javított kiadás

 

Fülszöveg: Kevés mű van, ami ismertségben és olvasottságban akár csak megközelítené Tolkien fő műveit. E könyv ezek (vagyis A Gyűrűk Ura, A szilmarilok és A hobbit) teljes földrajzi kalauza, amely az Óidőktől a Harmadkoron át, Bilbó, Frodó és a Gyűrű Szövetsége utazásáig, és a negyedkor elejéig mutatja be Tolkien világát mintegy 180 kétszínű térkép és ábra segítségével, beleértve az első, a másod- és a harmadkor csatáit és kulcsfontosságú helyszíneit; valamint várak, épületek, tervrajzok, az éghajlati viszonyok, a növényzet, a nyelvek és a népességi megoszlások leírását. A könyvet több függelék és részletes, térkép-koordinátákat is tartalmazó névmutató egészíti ki.

 

A nagyszabású alapmű minden Tolkien rajongó érdeklődésére – és használatára – számíthat.

 

Megjelenés várható időpontja: 2021. november eleje

 

Ha felkeltette az érdeklődésedet a könyv ITT megrendelheted.

 

 

J. R. R Tolkien: A hobbit

 

Fülszöveg: A hobbit A Gyűrűk Ura előzményeként született híres mű, amelyet a jelentős Tolkien-kutató
szerző korszerűsített, bővített és jegyzetekkel látott el.

 

A Szobotka Tibor fordításában, 1975-ben megjelent mű terminológiailag is megújított változata új részekkel, gazdagon illusztrálva jelenik meg, amely egyetlen Tolkien-rajongó és érdeklődő könyvtárából sem hiányozhat.

 

J. R. R. Tolkien saját ismertetője A hobbit eredeti kiadásához:

 

„Ha megmozgatják a fantáziádat az oda és vissza történő utazások, amelyek kivezetnek a kényelmes nyugati világból, a Vadon szegélyén túlra, és érdekel egy egyszerű (némi bölcsességgel, némi bátorsággal és jelentős szerencsével megáldott) hős, akkor ez a könyv tetszeni fog, mivel épp egy ilyen út és utazó leírása található benne.

 

A történet a Tündérország kora és az emberek uralma közti réges-régi időkben játszódik, mikor még állott a híres Bakacsinerdő, és a hegyek veszéllyel voltak tele. Az egyszerű kalandozó útját követve útközben megtudhatsz (ahogy ő is megtudott) – ha még nem ismernéd mindezeket a dolgokat – egyet s mást a trollokról, koboldokról, törpökről és tündékről, s bepillantást nyerhetsz egy kevéssé ismert, de lényeges időszak történelmébe és eseményeibe.

 

Mert Zsákos Bilbó úr számos jelentős személynél járt; beszélt a sárkánnyal, a Hatalmas Smauggal; és akaratán kívül jelen volt az Öt Sereg Csatájánál. Ez annál is inkább figyelemre méltó, mivel ő egy hobbit. A hobbitok fölött a történelem és a legendák mind ez idáig átsiklottak, talán mert rendszerint többre tartják a kényelmet, mint az izgalmakat. Ez a személyes visszaemlékezések alapján készült beszámoló, amely Zsákos úr egyébként csendes életének egy izgalmas évét írja le, azonban képet adhat erről a becses népről, akik (úgy mondják) manapság megfogyatkoztak. Mert nem szeretik a zajt.”

 

Megjelenés várható időpontja: 2021. november eleje

 

Ha felkeltette az érdeklődésedet a könyv ITT megrendelheted.

 

 

Isaac Asimov: Alapítvány és Föld - Az Alapítvány sorozat 7. kötete

 

Fülszöveg: A galaxis sorsa eldőlt. Golan Trevize, az Első Alapítvány fiatal tanácsosa hozta meg a döntést, amellyel választott a két Alapítvány és Gaia, a kollektív tudattal rendelkező emberiség útja között. Ám Trevize nem elégedett, és végül arra jut, válaszokat csak a legendás Föld, a régen elfeledett eredetbolygó felkutatásával találhat. Társaival, Janov Pelorat történésszel és Blisszel, Gaia képviselőjével nekivág a hosszú útnak, melynek végén úgy reméli, megleli az emberiség bölcsőjét. Ahogy világról világra utaznak, a tanácsos és útitársai előtt egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy végül az ősi múlt dönti majd el, milyen lesz a jövő.

 

Isaac Asimov kronológiailag utolsó Alapítvány-regényében a szereplőkkel együtt az olvasó előtt is feltárul a Földről kirajzó emberiség története, ahogy mítoszokon és elhagyott bolygókon keresztül az út végül elvezet oda, ahol több mint húszezer évvel ezelőtt minden elkezdődött.

 

Megjelenés várható időpontja: 2021. október

 

Ha felkeltette az érdeklődésedet a könyv ITT megrendelheted.

 

 

Gardner Dozois (szerk.): A legjobbak legjobbjai 2. - Két évtized legjobb science fiction kisregényei

 

Fülszöveg: Robert Silverberg, Walter Jon Williams, Joe Haldeman, James Patrick Kelly, Nancy Kress
és Michael Swanwick

 

Az év legjobb science fiction novellái című, harmincöt kötet után véget ért amerikai antológiasorozatot a legszélesebb körben olvasott sci-fi válogatásnak tartották, és a mai napig megkerülhetetlen hivatkozási pontnak számít. A legjobbak legjobbjai 2. és 3. a széria első két évtizedéből gyűjt össze két kötetre való kisregényt elismert és díjnyertes szerzőktől. A legváltozatosabb témákat és stílusokat felvonultató írások mindegyike a zsáner modern kori klasszikusa, egyszerre izgalmas és elgondolkodtató olvasmányok a sci-fi szerelmesei számára.

 

Gardner Dozois (1947-2018) az egyik legnagyobbra tartott science fiction szerkesztő volt, aki a Legjobb szerkesztő kategóriában tizenötször is elnyerte a Hugo-díjat. Számos más munkája mellett húsz évig dolgozott az Asimov’s Science Fiction Magazine szerkesztőjeként, és ő vitte sikerre Az év legjobb science fiction novellái sorozatot. 2011-ben felkerült a neve a Science Fiction Hírességek Falára, 2016-ban pedig átvehette az életműve előtt tisztelgő Skylark-díjat.

 

Megjelenés várható időpontja: 2021. október

 

Ha felkeltette az érdeklődésedet a könyv ITT megrendelheted.

 

 

David A. Sinclair – Matthew D. LaPlante: Meddig élünk? - Miért öregszünk, és miért nem kellene?

 

Fülszöveg: Vitathatatlannak tűnő tény, hogy az öregedés elkerülhetetlen. De mi van, ha mindaz, amit eddig tanítottak nekünk erről a témáról, tévedés? Ahogy azt David Sinclair a Harvard Egyetem professzora és a Time magazin ötven legbefolyásosabb emberének az egyike bemutatja nekünk ebben a könyvben:

 

az öregedés egy betegség és ez a betegség gyógyítható.

 

Ez a gondolatébresztő és provokatív könyv elrepít minket a tudományosságunk korlátait folyamatosan feszegető kutatások frontvonalába, és bepillantást enged azokba a hihetetlen felfedezésekbe, amelyeknek egy része éppen a szerző laboratóriumában született meg, és amelyek rávezetnek minket arra, hogy miként lassíthatjuk le, sőt fordíthatjuk vissza genetikai óraművünket.

 

Sinclair letehetetlenül izgalmas könyve bevonja az olvasót a tudományos felfedezések folyamatába, és olyan új technológiákkal és egyszerű életmód-változtatásokkal ismertet meg minket, amelyek bizonyítottan a segítségünkre lehetnek abban, hogy fiatalosabban és egészségesebben élhessünk, hosszabb ideig. A könyv egyrészt útmutatást ad ahhoz, hogy ismét a kezünkbe ragadhassuk a saját egészségünk irányítását, másrészt felvázolja előttünk a szerzőnek az emberiség jövőjéről szóló merész vízióját. A Meddig élünk? egyszer s mindenkorra meg fogja változtatni az öregedésről és az azzal kapcsolatos lehetőségeinkről való gondolkozásmódunkat.

 

Megjelenés várható időpontja: 2021. november

 

Ha felkeltette az érdeklődésedet a könyv ITT megrendelheted.

 

 

Adam Rutherford: Az ember könyve - A kultúra, a szex, a háború és az emberi evolúció rövid története

 

Fülszöveg: Szeretünk különleges teremtményként gondolni magunkra, de van-e bennünk valóban
valami különleges, ami megkülönböztet bennünket a többi állattól? Az ember csupán egy aprócska ág egy négymilliárd éve fejlődő családfán, amely tele van kanyarokkal és csavarulatokkal, és milliárdnyi fajt ölel fel. Az élőlények mind közös eredetűek és e közös kódon alapul a mi létezésünk is. Ez a paradoxon – vagyis hogy biológiailag megkülönböztethetetlenek vagyunk a többi élőlénytől, mégis különlegesnek tekintjük magunkat – az alapkérdése annak, hogy kik is vagyunk.

 

Adam Rutherford ebben a földi életről szóló, eredeti és szórakoztató könyvben bemutatja, mennyire sok, egykor kizárólag az emberre jellemzőnek hitt dolog nem az: nem mi vagyunk az egyetlen faj, amely kommunikál, amely eszközöket készít, amely tüzet használ, vagy amely élvezeti célból is szexel. Az evolúció azonban lehetővé tette számunkra a kultúránk olyan széles körű fejlesztését, amelynek valóban nincs párja az általunk ismert természetben.

 

Az ember könyve annak a történetét meséli el, hogyan váltunk azzá, akik ma vagyunk. A legújabb tudományos felfedezésekkel szemléltetett mű izgalmas összeállítás mindarról, ami egyértelműen az állatok közé tartozóvá tesz bennünket, miközben azt is megmutatja, miért vagyunk mégis rendkívüliek közöttük.

 

Megjelenés várható időpontja: 2021. október

 

Ha felkeltette az érdeklődésedet a könyv ITT megrendelheted.

 

 

Rachel Smythe: Lore Olympus – Olümposzi história 1.

 

Fülszöveg: Botrányos pletykák, vad bulik és tiltott szerelem – tekints bele az istenek éjszakai életébe Rachel Smythe stílusos képregényében, mely kortárs környezetben gondolja újra a görög mitológia legismertebb történeteit.

 

Perszephoné, a tavasz ifjú istennője nemrég érkezett Olümposzba. Anyja, Démétér a halandók világában nevelte fel, de miután lánya ígéretet tesz neki, hogy szent szűzként tanul tovább, megengedi, hogy az istenek pörgő, csillogó világába lépjen. Amikor Perszephonét szobatársnője, Artemisz elviszi egy buliba, az egész élete a feje tetejére áll: találkozik Hádésszal, és azonnal szikra lobban közte és az Alvilág sármos, de félreértett uralkodója között. Perszephoné belegabalyodik az Olümposzt uraló intrikák és viszonyok szövedékébe, miközben megpróbálja megtalálni a helyét – és a valódi hatalmát.

 

Az Eisner-díjra jelölt webképregénynek ez a kiadása egy új előzménytörténetet is tartalmaz, és a görög panteont egy rendkívül szellemes és romantikus képregényben repíti el a modern korba.

 

Az első kötet a Webtoon első számú képregényének, a Lore Olympusnak az 1–25. fejezeteit tartalmazza.

 

Megjelenés várható időpontja: 2021. november

 

Ha felkeltette az érdeklődésedet a könyv ITT megrendelheted.

 

Eric Jager: Az utolsó párbaj

 

Fülszöveg: 1386. A százéves háború által megtépázott Franciaországot két nemes viszálya tartja
lázban. Jean de Carrouges, azaz Carrouges-i János lovag nemrég tért vissza Skóciából, ahol az angolok ellen harcolt. Otthonában azonban nagyobb megpróbáltatás várja: hitvese, a fiatal Marguerite beszámol róla, hogy távollétében a lovag régi riválisa, Jacques Le Gris fegyvernök erőszakot tett rajta. Hogy bizonyítsa ellenfele bűnösségét, Carrouges-i János végül VI. Lajos királyhoz folyamodik kérvényével, miszerint Isten döntsön a két nemes ügyében – a bajvívó porondon, halálig tartó párviadalban.

 

A Carrouges–Le Gris viszály a francia történelem egyik legtöbbet vizsgált mozzanata. Eric Jager mélyreható kutatómunkára támaszkodva mutatja be az istenítélet különös, barbár, ám mégis szabályozott középkori szokását. Az utolsó párbajban nemcsak magáról az összecsapásról, de a százéves háborúról, a középkori jogról és a nők helyzetéről is képet kapunk. A történetet Jager könyve nyomán Ridley Scott (Gladiátor, Mennyei királyság) dolgozta fel erőteljes, nagyszabású mozifilmjében.

 

Megjelenés várható időpontja: 2021. október eleje

Ha felkeltette az érdeklődésedet a könyv ITT megrendelheted.

 


 

 

----


Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, illetve követhetsz e-mailen is, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése