2020. december 15., kedd

Könyveken túl – Animeajánló - Gundam SEED Destiny (2004-2005)



A Könyveken túl rovatban ismét egy régebbi animeajánlómat hozom el nektek, amit a Gundam SEED Destinyről írtam. Az előzményéről, a Gundam SEED-ről ITT olvashatjátok el az ajánlót.

A Mobil Suit Gundam SEED Destiny a Gundam SEED folytatása, ami két évvel utána jelent meg. Ezt a sorozatot is a Sunrise Stúdió készítette, és az előzőhöz hasonlóan szintén ötven rész készült belőle. Ez a széria sok új karaktert vonultat fel az első sorozathoz képest, de persze a régi karakterek közül is sok felbukkan. Japánban a JNN csatornán vetítették. Ez a sorozat is szinte azonnal népszerű lett, és 2004-2005-ben több díjat is bezsebelt. Ezt a sorozatot is csak ajánlani tudom. 

A bejegyzés további része spoilert tartalmazhat!

Történet

 

A történet két évvel az első sorozat után játszódik. A PLANT-ek és a Föld között béke van. Így egyfajta
nyugvópontról indulnak az események. Az ORB főképviselője, Cagalli egy találkozóra hivatalos a kolóniák új vezetőjéhez, Gilbert Durandalhez, aki a maga körmönfont módján egy nagyon megnyerő személyiség. A megbeszélést azonban megzavarja egy titkos csoport akciója, akik el akarják lopni a ZAFT új fejlesztésű mobil suitjait (ugye ismerős a helyzet az előző sorozatból, csak ott a fordítottja történt). Igencsak egy kaptafa érzete lehet az embernek, mikor ezen sorokat olvassa, de megnyugtatok mindenkit, hogy korántsem olyan egyszerű itt sem a helyzet, mint amilyennek látszik. Az események mögött ugyanis egy tudatosan eltervezett játszma áll, amihez a bábmester megfelelő figurákat keres. Némelyeket fel is állít a sakktáblára, de egyesek kicsúsznak a kezéből. A végén ők leplezik le emberünket. Ezt a történetet is átszövi a háború, talán még keményebben, mint az elsőben, mert sarkosabban vannak jelen a morális/erkölcsi kérdések. A szereplők kapcsolatrendszere is érdekesen alakul. Azt mondom, aki az elsőn átrágja magát, annak ezt is érdemes lesz megnéznie. Bár gyanítom, 50 rész után úgy megszereti a szereplőket, hogy nem lesz nehéz.

Szereplők

 

Az első sorozatban lévő szereplők nagy része ebben a sorozatban is felbukkan, így róluk nem beszélek újra. Itt inkább az előző cikkben meg nem említett, illetve az új szereplőkről ejtenék pár szót. A GS szereplőiről ITT olvashattok.

Shinn Asuka: Ennek a sorozatnak a „főszereplője”. Ez azért került idézőjelbe, mert ez a szereplő a sorozat készítőinek egy hatalmas tévedése. Nem szeretem a karaktert. Hála az égnek, hogy beraktak mellé egy sor jó karaktert, meg visszatették előtérbe az első sorozat szereplőit is, így élvezhetővé tették a sorozatot. A gyereket egyébként kis nyivákolós pukkancsként tudnám jellemezni, aki végig nyűglődik, és egy sor hibás döntést hoz (mondhatnánk azt, hogy ki nem, de ő túlzásba viszi).

Rey Za Burrel: Shinnhez hasonlóan az új ZAFT űrhajón, a Minerván szolgál. Ő egy eléggé titokzatos figura. Szeretem a karaktert, már csak azért is, mert úgy kibabrált vele az élet, de inkább az emberi hiúság, hogy ahhoz képest hősiesen viseli. Bár a végére eléggé tragikus hőssé válik.

Talia Gladys: A Minerva kapitánya, kedves, de ugyanakkor komoly nő. Maximálisan odafigyel a beosztottjaira, bár azt meg kell hagyni, nehéz dolga van. Titkos viszonya van a Durandallal, ami nem sül el jól (enyhén fogalmaztam, de aki majd megnézi a sorozatot, meglátja).

Gilbert Durandal: A kolóniák elnöke, egyben a történet kulcsfigurája. Mondhatnám, hogy végig a kezében van a gyeplő. Bár egy törékeny, rózsaszín hajú teremtés (Lacus) szerencsére áthúzza a számításait.

Lunamaria Hawke és Meyrin Hawke: Ők a Minerva navigátorai. Mindkettőjüknek megtetszik Athrun, aki végül visszatér a ZAFT kötelékébe. Luna végül Shinn mellett köt ki, nem nagyon irigylem. Meyrin helyzete kissé bonyolultabb, de végül megtalálja ő is a számítását, ha szabad így fogalmaznom…

Meer Campbell: Ő az egyik kedvencem az új szereplők közül, mondjuk az övé az egyik leghálátlanabb szerep. Durandal ráveszi, hogy lépjen Lacus Clyne helyébe, és a lány készséggel teljesíti is a kérést. Közben azonban rájön, hogy nem biztonságos, amit csinál, viszont akkorára késő lesz…

Lord Djibril: A Földön létrejött új szervezet, a Logos vezetője, aminek a célja a Blue Cosmoshoz hasonlóan szintén a kolóniák és a Kordinátorok kiirtása.

Neo Roanoke: Ez a karakter az előző szériában szerepelt is meg nem is. Ez egy kis segítség akart lenni a megfejtéshez, bár ez csak akkor lehetséges, ha végignézitek a sorozatot. Ő vezeti az új ZAFT gépek ellopását. Komoly, csendes figura, akinek végül eszébe jutnak régi emlékei…

Stella Loussier: Az egyik a Földi Szövetség által kifejlesztett szuperkatona. Egy kis baleset folytán találkozik Shinnel, aki beleszeret. Végül tragédiával végződik a dolog.

Most pedig jöjjön néhány az előző cikkből kimaradt szereplő:

Dearka Elsman és Yzak Joule: Ők ketten még az első sorozatban szolgálnak Athrunnal. Azt érdemes tudni róluk, hogy a kolóniák hadseregében szolgálnak, de az első sorozat eseményei miatt jobban átlátják a dolgokat, ezért a történet végén meg tudják hozni a jó döntéseket, ami a megfelelő útra vezeti őket.

Miriallia Haw: Kira egyik barátja, aki már az első sorozatban is az Archangelön szolgált, és itt is visszatér a csapathoz. Egy ideig együtt vannak Dearkával, de aztán visszatér a Földre, ahol fotósként dolgozik, majd újra az Archangel navigátora lesz.

Személyes vélemény

A látványvilág és a zenék ugyanolyan jók, mint az első sorozat esetében. A történet úgyszintén, sőt bizonyos szempontból az elsőnél is jobban szeretem, még Shinn ellenére is, mert nélküle nem lenne teljes. Összetettebb, drámaibb, angstelősebb. Ajánlom a műfaj kedvelőinek és azoknak, akik szerették az első sorozatot, mert ezt is szeretni fogják.

 


 

 

----


Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, illetve követhetsz e-mailen is, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése