2020. november 11., szerda

Top 5 Wednesday #69 – Kedvenc nem fiktív témájú könyveim

 

Ez a rovat hetente jelenik meg, és egy Goodreads-es csoportban találhatóak a témák. A csoportot IDE kattintva megnézhetitek. A témaszünet miatt egy ideig rendszertelen időközönként saját témákkal jelentkeztem, de a témák kitalálója immár visszatért, így próbálok én is visszatérni a heti bejegyzésekhez. Ha a heti tematikából lenne olyan, amire nem lesz ötletem, akkor saját témával helyettesítem az adott hetit.

A Top 5 Szerda heti témája Goodreads-en a Non-fiction November, vagyis mutasd be a kedvenc nem fiktív témájú könyveidet! Az utóbbi egy-két évben olvastam pár a témába vágó könyvet, ami nagy hatást gyakorolt rám, illetve régebben is találkoztam ilyennel, így nem is volt olyan nehéz összeállítani a saját 5-ös listámat.

69-dik Top 5

 5. Albert Einstein: A speciális és általános relativitás elmélete

 


Felső tagozatban nagyon jó fizikatanárom volt, és általa megszerettem magát a tantárgyat is, habár annyira nem voltam jó belőle, leginkább a számításos feladatok miatt. Viszont a különböző elméleteket, fogalmakat, jelenségeket szerettem, és látszódhatott is rajtam a lelkesedés, mert a tanárnő kölcsönadta nekem ezt a könyvet, hogy biztosan érdekelni fog. Tizenhárom évesen hősiesen végig is olvastam, de ha ma valaki, az olvasottakról kérdezne, akkor széttárnám a kezemet, mert néhány foszlány, példa, stb. megmaradt ugyan belőle, de semmi több. Kivéve azt az érzést, hogy „tudósnak” éreztem magam, mikor a végére értem.

  

4. Halász Zoltán: Így élt Pasteur


Egyetemi választható órára kellett elolvasni a könyvet, és aztán levizsgázni belőle. Életem egyik legkellemesebb meglepetése volt, mert nem csak Pasteur munkásságára tért ki, és a tudományos eredményeit ecsetelte, hanem kitért az életének fontosabb momentumaira, tragédiáira is. Ezzel nagyon megérintett, és tökéletes olvasmány volt az unalmas előadásokon.

  

3. Horváth Balázs: A beteg bolygó


A 2020-as évem egyik legjobb olvasmánya, így ezen a listán is helye van a dobogón. Hogy miért csak az alsó fokán? Mert van ennél is jobb. A beteg bolygó egy tanulságos olvasmány a környezetpusztításról és az emberi társadalomról, vagyis az emberről magáról. Egyébként nem túl szívderítő olvasmány. Ahogy a fülszövegben olvasható: „Az enciklopédikus munka globális látlelete szívderítőnek cseppet sem mondható képet tár elénk korunk környezeti, energetikai és demográfiai problémáinak bemutatásával. A mezőgazdálkodásra való áttérés, valamint a tudományos és technikai forradalom váratlan következményekkel szembesítette az emberiséget: a napjaink korszelleméből fakadó, mindnyájunk által evidensnek gondolt vélekedéssel szemben az egyéni életminőség valójában nem javult, hanem romlott.” EBBEN a cikkben az én véleményemet is elolvashatjátok a könyvről.

 

2. Anthony McCarten: A két pápa


Az első és második helyezett eldöntésénél sokáig vacilláltam, de végül A két pápát tettem a második helyre, mert McCarten ugyan alaposan utánanézett a témának, és látszik, hogy mindent beleadott a könyvbe, de mivel a tényanyagot regényes formában tárja olvasója elé, hogy befogadhatóbb legyen, ezért néhol úgy éreztem, hogy elment fikciós irányba. Viszont szórakoztatóvá tudta tenni A két pápa történetét, amivel az egyik legjobb olvasmányélményt nyújtotta 2020-ban. ITT írtam róla bővebben.

 

1. Edith Sheffer: Asperger gyermekei


Az abszolút első helyezett számomra non-fiction témában Az Asperger gyermekei. Húsbavágó részletességgel írja le, hogy mi történt a meghatározott normától eltérő viselkedést mutató gyerekekkel (felnőttekkel, de velük ez a könyv csak érintőlegesen foglalkozik), és arról, hogy mi vezetett egy kórkép leírásához. A tényanyagot viszont olvasmányosan adja át, így gyorsan lehetett vele haladni. EBBEN a cikkben írtam róla részletesebben is.

A többi Top 5 Szerdában résztvevő  magyar blogger bejegyzését megtaláljátok a Molyon a Top 5 Szerda zónában.

 


 

----

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, illetve követhetsz e-mailen is, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése