2020. december 9., szerda

Top 5 Wednesday #73 – 5 különleges olvasmányom 2020-ból

 

Ez a rovat hetente jelenik meg, és egy Goodreads-es csoportban találhatóak a témák. A csoportot IDE kattintva megnézhetitek. A témaszünet miatt egy ideig rendszertelen időközönként saját témákkal jelentkeztem, de a témák kitalálója immár visszatért, így próbálok én is visszatérni a heti bejegyzésekhez. Ha a heti tematikából lenne olyan, amire nem lesz ötletem, akkor saját témával helyettesítem az adott hetit.

A Top 5 Szerda Goodreads-es heti témáját jövő héten fogom hozni, mert karácsony előttre jobban illik. Erre a hétre egy más gondolatom támadt, ami már előrevetíti a szokásos összesítő könyves toplistámat. Olyan könyvekből állítottam össze a bejegyzést, amik számomra nagyon különleges olvasmányoknak bizonyultak 2020-ban. Van köztük meseantológia, képregény, ismeretközlő kötet, fantasy-akció-maffia-családregény hibrid, és történelmi romantikus urban fantasy is.

 

5. Horváth Balázs: A beteg bolygó


Ezt a könyvet 14-18 éves kor között valamikor kötelezővé tenném, de legalábbis 18 éves kor fölött, akinek csak tudnám, a kezébe adnám. Féltéglányi gondolatébresztés az emberiségről, az emberi társadalom problémáiról és a környezetünk pusztításáról. A szerző, aki egyébként egyetemi oktató, közvetlen stílusban adja elő mindezt, rengeteg tudásanyaggal, példákkal megtámogatva. Olyan érzés volt olvasni a könyvet, mintha ott ülnék a padban, és hallgatnám, ebből kifolyólag nekem némiképp interaktív élmény is volt, annyira átjött a szöveg mögötti ember.

Részlet az értékelésemből:

„A szerzőnek sok mondanivalója van, és ennek megfelelően a könyv is elég heterogén. Több tudományág ismereteit, forrásait gyűjtötte össze és elemzi a saját, egyedi látásmódjával. A könyv a világegyetem, majd az ember létrejöttével kezdődik, foglalkozik a mezőgazdálkodás és az első civilizációk kialakulásával, majd annak magyarázatában mélyed el, hogy hogyan és miként romlott meg az ember testi és lelki egészsége. Ezek nem könnyű témák, sok tudományterületet érintenek, és kell hozzá némi háttértudás, viszont semmi olyan, amit a középiskolában ne tanítottak volna. De ha valakinek meg is koptak volna ezen ismeretei, az sem probléma, mert a szerző közvetlen, érthető stílusban magyaráz. Az egész könyv olyan volt, mint egy interaktív előadás, mintha olvasás közben egy teremben ültem volna, és élőben fogadtam volna be az információkat. Emiatt annak ellenére, hogy a grafikonok mellett matematikai, csillagászati, fizikai, biológiai, stb. fogalmakat is tartalmaz, könnyen befogadható. Bár azt hozzá kell tennem, hogy más volt öt év szakirányú egyetemi végzettséggel a hátam mögött olvasni.”

A teljes kritika ITT elolvasható.

 

4. Kalandra fel! 


Ez a kötet nemcsak azért áll nagyon közel a szívemhez, mert több kedvenc meseíróm története is megtalálható benne, hanem azért is, mert sok feltörekvő tehetségnek is lehetőséget adott a megjelenésre, akik új hangjukkal színesítették a kötetet. Az csak hab a tortán, hogy Szimonidesz Hajnalka illusztrálta, akinek nagyon szeretem a képeit.

Részlet az értékelésemből:

„A legkreatívabb történet és az abszolút kedvencem Deme László: Az univerzum egy csomó zokni című története lett. A szerző ösztönös tehetséggel és olyan természetesen írta le a gondolatait, hogy minden sorát öröm olvasni. Ezt leginkább a közvetlen stílusával tudta elérni.”

A teljes kritika ITT olvasható. 

 

3. Noelle Stevenson: Nimona


Ebben az évben nem olvastam annyi képregényt, mint szerettem volna, de a kevés közül, amit sikerült, az egyik legkiemelkedőbb és legkülönlegesebb a Nimona volt. Jók voltak a felvetett kérdések és a körüljárt témák. Elgondolkodtató történet szerethető szereplőkkel.

Részlet az értékelésemből:

„…a Nimona egy szórakoztató, csupa szív képregény, ami csavar egy kicsit a megszokott fantasytoposzokon és ki is figurázza őket, amennyire csak lehet. Az epizodikus és a lecsapott fejezetek miatt az elején többször megakadtam, de aztán a lendület mégis vitt tovább a végéig.”

A teljes kritika ITT olvasható.

 

2. Hercz Júlia: Arany és Ónix 


Az Arany és Ónix a történelmi romantikus és a fantasy tökéletes ötvözete. Hercz Júlia bemutatkozó regényében annyira jól ötvözte a két zsáner elemeit, hogy egy olyan élvezhető történetet alkotott, amit öröm volt olvasni. Részletesen kidolgozott háttérvilág, stabil érzelmi és történeti ív jellemzi a cselekményt, amit szerethető szereplők népesítenek be, és ezt a szerző ellenállhatatlan stílusban tolmácsolja az olvasói felé.

Részlet az értékelésemből:

„Már a fülszövegből is látható, hogy a Hercz Júlia története ötvözi a történelmi romantikus regényt a fantasyvel, és pár oldal elolvasása után kiderült, hogy nagyon jól csinálja. Sőt, a cselekmény előrehaladtával egyre jobban belejött, ami egy olyan hibridet eredményezett, hogy nem tudtam letenni a könyvet, egyszerűen faltam a sorokat. Aztán egyszer csak azt vettem észre, hogy nincs tovább, pedig olvastam volna még.”

A teljes kritika ITT olvasható.

 

1. Fonda Lee: Jáde város


A fülszövege alapján nem egészen tudtam belőni előre, mire is számítsak ettől a könyvtől, viszont arra ösztönzött, hogy elolvassam. De még milyen jól tettem! Az atmoszférája és az, ahogy a szerző történetet gyúr a fantasy, a kung-fu filmek, a maffiatörténetek és családregények eszköztárából, azt tanítani kéne. Szeretem az ilyen innovatív ötleteket, de legfőképpen a zsánerhibrideket. Fonda Lee pedig mesteri módon műveli az írást. Még sok ilyet szeretnék olvasni!

Részlet az értékelésemből:

„Már a fülszövegből érződik, hogy a regény egy sok összetevőből álló robbanóelegy, ami arra vár, hogy az ember meggyújtsa a kanóc végét, vagy jelen esetben kinyissa a könyvet, és elkezdjen egy utazást az akciójelenetekkel teletűzdelt kung-fu mesék és gengsztertörténetek világában, amit megfűszerez a mágia ereje és a családi hagyományok, kötelékek fontossága. Ez a kombináció akár káoszt is okozhatott volna, viszont Lee kitűnő arányérzékkel használja az elemeket, és nem tolja túl egyiket sem. Ennélfogva a világa üde és friss, a világépítése részletes, aprólékos. Fokozatosan tárja olvasója elé az általa kitalált szigetország, Kekon világát, társadalmi berendezkedését, hierarchiáját, mágiáját.”

A teljes kritika ITT olvasható.

 

A Top 5 Szerdában résztvevő többi magyar blogger bejegyzését megtaláljátok a Molyon a Top 5 Szerda zónában.

 


 

----


Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, illetve követhetsz e-mailen is, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése