2020. június 21., vasárnap

Régi ajánló - Raana Raas: Csodaidők – Árulás


A bejegyzés spoilereket tartalmaz!

Raana Raas könyvtetralógiájának harmadik kötete, az Árulás 2009 nyarán jelent meg. A kiadás egy kis nehézségbe ütközött, mert az Animus megvált a sorozattól, így egy időre kiadó nélkül maradt. Az írónő végül a magánkiadás mellett döntött, így a könyv a Shremeya Kft. gondozásában jelent meg. Először kérdéses volt, hogy sikerül-e fizikai formában kiadni a sorozat kötetei, de a hűséges olvasótábornak hála lehetővé vált. 

A könyv a második kötet után öt évvel kezdődik. Tűzszünet van érvényben a CSU és a Kaven között, így a szereplők összeszedhetik magukat, és valamelyes rendezhetik az életüket. De ez az állapot nem tart sokáig, és a háború lángjai újra felerősödnek, a második kötethez képest még hevesebben. A Csillagunió megpróbálja bekebelezni a Kaven utolsó védfalait is, ami Paul Martyn révén nagyon eredményesen megy nekik. De aztán a sikeres hadvezért eltávolítják az útból, és a hódítások is megállnak. Viszont a történet nem ilyen egyszerű. Cselszövések sora szövi át az egész regényt, és van, akit végül azok árulnak el, akikre az életét is rábízta volna.



A könyv felépítése nem változott. Az eseményeket továbbra is Judy, Giin és Yaan történetein keresztül követhetjük.

Judy végzős orvostanhallgatóként próbálja élni az életét a Primuson, ahová egy ismeretlen menekítette ki a Raas család pusztulása után. Hamarosan azonban a viszonylag nyugodt élete teljesen felborul, mert az egyetem elvégzése után egyenesen a frontra vezénylik, ahol kemény körülmények között kell megtanulnia a szakmája fortélyait. 

Giin ebben a könyvben a kedvenc szereplőmmé lép elő. Bátran kiáll a népe ügyéért, sokszor az életét is kockáztatja, akár a front másik oldalán is. Nekem itt teljesedett ki a karaktere teljes érzelmi valójában.

Yaan ebben a kötetben válik igazi tragikus hőssé. Mindent elveszít, a családját, barátait és az önmagába vetett hitét. A kötet végén kész meghalni, de a sors közbeszól, és számára még ez sem olyan egyszerű. Sőt…

Ebben a kötetben egy olyan megbocsáthatatlan dolog történik, amit maguk a könyv szereplői sem értenek, mert felfoghatatlan: a CSU értelmetlen tömegmészárlása, ami háromszázmillió kaveni életébe kerül. Ezen a ponton az is megkérdőjelezi a Birodalom igazát, aki eddig hitt a rendszerben és az elveiben.

Értékelés: 5










----

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, illetve követhetsz e-mailen is, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése