2017. december 22., péntek

Tim Burton: Karácsonyi lidércnyomás



Sokan szeretik a filmváltozatát a Karácsonyi lidércnyomásnak, és gondolom, emiatt sokan szeretik ezt a könyvet is. Nem láttam még a filmet, így ezt a könyvet sem tudom kötni semmihez, de felkeltette az érdeklődésemet annyira, hogy egy Blacl Friday-es akcióban megvegyem, mert azt a pénzt megérte, bár azt nem értem, hogy eredeti áron, hogy kerülhet ez annyiba, amennyibe, mert negyedóra-húsz perc alatt elolvastam. Itt is ár-érték arány problémám van, mint a Blacksad első kötete esetében is volt, azzal a különbséggel, hogy itt a verses forma miatt kötöttebbek a történet kibontásénak lehetőségei, és ezt Tim Burton jól meg is oldotta, de mint fentebb írtam ez kevés ahhoz, hogy számomra maradandó legyen. Nem mondom, hogy nem szerettem a történetet, mert akkor nem mondanék igazat, voltak elemei, amik tetszettek, de pár jó rímnél több kell ahhoz, hogy “megdobja a pulzusomat”. Írom ezt úgy, hogy a Rímbörtönt olvastam, és az nagyon tetszett. Bár abban több történet is van, meg véltem benne némi mondanivalót is felfedezni, ami itt nem nagyon volt. Aranyosnak aranyos volt, de semmi több.



Ami igazán tetszett benne, azok a rajzok. Burton ábrázolási módját, és azt a felfogást, amit ezeken átsejlik, nagyon szeretem, és ezzel itt sem volt baj. Külön tetszett, hogy a rajzok itt nekem “színesebbnek” tűntek, mint a Rímbörtönben, valamint jobban kidolgozottnak. A kivitelezéssel tehát nincs baj, főleg úgy, hogy nagyalakúak a rajzok.

Ahogy fentebb írtam a történet viszont ezzel nincs arányban. Mert ha gyerekmeseként fogom fel, akkor talán jó lehet, bár kérdéses mennyire való ez a könyv gyerekek kezébe, ha pedig felnőtteknek íródott, akkor mint mondtam kevés. Hangsúlyozom nekem ez a véleményem, de amennyire hype-olva van ez a könyv nekem annyira keveset adott. Kivéve Zéró kutyát, mert őt egyszerűen nem lehet nem szeretni. Ő egy nagyon jó momentuma a történetnek, ahogy a Télapó is a szövegével.

Összességében nem értem a könyv körüli nagy rajongást, talán a film lehet az oka, amit valamikor lehet, hogy megnézek, hátha az jobban magával ragad. A könyv sem fog csalódásként élni bennem, éppen csak nem sikerült megszólítania. Egyedi karácsonyi élményfokozónak megtette, de semmi több.
 
Értékelés: 3







----

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, illetve követhetsz e-mailen is, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése