2020. június 21., vasárnap

Régi ajánló - Raana Raas: Csodaidők – Árulás


A bejegyzés spoilereket tartalmaz!

Raana Raas könyvtetralógiájának harmadik kötete, az Árulás 2009 nyarán jelent meg. A kiadás egy kis nehézségbe ütközött, mert az Animus megvált a sorozattól, így egy időre kiadó nélkül maradt. Az írónő végül a magánkiadás mellett döntött, így a könyv a Shremeya Kft. gondozásában jelent meg. Először kérdéses volt, hogy sikerül-e fizikai formában kiadni a sorozat kötetei, de a hűséges olvasótábornak hála lehetővé vált. 

A könyv a második kötet után öt évvel kezdődik. Tűzszünet van érvényben a CSU és a Kaven között, így a szereplők összeszedhetik magukat, és valamelyes rendezhetik az életüket. De ez az állapot nem tart sokáig, és a háború lángjai újra felerősödnek, a második kötethez képest még hevesebben. A Csillagunió megpróbálja bekebelezni a Kaven utolsó védfalait is, ami Paul Martyn révén nagyon eredményesen megy nekik. De aztán a sikeres hadvezért eltávolítják az útból, és a hódítások is megállnak. Viszont a történet nem ilyen egyszerű. Cselszövések sora szövi át az egész regényt, és van, akit végül azok árulnak el, akikre az életét is rábízta volna.A könyv felépítése nem változott. Az eseményeket továbbra is Judy, Giin és Yaan történetein keresztül követhetjük.

Judy végzős orvostanhallgatóként próbálja élni az életét a Primuson, ahová egy ismeretlen menekítette ki a Raas család pusztulása után. Hamarosan azonban a viszonylag nyugodt élete teljesen felborul, mert az egyetem elvégzése után egyenesen a frontra vezénylik, ahol kemény körülmények között kell megtanulnia a szakmája fortélyait. 

Giin ebben a könyvben a kedvenc szereplőmmé lép elő. Bátran kiáll a népe ügyéért, sokszor az életét is kockáztatja, akár a front másik oldalán is. Nekem itt teljesedett ki a karaktere teljes érzelmi valójában.

Yaan ebben a kötetben válik igazi tragikus hőssé. Mindent elveszít, a családját, barátait és az önmagába vetett hitét. A kötet végén kész meghalni, de a sors közbeszól, és számára még ez sem olyan egyszerű. Sőt…

Ebben a kötetben egy olyan megbocsáthatatlan dolog történik, amit maguk a könyv szereplői sem értenek, mert felfoghatatlan: a CSU értelmetlen tömegmészárlása, ami háromszázmillió kaveni életébe kerül. Ezen a ponton az is megkérdőjelezi a Birodalom igazát, aki eddig hitt a rendszerben és az elveiben.

Értékelés: 5


----

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, illetve követhetsz e-mailen is, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése