2020. november 17., kedd

Könyveken túl - Animeajánló - Shinigami no ballad (2006)

A Hosszúlábú apu (ITT olvasható a bejegyzés) után ismét egy régi animeajánlómat osztom meg veletek. Ez a kedvenc minisorozatom, a Shinigami no ballad, amiből csupán hat rész készült, de én a magam részéről sokszor hatot is meg tudnék/tudtam volna  nézni belőle.

A Shinigami no ballad eredetileg Hasegawa K-Ske író light novel (olyan ifjúsági regény, ami nem több negyven-ötven ezer szónál) sorozatának a címe, amely 2003 és 2009 között jelent meg. 2005-ben készült belőle egy rádiójáték is, majd a rövid-regénysorozatból hat részes anime készült 2006-ban a Group Tac gondozásában. Ezt követően elindítottak belőle egy televíziós drámát is a TV Tokyón, ami 20 részt élt meg.

A címből kiindulva felmerülhet a kérdés, hogy mi is az a shinigami. A shinigami halálistent jelent a japán mitológiában, bár ez a klasszikus megjelenése torzult az utóbbi idők anime/manga felhozatalában. Ebből kifolyólag a Shinigami no Balladban a shinigamik felelősek azért, hogy a halottak lelkeit összeszedjék haláluk után, és a megfelelő helyre szállítsák őket. Ebben az értelemben a Shinigamiknak a halandók életének végébe nincs beleszólásuk, habár szabad az átjárásuk az emberek és a halottak világa között. Fontos, hogy ne a nyugati mitológiából ismert Kaszással azonosítsuk a shinigamikat!

Az ajánló további része spoilert tartalmazhat!

 

Történet, szereplők, látványvilág

A történet főhőse egy Momo nevű shinigami, aki szinte minden egyes küldetésen elsírja magát, mondván a halottak helyett sír, akik már nem képesek erre. Ezt társa, egy Daniel nevű repülő macska folyamatosan szóvá teszi. Az epizódok során az ő életükbe és munkájukba nyerünk bepillantást. Különleges kapcsolatuk az emberek világával egyedi színezetet ad a műnek azáltal, hogy Momo sokszor nem törődve a tiltással, kommunikál az elhunytak családjával, hogy teljesítse a halott akaratát a lélek megnyugvása érdekében. A történet maga hat különálló epizódból áll, amit átjár a halál közelsége, de ez ne rettentsen el senkit, mert az anime mégis inkább a túlélésről, továbblépésről szól, megannyi szívszorító részlettel, mégis magával ragadó történettel. Szerintem az egyes elemek jól keverednek a történetben, ami egy nagyszerű drámát eredményezett. A látványvilága nagyon egyedi és gyönyörűen megrajzolt, részletekben gazdag kivitelezésű. Tökéletesen illik a történet hangulatához, az aláfestő zenékkel együtt. Azoknak ajánlom ezt a történetet, akik fogékonyak a megható jelenetekre, ők biztosan örömüket fogják lelni benne. De bátran ajánlom bárkinek, mert nagyon megéri megnézni.

 

Érdekességnek itt az opening, ami nagy kedvencem, főleg a szövege miatt: https://www.youtube.com/watch?v=hWykanmrjOA

 


 

----

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, illetve követhetsz e-mailen is, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése