2020. november 25., szerda

Top 5 Wednesday #71 – Drágakövek, (nemes)fémek a könyvcímekben


Ez a rovat hetente jelenik meg, és egy Goodreads-es csoportban találhatóak a témák. A csoportot IDE kattintva megnézhetitek. A témaszünet miatt egy ideig rendszertelen időközönként saját témákkal jelentkeztem, de a témák kitalálója immár visszatért, így próbálok én is visszatérni a heti bejegyzésekhez. Ha a heti tematikából lenne olyan, amire nem lesz ötletem, akkor saját témával helyettesítem az adott hetit.

A Top 5 Szerda heti témája Goodreads-en a No Thanks/Az amerikai hálaadás margójára olyan karakterek bemutatása, akik olyan szituációban találták magukat, amiért semmiképp se lennének hálásak. Erre nem nagyon volt ötletem, így végül a megadott alternatív témát választottam, ami a következő: Ossz meg olyan könyveket, melyek a topáz (a novemberi születéskő) színeiben tündökölnek, vagy amikben jelentős szerepet kapnak a drágakövek! Ezen is módosítottam egy kicsit, és végül az olyan olvasmányaim közül válogattam, amiknek a címében drágakő vagy (nemes)fém neve szerepel, és az sem elhanyagolható, hogy még tetszettek is.

 

71. Top 5

5. Paullina Simons: A bronzlovas

 

Maga a „bronzlovas” írásműként végigvonul az egész művön, tehát átvitt értelemben fontos szerep jut magának a bronznak. Ez a fém tökéletesen leírja a regény hangulatát is.

Részlet az értékelésemből:

„Már-már filmszerűen ábrázolta a környezetet és a helyszíneket. Ezzel szemben az érzelmeket nem mindig sikerült, sok volt ezek leírásánál az ismétlődő momentum, főleg Tatjana és Alexander kapcsolatának leírása esetében, amiből néhány kihagyható lett volna, mert szinte semennyire nem lendítette előrébb ezt a szálat. Ahol viszont ismét remekelt a szerző, az a háború leírása. Érzékletesen írta le a borzalmakat, az éhezést, halált, kilátástalanságot, amiben egy boldog kis sziget volt a két fiatal majdhogy nem reménytelen szerelme.”

A teljes kritika ITT olvasható.

 

4. Kristin M. Furrier: Az üveggyémánt átka


A címben szereplő üveggyémánt nagyon fontos szerepet játszik a kötetben, meghatározza a szereplők sorsát, valamint a kalandokat is mozgatja, indukálja.


Részlet az értékelésemből:

Kristin M. Furrier nagy hozzáértéssel nyúlt az ifjúsági regény műfajához. Egy olyan aspektust, a testvéri kapcsolatot fogta meg, ami a jelenlegi fiataloknak szóló könyveknél annyira nem divat, mert inkább a szerelmi viszonyokat vagy éppen az iskolai életet helyezik a középpontba. Azért is üdítő változatosságot jelentett számomra ez a kisregény, mert nem egy külső helyszínen, hanem a főszereplő kamaszok otthonában játszódik, a saját közegükben mutatja be őket, ennélfogva családias hangulatú, karakterközelibb írás.”

A teljes kritika ITT olvasható.

 

3. E. T. A. Hoffmann: Az arany virágcserép


Az arany virágcserép még középiskolában volt kötelező olvasmány, így csak halványan emlékszek rá, viszont az határozottan rémlik, hogy nagyon tetszett, és az egyik kedvencem volt a kötelezők közül.

 

2. Hercz Júlia: Arany és Ónix

 

A kötet címében a drágakő-nevek a két főszereplőre utalnak, így átvitt értelemben ugyan, de fontos szerepet játszanak a műben.

Részlet az értékelésemből:

„A masszív hátteret az érzékletes leírások és a történetet benépesítő érdekes karakterek teszik élővé. A helyszínek, ruhák leírása olyan aprólékos, hogy láttam magam előtt az épületeket, tárgyakat, vagy éppen azt, hogy milyen ruhákat viselnek a szereplők, milyen hintóban vagy lovon ülnek, miket esznek. Mindezt a szerző szép, választékos nyelvezettel tárja az olvasó elé. De ugyanúgy odafigyel karakterei belső világának részletes ábrázolására is. Nem elégszik meg pár gondolat leírásával, hanem az érzelmeik és érzelmi változásaik, az egymáshoz való viszonyuk megjelenítése, a gondolataikba való részletes betekintés által fokozatosan megismerjük a két főszereplőt, Asarellát és Dhelwardot. Mindketten külön-külön is érdekes személyiségek, akik önállóan is megállják a helyüket, viszont együtt még izgalmasabbak, ahogy fokozatosan formálódik a kapcsolatuk. A szerelmi szál fokozatosan építkezik, az írónő nem kapkod el semmit, de megéri kivárni a kibontakozását.”

 

A teljes kritika ITT olvasható.

 

1. Fonda Lee: Jáde város

 

A jáde ebben a könyvben ténylegesen jelen van, és  fontos szerepet kap a mágia forrásaként. Ezáltal nagyon erőteljes hatása van a szereplők életére.

 Részlet az értékelésemből:

„Már a fülszövegből érződik, hogy a regény egy sok összetevőből álló robbanóelegy, ami arra vár, hogy az ember meggyújtsa a kanóc végét, vagy jelen esetben kinyissa a könyvet, és elkezdjen egy utazást az akciójelenetekkel teletűzdelt kung-fu mesék és gengsztertörténetek világában, amit megfűszerez a mágia ereje és a családi hagyományok, kötelékek fontossága. Ez a kombináció akár káoszt is okozhatott volna, viszont Lee kitűnő arányérzékkel használja az elemeket, és nem tolja túl egyiket sem. Ennélfogva a világa üde és friss, a világépítése részletes, aprólékos. Fokozatosan tárja olvasója elé az általa kitalált szigetország, Kekon világát, társadalmi berendezkedését, hierarchiáját, mágiáját.”

A teljes kritika ITT olvasható.

 

A Top 5 Szerdában résztvevő többi magyar blogger bejegyzését megtaláljátok a Molyon a Top 5 Szerda zónában.

 


 

 

----


Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, illetve követhetsz e-mailen is, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése