2021. június 4., péntek

Interjú Palágyi R. Lászlóval

Palágyi R. Lászlóval Az Éjkapu című fantasy regénye kapcsán készítettem interjút. A regényről ITT olvashatjátok a véleményemet. Beszélgettünk többek között a Két világ határán pályázatról, a regény keletkezéséről, szereplőiről, és a szerző további terveiről.

A szerzőről:

Palágyi R. László 1989-ben született Királyhelmecen, az egykori Csehszlovákiában. Nyelvtudományból doktorált az ELTE-n. 2020-ban jelent meg az első regénye Az Éjkapu címmel a Trivium Egyesület gondozásában, A róna gyermeke című novellája pedig bekerült a Gabo Kiadó Az év legjobb science fiction és fantasy novellái 2020 antológiájába

 

- Mikor határoztad el, hogy írni kezdesz? Mi indított el az íróvá válás útján?

Tulajdonképpen amint igazi olvasó lettem, írni kezdtem. Már tizenkét-tizenhárom évesen elég sok mindent írtam, úgy emlékszem, kaptam is pozitív visszajelzéseket a novelláimmal kapcsolatban, amik amatőr portálokon jelentek meg, de aztán a gimnáziumi évektől természetesen jött a versírás, amit szintén nagyon komolyan vettem, a próza pedig háttérbe szorult. Az utóbbi években érdekelni kezdtek bizonyos témák és történetek, és annyira nem hagynak nyugodni azóta sem, hogy kénytelen vagyok megírni őket.

- Más műfajokban is kipróbáltad magad vagy mindig is fantasyban alkottál?

Olvasóként a történelmi regénybe és a sci-fibe egyszerre szerettem bele. Utóbbit is kedvelem a mai napig, de írói témák elsősorban a történelmi regényben és a fantasyban (illetve a kettő ötvözetében) ragadtak meg. Nem kizárt, hogy valamikor megtalál valamilyen sci-fibe illő téma is.

- Indultál más pályázatokon is előtte vagy a Trivium Egyesület regénypályázata volt az első?

Ez volt az első regénypályázatom.

- A Két világ határán pályázatban mi volt a szimpatikus számodra? Miért döntöttél úgy, hogy elindulsz rajta?

A lehetséges „nyeremény” is szimpatikus volt (sikeres pályázat esetén valódi könyv formátum és terjesztés), de igazán a témamegjelölés fogott meg. Szerintem a „Két világ határán” jelige nagyon elegáns, rengeteg minden belefér, mégsem parttalan. Én is úgy éreztem, hogy pont nekem szól, engem pont ez izgat, az ismeretlennel való találkozás, illetve az ismeretlenek találkozása. Saját magamnak viszont egyáltalán nem voltam szimpatikus, amikor kiderült, hogy már hónapok óta kiírták a pályázatot. Reális volt a határidő egy teljesen új regény számára is (mint amilyen Az Éjkapu), de így picit szoros lett a vége.

Az Éjkapu a fantasy többféle alzsánerével dolgozik. Mennyire volt nehéz számodra, hogy összeegyeztesd a különböző zsánerelemeket?

Szerintem is érdemes óvatosan bánni a különböző zsánerelemekkel, kiolthatják, sőt, akár nevetségessé is tehetik egymást, engem viszont nagyon érdekel, hogyan teszik egymást izgalmassá. A regény első felében az olvasó a klasszikus kardozós fantasy környezetben épp olyan otthonosan mozog, mint a szereplők, aztán a szereplők szokatlan helyezetekbe kerülnek, nem rossz dolog, hogy az olvasó számára is picit szokatlanná válik a regény.

- A heroikus- vagy a portalfantasy áll hozzád közelebb? Miért?

Nem igazán tudom egy kalap alá venni a kettőt, a portalfantasy szerintem lehetőség, a heroikus fantasy viszont recept. A portálok lehetővé teszik például a különböző kultúrák találkozását, ami önmagában nagyon izgalmas. Az viszont számomra kevésbé, ha az egész világ (vagy az összes világ) egy bizonyos valaki körül forog. A sötét tónusú heroikus küzdelem mégis alapvetően közel áll hozzám, amennyiben nem teljesen nyilvánvaló az elejétől fogva, hogy mire megy ki a játék, és ki vagy kik lesznek a „héroszok”.

- A szereplőid között volt több erőteljes női karakter, itt főleg Alorien anyjára és húgára gondolok. Mennyire volt nehéz őket megalkotni? Mennyire tudtál férfiként azonosulni velük?

Érdekes kérdés. Nem írnék, ha nem gondolnám azt, hogy az emberi létezés különböző dimenziói nem csak saját közvetlen tapasztalat alapján élhetők meg. Már önmagában a feudális társadalomban élő szereplők ábrázolása sem egyszerű feladat, akár nőről, akár férfiról van szó. Egyébként az áldozati szerep, amelybe több női szereplő kényszerül a regény világában, szerintem alapvetően azonosulható, legalábbis nem női szereplő volt, akivel nehezen azonosultam. Ha már említetted, Alorien húga pedig a nemiség dimenziójában sajátos, hibrid eset. Kinevetik, vagy legalábbis csodabogárnak tartják, de abban az értelemben a legszabadabb szereplő, hogy sem a nőktől, sem a férfiaktól elvárt szerep teljesítését nem várják el tőle, aztán később mégis a közösség szempontjából is komoly elvárásokat támasztanak vele szemben…

- Az Éjkapu működési mechanizmusa írás közben jutott eszedbe vagy már az ötleteléskor megvolt?

Megvolt már az ötleteléskor, a regénycím is azonnal beugrott, ami rám legalábbis nem jellemző. Ez persze nem jelenti azt, hogy írás közben ne kellett volna újra és újra átgondolnom, hogy minden stimmel-e, és akár változtatni bizonyos pontokon a működési mechanizmusnak megfelelően.

- Vessuunas világa nagyon érdekes és részletgazdag. Mi adta hozzá a mintát/ihletet?

Te is kitérsz a recenziódban arra, hogy a regény megidézi Amerika felfedezését. Vessuunas világát a dél-amerikai civilizációk, illetve a hozzájuk kapcsolódó mítoszok ihlették.

- Nagy szerepe volt a történetben a mágiának is. Nagyon átgondoltnak tűnt az egész mágiarendszer. Hogyan fogtál neki a megalkotásának? Mi adta az alapját?

Örülök, hogy így látod, mert alapvetően a low fantasy híve vagyok, a mágiát illetően sok bennem a bizonytalanság, sokat is gondolkodom rajta. Számomra fontos, hogy a mágia kapcsán a szemléleti kérdések tisztázottak legyenek, és ahogy elhangzik az egyik szereplőtől is, a regény világában a mágia nem egyszerűen a természeti törvények áthágását jelenti. A regénybeli varázstárgyak különös helyekről származó természeti képződmények, nyilván fontos volt, hogy a működésük egyszerre felfoghatatlan és bizonyos mértékig kiszámítható legyen. A regény világában a mágusok valamelyest képesek a természet erőit megzabolázni és kiaknázni, de a lényegi dolgokra nincsenek hatással, ők maguk is „kiszolgáltatottak” nekik.

- Végezetül még azt kérdezném meg: Van-e már előkészületben újabb regényed? Ha igen az is fantasy zsánerben íródik vagy más műfajban? Mi kor várható a megjelenése?

Vannak regények viszonylag jó állapotban, de egyelőre nem feltétlenül adnám ki őket a kezeim közül még szerkesztésre sem, szóval megjelenésről még szó sincs, és legalább annyi (ha nem több) bennük a történelem, mint a fantasy. Ha már előkészületek, az az igazság, hogy előbb-utóbb szeretném folytatni az Éjkaput is…

Köszönöm a válaszokat!

Köszönöm az interjút! 😊

 

Ha felkeltette az érdeklődésedet Az Éjkapu, ITT megrendelheted.

A szerzőt megtalálható MOLY.HU-n és Facebookon is.

 


 

 

----


Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, illetve követhetsz e-mailen is, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése