2020. június 28., vasárnap

Régi ajánló - Raana Raas: Csodaidők – Hazatérők

A bejegyzés spoilereket tartalmaz!

Raana Raas könyvtetralógiájának befejező része, a Hazatérők 2010 nyarán jelent meg, a Shremeya Kft. gondozásában. Őszintén megvallva én egy évig szabályszerűen tűkön ültem, mert a harmadik könyv finoman szólva is függővéggel ért véget. 

A kötet cselekménye a harmadik kötet vége után négy évvel veszi kezdetét. A háború tovább dúl, miközben a szereplőknek a személyes tragédiáikkal is meg kell küzdeniük. A Kaven puszta léte teljesen veszélybe kerül. A CSU folytatja a közösség teljes elpusztítására vonatkozó terveit.

Az eseményeket továbbra is Judy, Giin és Yaan szemszögéből 
ismerhetjük meg.



Judy kisfiáról kiderül, hogy halálos beteg. A diagnózis hatására kétségbeesett keresésbe kezd a gyógymódért, ami olyan helyre sodorja, amire sohasem számított…

Giin a felesége betegsége miatt visszavonult a politikától, de aztán pont a szeretett nő hatására újra beleveti magát a küzdelembe.

Yaan a mwakanei fogolytáborba kerül, ahol találkozik rég nem látott nagyanyjával, akinek majdnem sikerül a Kaven oldalára állítania. Aztán felmentik a hazaárulás vádja alól, és újra a CSU hadura lesz.

Egy sorozat befejező kötete általában feloldja, megválaszolja mindazt, amire az előbbi kötetetek nem adhattak választ. Ez a Csodaidőkkel sincs másként, de ez a dolog mégsem olyan egyszerű. Jó néhány csavaron keresztül jutunk el a könyv „megoldásáig”. A könyv fordulópontját egy kaveni legenda megelevenedése jelenti.

Ez a Nies legendája. Az első kötetről írt cikkemben már szó volt arról, hogy a Kaven egy félresikerült űrexpedíció eredményeképpen jött létre. Az első gyarmatosított bolygó a Nies volt, de ennek helyét senki sem tudta. Vagyis elveszett számukra. Ezt a Kaven himnusza is megörökíti:

„Elmerült messze a láthatár,
feketén fonja be a semmi.
Valaki talán még hazavár,
de nem tudunk többé üzenni:
Hiába ragyognak fölöttünk csillagok,
Hazafelé irányt nem mutatnak többé.
Hiába ragyognak fölöttünk csillagok,
ösvényeiken eltévedtünk örökké.”
/Csodaidők – Kiszakadtak, 64. oldal/

A történészek nagy része azt hitte, hogy a Shremeya a Nies, de ez ebben a kötetben megdől. A háború sorsát is a niesiek döntik el.

A Csodaidők története folytatódik?

A negyedik kötet végén az olvasó egyértelmű utalást kap erre. Igen, folytatódik. Vagyis nem egészen. A történet egyszerre megy pár lépést előre és nagyon sokat hátra: Raana életét követi, aki a Kaven alapítójának, a Bokra szerzőjének, Nagy Andreasnak az életét akarja megírni a Niesen. 

A könyv munkacíme Zöld csillagok.

Én már nagyon várom!


Értékelés: 5





 



----

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, illetve követhetsz e-mailen is, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése