2020. november 18., szerda

Top 5 Wednesday #70 – Kedvenc mangakáim

 


Ez a rovat hetente jelenik meg, és egy Goodreads-es csoportban találhatóak a témák. A csoportot IDE kattintva megnézhetitek. A témaszünet miatt egy ideig rendszertelen időközönként saját témákkal jelentkeztem, de a témák kitalálója immár visszatért, így próbálok én is visszatérni a heti bejegyzésekhez. Ha a heti tematikából lenne olyan, amire nem lesz ötletem, akkor saját témával helyettesítem az adott hetit.

A Top 5 Szerda heti témája Goodreads-en a Latin hét; mutasd meg a kedvenc latin-amerikai író tollából származó történeteidet vagy kedvenc latin-amerikai karaktereidet! Ezen módosítottam egy kicsit, mivel nem nagyon olvastam még latin-amerikai szerzőtől, ezért a kedvenc japán mangakáimról írtam nektek.

 

 70-dik Top 5 

 

5. Tite Kubo

Kubo 1977. június 26-án született Hirosimában. A Dragon Ballon és az Akirán nőtt fel, ez a két anime inspirálta arra, hogy mangarajzoló legyen. Az egyik legismertebb shounen manga, a Bleach mangakája, aki a főhőséhez, Ichigóhoz hasonlóan egy nagyon kitartó ember. A mangája több sikertelen próbálkozás és visszautasítás után lett sikeres, aztán hódító útjára indult, és egy üde színfoltja lett a mangapalettának. Habár a vége felé már csökkent Kubo lelkesedése, vagy inkább az ötlettelenség volt az, ami megölte az egészet, de végül eléggé nyögvenyelősre sikeredett a lezárás. Kubo érzésem szerint nagyon-nagyon elrontotta, ennek ellenére nem tartom rossz írónak, de kissé hajlamos elveszíteni a fókuszt, ami megzabolázhatatlan rétestésztát eredményezett. Ebből adódott a Bleachnek nagyon felemás a lezárása.

  

4. Hiro Mashima 

Mashima 1977. május 3-án született Naganóban. Munkája során nagy hatással volt rá Toriyama Akira, a Dragon Ball szerzője, valamint Miyazaki Hayao. Érdekes, hogy Kubóhoz hasonlóan rá is hatott a Dragon Ball, de tőle eltérő utat járt be a sikerig. A középiskola után úgy döntött, hogy egy művészeti iskolába megy, mivel azt hitte, hogy az iskolában segítenek neki megtanulni, hogyan lehetne javítani a mangarajzolási készségét. Azonban főként önképzéssel javított a képességein. A hírnevet a Suukan Shounen Magazine-ban közzétett The Groove Adventure Rave (Rave Master) hozta meg számára, mely 1999-2005-ig futott. 2006-ban kezdte el írni a Fairy Tailt, ami az eddigi legsikeresebb műve, annak ellenére, hogy Kubóhoz hasonlóan nem igazán tudta jól lezárni, bár ehhez a „majdnem kasza” nagyban hozzájárult. Ennek ellenére a Fairy Tail végét kevésbé érzem rossznak, mint a Bleachét. Valahogy Mashima jobban ki tudta használni a korlátozott lehetőségeit, és egy viszonylag elfogatható lezárást hozott össze.

Az első három helyett eldöntése nehéz volt, főleg, mert mindhárom mangakát és a munkásságukat egyformán szeretem, de végül mégis kialakult a végső sorrend, bár szívem szerint mindegyiküket első helyre tenném.

  

3. Hiromu Arakawa

Arakawa 1973. május 8-án született Makubatsuban (Hokkaidón). Elsősorban a Fullmetal Alchemist című mangájáról ismert, ami mind Japánban, mind külföldön nagy népszerűségre tett szert, és később két anime is készült belőle. Műveiben gyakran ábrázolja önmagát stilizált szemüveges tehénként. Arakawa már gyerekkora óta mangarajzoló szeretett volna lenni, és iskolásévei alatt gyakran rajzolt a füzetébe. Középiskolai tanulmányait a Hokkaidó Obihiro Mezőgazdasági Szakközépiskolában tette le. A középiskola elvégzése után hét évig tanult havi egy alkalommal olajfestészetet, miközben a szüleinek segített a tejüzemben. Engem egyedi rajzstílusa, és feszes, ugyanakkor részletes történetvezetése fogott meg, amit a Fullmetal Alchemistnél alkalmazott. Emellett történetét részletesen kidolgozott háttérvilág és árnyalt karakterábrázolás jellemzi. Cselekménye teljes, lezárt ívet alkot.

 

2. Nobuhiro Watsuki

Watsuki 1970. május 26-án született Nagaokában. Leghíresebb sorozata a Rurouni Kenshin című szamurájmanga. Watsuki Nobuhiro már gyerekkorában elkezdett mangákat rajzolni, elsősorban három évvel idősebb bátyja hatására. A középiskolában kendózni tanult, és bár nem járt sok sikerrel, tapasztalatait felhasználta későbbi figurái kidolgozásához. A Rurouni Kenshin azonnal hatalmas siker lett. Nemzetközileg is ismert és népszerű mangának számít, de Japánban különösen kedvelik a sógunátus végkorát bemutató munkákat. Besorolása szerint shounen, vagyis fiúknak szóló manga, de a lányok körében is népszerűnek bizonyult. A Vándor Kenshin kalandjaiból animesorozat és játékfilm is készült. Az első mangák között volt, amit olvastam magyarul, és nagyon megfogott, annak ellenére, hogy az animét láttam először, ami kissé másabb stílusú. A Kenshin minden adaptációja nagy kedvencem, a történetét a Shishio-arch végéig nagyon szeretem, az utána lévő történetek viszont szerintem már nem olyan jók. Talán emiatt is tettem a második helyre a Naruto mangakája után.

 

1. Masashi Kishimoto

Kishimoto 1974. november 8-án született Nagiban. Előképző iskolájában szerepelt a Doraemon televíziós showműsorban, barátaival együtt. A műsor lényege az volt, hogy a játékosoknak képeket, vagy személyeket kellett rajzolnia. Kishimoto mindig is maximalista volt, mindig kioktatta társait, ha nem sikerült nekik valami. Általános iskolás és középiskolás éveit szintén rajzolással töltötte. Minden füzetét, jegyzetét telerajzolta. Eddigi leghíresebb munkája, a Naruto 1999 és 2014 között futott a Weekly Shōnen Jumpban. A Narutót a legkomplexebb, legjobb háttérvilágú mangának tartom az eddigi mangaolvasmányaim közül. Látszik, hogy a szerző minden részletére odafigyelt, ami a világot, karaktereket, motivációkat illeti, és végig a kezében tudta tartani a szálakat, ami egy tizenöt évig futó történetnél nagy szó. Az pedig még ennél is nagyobb, hogy végig érdekes tudott maradni, és meg tudott újulni. Emiatt lett a Naruto az abszolút kedvencem, amit nem fog egyhamar bármi is lekörözni. Mindezt úgy érte el nálam, hogy korántsem hibátlan, viszont akkora hatással volt rám, hogy nem tudom nem szeretni így, a hibáival, döccenőivel együtt.

Forrás: Wikipedia

 


 

----

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, illetve követhetsz e-mailen is, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!

 

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó bejegyzés lett, és különösen az első két helyezettel maximálisan egyetértek: Kishimitóval egyszer szívesen beszélnék arról, hogy mik jártak a fejében, hogy rakta össze azt a világot és azt a történetet, mennyire volt kezdettől a fejében a végkimenetel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Köszönöm! :)

      Kishivel én is szívesen elbeszélgetnék, sőt néhány írás leckét is szívesen vennék tőle. Nagyon jó írónak/történetmesélőnek tartom.

      Törlés