2020. október 20., kedd

Könyveken túl - Anime ismertető: My Daddy Long Legs/Hosszúlábú apu (1990)


Nyár elején írtam arról, hogy indítok a blogon egy új rovatot, aminek keretein belül olyan cikkek lesznek olvashatók, amik nem könyvekkel kapcsolatosak (ITT írtam erről). Ez a Könyveken túl címet viseli. Eltelt a nyár úgy hogy publikáltam volna egyetlen ilyen bejegyzést is. De most elérkezetnek láttam az időt, hogy párat megmutassak nektek.

Az első egy anime ismertető az egyik kedvencemről, a Hosszúlábú apuról. Azt tudni kell a cikkről, hogy közel tíz éves. Végeztem rajta némi ráncfelvarrást, de azért jobbára az akkori stílusomat tükrözi. Azóta más felfogással és minőségben írok, de úgy gondoltam mégis megmutatom nektek. Másrészről mindenképp össze szeretném gyűjteni itt a régi cikkeimet, így el kellett kezdenem valamelyikkel a sort.

 

My Daddy Long Legs

Ez egy elég régi anime, így többen emlékezhettek rá, mert Magyarországon is levetítették a ’90-es évek közepén az m1 műsorán Hosszúlábú apu címmel. A japán televízióban 1990-ben futott, és összesen 40 rész készült belőle. Az általánostól eltérően ennek az animének nem egy manga szolgált alapjául, hanem egy ifjúsági regény, Jean Webster 1912-es „Daddy Long Legs” című regénye, ami Magyarországon „Nyakigláb apó” címmel jelent meg.

Ez egy tipikusan shoujo (lányoknak készült) anime, felváltva drámai és vidám, ami elvarázsolja a nézőt, ha hagyja. Elsősorban fiataloknak szól, de felnőttek is megtalálhatják benne a tartalmas szórakozást. Én annak idején édesanyámmal izgultam végig hétről-hétre, hogyan is fog alakulni a főszereplő sorsa. A mondanivaló ugyanis mindenkinek szól.

 

 A történet

A történet főhőse egy árva kislány, Judy Abbott, aki egy árvaházban éli mindennapjait. A története akkor veszi kezdetét, amikor 14 évesen lehetőséget kap arra, hogy középiskolában tanulhasson. Ezt az árvaház egyik pártfogója, a titokzatos „John Smith” által kapja meg, aki őt találja érdemesnek az ösztöndíjra. Judy meg szeretné köszönni a lehetőséget, de a titokzatos idegennek csak az árnyékát tudja megpillantani, mielőtt az autója elhajtana. A falra vetülő hosszú árnyék alapján Judy gondolatban elnevezi jótevőjét: "Ashinaga Ojisan"-nak, vagyis Hosszúlábú Apunak.

Judy megtudja, hogy jótevője feltételeket is szabott. A tandíjért és a havi zsebpénzért cserébe Judynak minden hónapban levelet kell írnia támogatójának. A levelekben be kell számolnia a vele történtekről, iskolai mindennapjairól. Judy örömmel vállalja a feladatot, és már alig várja, hogy megkezdhesse tanulmányait a Lincoln Memorial leányiskolában.

Az animében három éven keresztül kísérhetjük végig Judy középiskolai életét legjobb barátai, Julia és Sally mellett. Láthatjuk, ahogy a titkos jóakaró révén megismeri a külvilágot, a szép ruhákat, a barátságot, és Julia nagybátyja, Jervis Pendelton révén a szerelmet is. A sorozat második felében kis időugrás után Judyt szinte felnőttként láthatjuk viszont, ezek a későbbi részek már inkább a szerelemről, Judy írói útkereséséről szólnak. Mivel shoujo animéről van szó, nem hiányozhat a befejezésből a romantikus melodráma sem.

Mivel régi animéről van szó, ezért a grafikája is ezt tükrözi, ennek ellenére én nagyon szépnek tartom. Ez az anime az egyik kivétel, aminél a magyar szinkronra és betétdalokra esküszök. Nagyon szépek és jól megcsináltak. Annak idején az m1 még tudott valamit, ha szinkronról volt szó.

 

Szereplők

A négy legfontosabb szereplő Judy és két barátnője, Sally és Julia, valamint Julia nagybátyja, Jervis. Nézzük is őket sorban.

Judy Abbott (a képen középen)

Ő a történet főszereplője, aki 14 éves koráig a John Grier árvaházban élt. Judy okos, de nagyon eleven kislány, sokszor rossz fát tesz a tűzre, ennek ellenére az árvaház egyik pártfogója mégis őt választja. Mint később kiderül, a fogalmazási készsége keltette föl „John Smith” figyelmét. Aztán bekerül az elit lányiskolába, ahonnan először kilóg viselkedése és elevensége miatt, de végül barátokra lel. Viszont végig eltitkolja előlük származását, ezért sokszor hazugnak érzi magát, gyakran őrlődik emiatt.

Julia Rutledge Pendleton (A képen Judytól balra)

Szőke hajú, magas, hideg és sznob, körülbelül így lehetne röviden jellemezni. Először lenézi Judyt, majd lassan elkezdi értékelni, és a barátja lesz. Eközben meg is változik, méghozzá az előnyére. A végére már nem annyira karót nyelt, mint az elején, és megtanulja jól érezni magát. Végül a szerelem is rátalál Jimmy McBride, Sally bátyja személyében, akiért még a családját is képes otthagyni. Judy úgy rángatja le a vonatról. :)

Sally McBride (A képen Judytól jobbra)

Félénk, kedves lány. Ő lesz Judy első igazi barátnője. Nagyon nehezen találja a célját, de egy kis ösztönzéssel, bátorítással végül kiteljesedik.

Jervis Pendleton

Julia nagybátyja. A családja többi tagjához képest eléggé különc, ezért fekete bárányként emlegetik, valamint lenézik. Bár ez őt nem annyira érdekli. Járja a világot, és mai szóval élve jól elvan, ha épp nem dolgozik.

Első látásra beleszeret Judyba, a köztük lévő korkülönbség és társadalmi rangbeli különbség ellenére. A dolog kölcsönös. Judy is beleszeret Jervisbe, és innen elindul a bonyodalom és a szerelmi őrlődés, mert másként nehezen tudnám összefoglalni. Főleg, hogy bejön a képbe Jimmy is.

  Jimmy McBride

Ő Sally bátyja, aki a Princeton Egyetemre jár, és híres amerikai futball-játékos. Sallyhez hasonlóan ő is


kedves, bár egyáltalán nem félénk, sokkal közvetlenebb, mint a húga.

Ő is szerelmes lesz Judyba, de nem talál viszonzásra, ezért miután túlesik a bánkódáson, észreveszi Juliát, és el is jegyzi.

Ezzel a végére helyre is rázódnak a dolgok.

Walter Grigs

Ő John Smith titkára, igazából ő tartja a kapcsolatot Judyval.

Ahogy visszanézem a szereplők leírását, eléggé úgy tűnhet, hogy a történet egy szerelmes lányregényhez hasonlít, de ez korántsem igaz. Komolyabb hangvételű a dolog, mivel a szereplők közötti kapcsolatok kialakulására a társadalmi elvárások jócskán rányomják a bélyegüket. Emiatt sok köztük a feszültség, utálkozás, félreértés, és még sorolhatnám. De a végén persze minden megoldódik, ahogy az ilyen történetekben szokás.

 

Forrás:

http://www.aoianime.hu/?anime=761

http://en.wikipedia.org/wiki/My_Daddy_Long_Legs

http://animeaddicts.hu/encyclopedia.php?anime.949

 


 

----

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, illetve követhetsz e-mailen is, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése