2020. december 1., kedd

Könyveken túl – Animeajánló - Gundam Seed (2002-2003)

Ismét egy anime ajánlóval jelentkezem a Könyveken túl rovatom keretében. A kedvenc mecha animémről, a Gundam Seedről hoztam egy rövid ismertetőt. 

A Mobil Suit Gundam SEED egy ötven részes anime sorozat, mely a Sunrise Stúdió gondozásában jelen meg Matsuo Fukuda rendezésében. Japánban a JNN TV vetítette 2002. október 5-e és 2003. szeptember 27-e között. Ez a darab a kivételek közé tartozik olyan szempontból, hogy ebből az animéből utólag készítettek  mangaszériát a Kandansha kiadásában, ami többek közt a Weekly Shounen Jumpot is működteti.  Aztán a Bandai Entertainment megszerezte az anime jogait, így elindulhatott világhódító útjára az USA-ban és Kanadában, majd Európában is. Magyarországon nem vetítették, pedig érdemes lett volna rá.

Az ajánló további része spoilert tartalmazhat!

 

Műfaja

A Gundam Seed műfaja röviden mecha. A mecha kifejezést a japánok aggatták rá azokra az animékre vagy sci-fi művekre, amelyekben hatalmas, emberek által irányított gépek (maradjunk a gép megnevezésnél, mert ha valaki a robot szót használja, attól falnak megyek :P), valamint maga a technikai fejlettség hangsúlyos, és ez az adott műben akár egész háborúkat is eldönthet. Emellett jellemző mechákra, hogy egy háborús konfliktus áll a történet középpontjában a kolóniák és a Föld között. Na, jelen darabban is ez a helyzet, a többi a körítésen, a történet ötletességén valamint a karakterek kidolgozottságán múlik, amiket a Gundam Seedben nagyon jól összehoztak. 

 

Előzmények

A történet egy saját időszámításban, a C. E. (Cosmic Era) játszódik. Ezt az űrkolóniák megalakulásától számítják, ez nagyjából a 23. századnak felel meg. A történet abból indul ki, hogy az emberiség soha sem elégedett azzal, amije van, vagy éppen ami jut neki, hát, itt is ez történik. Genetikailag kifejlesztettek egy úgymond „szuperembert”, őket nevezik a történetben Coordinátoroknak, avagy Irányítóknak. Ezek az emberek ellenállóbbak a betegségekkel szemben, gyorsabban tanulnak, mint a normális társaik, ezért a tőlük való félelem és irigység indítja el az események folyását. Az úgymond normális, genetikai módosítás nélküli embereket Naturaloknak vagy Természeteseknek nevezik. Az újtól való félelem odáig vezetett, hogy egyesek az „új faj” elpusztításától sem riadtak vissza. Megalakult egy Coordinator-ellenes szervezet, a Blue Cosmos, amely csak a Naturalokat tekintette embernek. Ez a szervezet egy környezetvédelmi mozgalomként indult, de ezzel csak az igazi szándékaikat próbálták elrejteni az emberek elől, legalábbis eleinte. Aztán, mikor a gyűlölet már a tetőfokára hágott, ők sem rejtették véka alá valódi érzéseiket. C. E. 70. február 14-én a Földi Szövetség atombombát dobott az egyik mezőgazdasági kolóniára, a Junius Sevenre, ahol több millió ember halt meg. Ezt nevezik „Véres Valentin”-nek, ami miatt háború tört ki a kolóniák és a Föld között.

A történet

A történet C. E. 71. januárjában veszi kezdetét, majdnem egy évvel a Junius Seven elpusztítása után egy semleges kolónián, Heliopolison. A kolóniát megtámadja a PLANT-ek (a kolóniák összefoglaló elnevezése) hadserege, a ZAFT, hogy megszerezze a Földi Szövetség új gépeit. Kira Yamato, egy Coordinátor fiú, aki a háború elől családjával a semleges kolóniára költözött, barátaival együtt belekeveredik a háborús helyzetté fajuló incidensbe. Ahhoz hogy barátait és saját magát megmentse, kénytelen irányítani az egyik gépet, amit a ZAFT-nak nem sikerült ellopnia. Végül sikerül elmenekülniük, és egy földi űrhajóra, az Archangelre kerülnek. A harcok során Kira újra találkozik régen nem látott barátjával, Athrun Zalával. Mindketten megdöbbennek, de az események tovább sodorják őket, egyre távolabb egymástól. Heliopolis végül elpusztul. Kira és barátai az Archangelen menekülnek a ZAFT elől. Elkezdődik a sok csavarral megspékelt űrfogócska, miközben Athrun és Kira őrlődik, kapcsolatok szövődnek, és a végén minden összekuszálódik, és már senki sem tudja, miért is harcolnak…

 

Szereplők

Kira Yamato a történet 16 éves főszereplője. Egy Coordinátor fiú, aki nem akar állást foglalni egyik oldalon sem, ezért szüleivel a semleges Heliopoliszon él addig, amíg a ZAFT meg nem támadja a kolóniát. Ekkor szembe kell néznie a legjobb barátjával, Athrunnal, aki a ZAFT tagjaként megtámadja az otthonát. Kira nem akar harcolni, de a barátai védelme érdekében muszáj, ezért segít a Földi Szövetségnek. A történet vége felé kiderül az igazi származása is, ami a bonyodalom egyik forrása.

Murrue Ramias az Archangel fiatal kapitánya. Ő rángatja bele Kirát az egész háborúba, mikor menekülés közben magával rántja a mobil suitba. Azonban kiderül, hogy a nő nem tudja irányítani, így hamar fény derül a fiú Coordinátor származására, mert Kira gyorsan átprogramozza a félkész gépet, megmenti a helyzetet, és ezzel együtt az életüket is.

Mu La Flaga a Földi Szövetség hadseregének egyik fenegyereke. Ő nem az Archangelön szolgál, de belekeveredik a csatákba, és végül ott köt ki. Közvetlen természetével sokáig Murrue idegeire megy, de végül szerelem szövődik köztük. Kirát hamar bajtársának tekinti, és egyenrangúként is kezeli, ami nagyon sokat segít a fiúnak. Kira származásával együtt az ő apjának félresikerült kísérletére is fény derül Le Cruset által.

Athrun Zala 16 éves ZAFT katona. A kolóniák elnökének fia, akit társaival együtt azzal bíznak meg, hogy ellopják a Földi Szövetség új gépeit. Itt azonban váratlan eseményként találkozik rég nem látott barátjával, Kirával, akit a történet során többször próbál a maga oldalára állítani, mert képtelen lenne megölni. De ezek a próbálkozásai nem igazán sikerülnek. A törés akkor történik, amikor Kira az egyik csatában megöli Nicolt, Athrun legjobb barátját. Ezután összecsapnak, és a csata után mindkettejük gondolkodása megváltozik, ami egy közös cél felé tereli őket.

Cagalli Yula Athha az ORB (semleges ország, Heliopolis hozzá tartozik) fő képviselőjének 16 éves lánya, aki nem tud nyugton maradni otthon, ezért Heliopolisra szökik, hogy megbizonyosodjon a dolgok állása felől. Így keveredik bele az egész kalamajkába. Majd egy időre eltűnik, és később találkozunk vele a Földön. Jó barátságot alakít ki Kirával, majd egy baleset következtében Athrunnal is találkozik, és szerelem szövődik köztük.

Lacus Clyne a kolóniák egyik vezetőjének lánya, emellett híres énekesnő, na, meg Athrun jegyese. Első ránézésre együgyűnek tűnik, de ezt persze csak tetteti, mert egy nagyon jó intelligenciával megáldott teremtés, és nem mellesleg jó stratéga. Egy baleset után az Archangelre kerül, ahol megismerkedik Kirával, akibe beleszeret (a változatosság kedvéért). Fontos szerepe van a háború alakulásában.

Andrew Waldfeld a ZAFT egyik parancsnoka, aki kávémániával és megnyerő természettel van megáldva. Szereti megismerni az ellenfeleit, így ismerkedik meg Kirával is, akit rögtön megkedvel, de ellenségek révén hamarosan összecsapnak, aminek nem igazán pozitív a vége…

Rau Le Cruset a kakukktojás a történetben, mert se nem Natural, se nem Coordinátor. De nem árulhatom el, hogy mi, mert sok mindent lelőne a történetből. Annyit kell róla tudni, hogy Athrun csapatát vezeti a háborúban, egy nagyon titokzatos és impulzív figura, aki tisztában van Kira igazi múltjával, és ezt az orra alá is dörgöli a végén.

Patrick Zala a PLANT legfelsőbb tanács elnöke. A Junius Sevenön elvesztette feleségét, így teljesen megőrül, és a Föld elpusztítását akarja. Athrun próbálja megállítani, de az apja nem hallgatja meg az észérveket, ami még nagyobb ellenségeskedéshez és a háború elmérgesedéséhez vezet.

Muruta Azrael a Blue Cosmos vezetője. Kb. Patrick Zala, csak a másik oldalon. Megszállottan akarja a Coordinátorok végét, és ehhez bármilyen eszközt képes bevetni…

 

Személyes vélemény

Ez az egyik kedvenc animém a folytatásával együtt, amiről majd két hét múlva olvashattok. Nehéz megfogalmazni, mi fogott meg benne. Talán az, hogy nagyon érzelmes, az érzelmeknek széles skáláját vonultatja fel. A karakterek nagyon szerethetőek, vagy természetesen épp utálhatóak, a betöltött szerepüktől függően, és mindemellett jól kidolgozottak. A látványvilága gyönyörű, akárcsak a rajzolás. Érdemes megnéznie bárkinek, mert minden adott benne a tartalmas szórakozáshoz.

Érdekességképpen néhány videó:

Gundam Seed AMV with Hoshi no Tobira

http://youtu.be/V2xIVXtjR8g

Gundam Seed Series AMV

http://youtu.be/9UGp2blORwE

Akatsuki no kurama

https://www.youtube.com/watch?v=OuppjnW4AQo

Gundam SEED Ending 1 - Full Song | Official Music Video

https://www.youtube.com/watch?v=uYcERWBQCXA

 

 


 

 

----


Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, illetve követhetsz e-mailen is, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése