2020. december 4., péntek

Megyeri Judit: Rózsakői rejtélyek-interjú

Megyeri Judittal a Rózsakői-rejtélyek sorozat első része, a Holttest az Ambróziában (ITT írtam róla) és a Rózsakő – Kezdetek (ITT olvashattok róla) novella kapcsán készítettem interjút. Beszélgettünk kiadóváltásról, a készülő regényeiről és a Rózsakői rejtélyek előzményeiről és karaktereiről.

A szerzőről:

Tizenéves korom óta írok újságcikkeket, novellákat és fanfictiont, de az első regényemet nem olyan régen, nagyjából három évvel ezelőtt fejeztem be. Ez A múlt bűnei című könyvem, ami több pályázatot és kiadót is megjárt, és végül 2019-ben jelent meg, idén pedig már a második kiadása jött ki. Azóta másik két regényem (Rózsakői rejtélyek – Holttest az Ambróziában, Lowdeni boszorkányhajsza) és egy ebookos novelláskötetem (Rózsakő – Kezdetek) is megjelent, mindegyik romantikus krimi. Év eleje óta a NewLine Kiadó szerzője vagyok, ahol végre úgy érzem, hogy jó kezekben vannak az írásaim. Fontosnak tartom, hogy íróként folyamatosan képezzem magam, és hogy izgalmas, igényes történetekkel szórakoztassam az olvasókat.

 

- Első regényed, A múlt bűnei első kiadása még a Magnusz Kiadónál jelent meg. A többi regényed és ennek az új kiadása már a NewLine-nál. Miért volt szükség a kiadóváltásra? Mesélnél egy kicsit az új kiadódról?

Elég hosszú történet, hogy miért kényszerültem a kiadóváltásra. Röviden a Magnusz kiadóhoz egy ismerősöm révén jutottam be, akivel aztán a véleményünk nem egyezett egy bizonyos témában. Nem a regényeimre vonatkozóan, teljesen másról volt szó. Ezután az ismerősöm elintézte, hogy több könyvem ne jelenhessen meg a Magnusznál. Elég szomorú egyébként, hogy ilyesmin múlik. Mert szerintem annak kéne az elsődlegesnek lenni, hogy mennyire jó egy regény, mennyire jól ír az író, nem az, hogy mi a privát véleménye. Ez tavaly nyár végén történt, és őszintén szólva akkor elég nagyot csalódtam az emberekben, és elhatároztam, hogy én többet nem akarok sehová bekerülni kapcsolatok vagy szívesség révén. Inkább választom a magánkiadást annak ellenére, hogy még mindig sokan lenézik. De tényleg inkább ez, mint hogy ne mondhassam el őszintén a véleményemet attól félve, hogy ez majd kihat a könyveim kiadására is.

Miután ezt így szépen letisztáztam magamban, elkezdtem nézegetni a magánkiadókat. Az egyértelmű volt, hogy olyat fogok keresni, ami nem ad ki bármit, ahol van normális szöveggondozás, és igényes munka folyik. Ezekkel a feltételekkel sajnos eléggé leszűkült a kör, és egy ismerősöm ajánlására jutottam el végül a NewLine kiadóhoz. Nagyon szimpatikus volt, hogy a kezdetektől segítettek mindenben, megválaszolták az összes kérdésemet. Az pedig főleg, hogy a hozzájuk beérkező kéziratokat megszűrik, nem adnak ki bármit. Egy elég új kiadóról van szó, de már most nagyon sok írójuk van, és sok könyv megjelenik évente. Idén a kiadó webshopja is elindult, ami tudtommal egyedülálló idehaza, mert kizárólag magyar szerzők könyveit forgalmazza. (Nem csak saját kiadós könyveket, hanem más kiadók köteteit is.)

A magánkiadást egyébként nem bántam meg, bármi is legyen mások véleménye erről. Szeretem, hogy így sokkal jobban belelátok a munkafolyamatokba, és nagyobb beleszólásom van mindenbe.

- Az új kiadódnál először a Rózsakő – Kezdetek jelent meg Tudatos döntés volt részedről, hogy

előbb az előzmény novella jöjjön ki vagy spontán alakult így?

Az előzménynovellák eredetileg tavaly adventre készültek. Van pár barátnőm, akiket a Harry Potter fanfictionös időkből ismerek, és velük közösen kitaláltuk egy játékot. Mindenki kapott pár szót, és azzal írtunk novellákat egymásnak. Én meg gondoltam egyet, és a Rózsakői rejtélyek karaktereit tettem meg szereplőkké. A két főszereplőm, Ben és Flóra egy-egy meghatározó karácsonyát meséltem el bennük.

A kettő közül az egyik egyébként nem csak a játékra készünk, hanem a Könyvmolyképző leírás kurzusának zárónovellája is volt (Régimódi szaloncukor). Végül az Aranymosás oldalra nem került ki, mert a kurzusvezető szerint a benne felvázolt tanár-diák kapcsolat rossz üzenetet közvetít. Egyébként tényleg így van, nem volt az egy túl egészséges kapcsolat, de szándékosan ilyet szerettem volna bemutatni. Hisz a regényben már tudjuk, hogy ez a viszony nem túl jól végződik. A novellával szerettem volna előrejelezni, hogy az ideiglenes happy end ellenére hosszútávon nem feltétlen lesz boldog vég.

A két novella tehát már megvolt, csak szerkeszteni kellett őket. Adta magát az ötlet, hogy készítsünk belőlük egy ebookot. Ingyenesen hozzáférhetővé tettük, és az volt vele a nem titkolt célom, hogy kedvet csináljon a Holttest az Ambróziában regényhez. Bízom benne, hogy ez sikerült is.

Friss hír, hogy egy hasonló ingyenes ebook fog kijönni idén karácsonykor. Alex és Liza, a második kötet főszereplői lesznek ezúttal a középpontban.

- Ha már a Kezdeteknél tartunk. Nagyon tetszett benne, ahogy a sorozatkezdő kötet előtt a főszereplőket egy-egy eredetnovellával megalapoztad. Előbb születtek meg ezek a karakterbemutatások vagy a Holttest az Ambróziában után? Miért ez lett a sorrend?

A Holttest az Ambróziában regényem készült el előbb, az előzménynovellák később. De tisztában voltam a szereplőim múltjával már a regény írása közben is, így nem volt nehéz ezt megjeleníteni a novellákban. Inkább az okozott gondot, hogy az előzménysztorikban még mindkét szereplőm másvalakihez vonzódott, miközben az én fejemben ők már egymáshoz tartoztak. :)

- Mivel van novella és regény megjelenésed is. Melyiket írod könnyebben? Illetve szereted jobban írni?

Két regényt is megírtam, mire próbálkozni kezdtem a novellákkal. Most már azokat is szeretem, de azért a regény marad az én igazi terepem. Szerintem ez a krimi miatt is van. Egy megfelelően kidolgozott és fordulatos krimiszálat nagyon nehéz novellahosszban elmesélni úgy, hogy mellette a romantika, a karakterábrázolás, a hangulat, és minden más is meglegyen.

- A Kezdetekben mind Ben, mind Flóra elindul egy úton, ami aztán a regényben összeér. És hamar kiderül, hogy előzőleg is ismerték egymást. Fontos volt számodra, hogy legyen közös múltjuk?

Szeretem, amikor a szereplőimnek közös múltja van. Még jobban, ha az a közös múlt nem éppen zökkenőmentes, mert ez nagyon jó konfliktusforrás. Ilyenkor nem tiszta lappal indulnak, mintha a regény elején ismerkednének meg, hanem vannak események, amiken túl kell lépniük, és az ilyen típusú érzelmi ívet nagyon szeretem írni. :)

 

- Mennyire volt nehéz megírni a Holttest az Ambróziábant úgy, hogy kitöltöd a Kezdetek után eltelt időt, de közben aktuális cselekmény is gördülékenyen haladjon előre? Hogy találtad meg az egyensúlyt?

A Kezdetek született meg később, így a Holttest az Ambróziában írásánál nem volt ilyen problémám. Persze ismertem a szereplőim múltját, de nem volt mit kitölteni, mert a fejemben a cselekmény onnan indult, hogy Flóra egy holttestet talál a kávézóban.

- Flóra és Ben szemszöge mellett van egy harmadik szemszög is, ami a fejezetek végén kapott helyet, és darabosan áll össze egy egésszé. Gréta szemszöge nagyon fontos a történet szempontjából. Párhuzamosan építgetted az ő szálát a főtörténéssel vagy utólag írtad hozzá a regényhez, hogy teljesebb legyen az összkép?

Amikor elkezdtem írni a regényt, akkor Gréta szála még nem volt benne. Aztán eljutottam úgy a hatodik-hetedik fejezetig, akkor jött az ötlet, hogy kellene hozzá egy múltbeli szál is. Nem egyenként írtam meg azokat a jeleneteket, hanem mindig haladtam pár fejezetet Flóra és Ben történetével, aztán utána megírtam pár Grétás részt, majd visszatértem Flóráékhoz. Szerettem írni Gréta részeit is, de az elég nehéz volt benne, hogy úgy időzítsem mindkét szálon az eseményeket, hogy ne lőjem le túl hamar a poént, és az események egyszerre bontakozzanak ki a két idősíkban.

- Mivel romantikus krimiről van szó, fontos szerepet játszanak az erotikus jelenetek a történetben. Tetszett bennük, hogy nem rugaszkodtak el ezek a részek a valóságtól. Hogyan érted el ezt a hatást? Fontosnak tartottad azt, hogy ezek a jelenetek ne a nyakatekert pozitúrákról, lehetetlen helyszínekről szóljanak, hanem a kapcsolatépítésről?

Az egyik kedves bétám, aki nagyon ért az írástechnikához, már a kezdet kezdetén a fejembe verte, hogy egy erotikus jelenet akkor jó, ha nem csak az ideteszem-odadugom dolgokról szól. Kell, hogy legyen benne tét, a szereplők jussanak valamilyen felismerésre a végén, változzon meg a véleményük, legyen belső konfliktusuk. Mindez persze általában a kapcsolatépítést szolgálja. Nem direkten kell beleírni ezeket, csak legyenek ott a sorok között. Ezt igyekszem mindig szem előtt tartani. Na meg írás közben én a jeleneteket – az erotikusakat is – látom magam előtt. Ha valamit nem tudok elképzelni, mert a valósgától túl elrugaszkodott, akkor azt inkább le sem írom.

- A főszereplők mellett nagy kedvencem lett Újvári főhadnagy. Tervezel-e neki nagyobb szerepet a további részekben? Illetve lesz neki saját regénye/novellája?

Nagyon örülök ám, hogy megszeretted Újvárit! :) És jó hírem is van ezzel kapcsolatban! A sorozat második részében, a Csontvázak a szekrényben című kötetben még többet fog szerepelni a főhadnagy, még többet megtudunk róla, aztán a harmadik kötetben saját nézőpontot is kap. Azt a sémát követem, mint az első részben. A két főszereplő mellett megjelenik egy-egy fontosabb mellékszereplő, akik majd a következő részben főszereplőkké válnak. Az első részben ilyen volt Alex és Liza. Ők Ben és Flóra mellett a második kötetben saját nézőpontot is kapnak. Az Újvárinak kiszemelt nő is megjelenik már a második részben, és ugyan még nincs közös jelenetük, de már most érzem, hogy ők egy nagyon jó páros lesznek. :)

- Ha jól értesültem, a második kötet nem Magyarországon fog játszódni. Mesélnél arról egy keveset milyen lesz az új helyszín, illetve hogy mely karakterek lesznek a középpontban?

Volt ilyen tervem is korábban, de ezen kicsit változtattam. A második rész ugyanúgy Rózsakőn fog játszódni, és ugyan utána lesz majd egy kis kitérő Ben szülővárosába Phoenixbe, de valószínűleg az csak egy novella vagy kisregény keretein belül. Szeretném, ha a fő kötetek mind Rózsakőn játszódnának.

A második részben Ben és Flóra mellett Alex és Liza állnak a középpontban, és egyik páros sem lesz egyszerű helyzetben. Ben és Flóra kapcsolata tovább épül, de olyan nehézségekkel kell szembenézniük, amik teljesen újak számukra. Liza és Alex pedig egy külön kategória. :) Ők ketten nagyon hasonlítanak egymásra, nagyszájúak, határozott fellépésűek, sokszor gúnyosak, csípősek. Nagyon élvezem írni a vitáikat, de annál nehezebb feltárni a mélyebb rétegeiket. Viszont mindenképpen egy olyan kapcsolati dinamikát akartam megírni, ahol két egyformán laza kapcsolatokat kedvelő ember szeret egymásba. Mindkettőt más vezeti arra a felismerésre, hogy talán változtatniuk kellene, és ezt elég kemény dió megírni, de nem is baj. Szeretem, amikor egy regényben van olyasmi, amit korábban még nem próbáltam, és ami miatt kihívás az írás.

- Még egy kérdés így a végére. Mikor jelenik meg a következő regényed és melyik lesz az?

Decemberben fog megjelenni a Rózsakői rejtélyek sorozat 1,5. része, Rózsakő – Liza & Alex címmel egy ingyenes ebook. Ez lesz a sorozat második előzménynovellás kötete, és maradok a téli hangulatnál, így egy karácsonyi és egy szilveszteri történet lesz benne.

Lassan a Rózsakői rejtélyek második kötetével is végzek. Ez a Csontvázak a szekrényben címet fogja viselni. Nagyon szeretném, ha már tavasszal megjelenhetne, de a vírushelyzet miatt reálisabb a nyári megjelenés. Én a magam részéről mindent megteszek, hogy mielőbb az olvasók kezébe kerüljön ez a könyv is.

Köszönöm a válaszokat! 

 Az interjú után egy rövid ajánlót is hoztam, amit a szerző írt a decemberben megjelenő Rózsakő - Liza & Alex című novelláskötethez.



Rózsakő – Liza & Alex

(Rózsakői rejtélyek 1,5)

Ebookos kötet, mely egy karácsonyi és egy szilveszteri novellát tartalmaz a Rózsakői rejtélyekből megismert Liza és Alex főszereplésével.

Három nap karácsonyig

Liza pár nappal karácsony előtt meglepő felfedezést tesz. Utána akar járni, hogy igaz-e a gyanúja, ám ehhez hostess munkát kell vállalnia a karácsonyi tömegtől zsúfolt plázában, ráadásul egy olyan főnök irányítása alatt, aki nagyon vonzó... egészen addig, míg meg nem szólal. Vajon sikerül kiderítenie az igazságot?

Maskarás Ház

Alex egy álarcot talál a lakása kilincsére akasztva, rátűzve pedig egy meghívót szilveszterre a Maskarás Házba. Nem bír a kíváncsiságával, és elmegy a buliba, de vajon mi vár ott rá?

 


 

 

----

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, illetve követhetsz e-mailen is, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése