2017. október 22., vasárnap

Baj baj hátán - Rachel Hawkins: Hex Hall (Hex Hall 1.)



Vagy olyan címet is adhattam volna a bejegyzésnek, hogy rejtély rejtély hátán. Ugyanis mindkettőben bővelkedik a kötet. Már régóta érdekelt ez a könyv és most a Hősök vagyunk avagy olvasási maraton! keretében ötödik könyvként sort is kerítettem rá. Kiderült, hogy sokkal hamarabb is kézbe vehettem volna, mert nagyon tetszett a Rachel Hawkins által megálmodott világ, a főszereplő csetlése-botlása, miközben próbál lavírozni a számára ismeretlen közegben, a rejtélyek sokasága, amiben bővelkedik a kötet és persze a fordulatok, amikből szintén van egy pár.

A történetben a természetfeletti lények, vérfarkasok, alakváltók, boszorkányok és más különleges lények dominálnak, illetve a mágia, ami hozzátartozik ehhez a világhoz. Zsánerileg urban fantasy, abból is az ifjúsági (YA) vonal, de nem szenved annak gyerekbetegségeitől. Áthatja egy amolyan kamaszos báj, ami a szereplők életkorából adódik, de egyébként egy izgalmas, fordulatokkal teli történet, amit idősebbek is nyugodtan kézbe vehetnek minden fenntartás nélkül. A vörös pötty se legyen elrettentő, mert azt csak a korosztályt hivatott belőni, de a regény felnőtt fejjel is élvezetes.



Történet szerint adott egy fiatal boszorkány, aki hibák sorozatát követi el, ezért édesanyjával folyamatosan költöznek, mígnem az egyik kihágásánál a Tanácsnak nevezett, természetfeletti lényeket felügyelő szervezetnél betelik a pohár és Sopie-t bezsuppolják a Hekaté Hallba, ami a boszorkányok és más lények javítóintézete, és ahová tizennyolc éves koráig köteles járni. Innentől egy szokványos iskolás sztori is lehetne kamaszokkal, hormonokkal, szerelemmel, ami van is a történetben, de nem éppen ezen van a hangsúly, ez csak mellékzönge. Ugyanis sötét titkok, veszélyek lappanganak a Hex Hall, ahogy a diákok nevezik, falai között, és a sötét boszorkányokat, ahová minden jel szerint főszereplőnk is tartozik, veszélyezteti. A gyanú a vámpírokra terelődik, így azokat el is távolítják az iskolából, ám aztán kiderül, hogy egy természetfeletti lényekre vadászó szervezet egyik beépített embere a ludas, aki hétköznapi diákként beférkőzött a többi kamasz közé. Ám nem ez az egyetlen rejtély, a másik Sophie igazi származása, amit mindenki titkolni igyekszik a lány előtt. Mikor pedig fény derül rá, Sophie egy életre szóló döntést hoz, ami visszafordíthatatlan.

Rachel Hawkins diákjai igazi tinédzser karakterek minden vágyukkal, hibájukkal, döntésükkel együtt. A főszereplő Sophie végig keresi önmagát, azt az utat, amit érdemes járnia. Végig boszorkányként aposztrofálja önmagát, mígnem a végén kiderül, hogy nem is járhatott volna messzebb a valóságtól. Ez tettekre sarkalja, de míg ide eljut számos dologgal kell szembenéznie, ellenségekkel, nem tudással, bimbózó szerelemmel. Mindeközben fokozatosan fejlődik, alakul, a környezete és a megszerzett tudás által, és barátot is szerez a szobatársa Jenna személyében. Jenna egy vámpír, akit Sopohin kívül senki sem szeret, pedig egy életvidám, rózsaszínmániás kis energiagombócról van szó, akit csak szeretni lehet. Aztán ott van a fiú, aki már megérkezésekor lealázza, Archer, aki már foglalt ugyan, de mégis vonzódni kezdenek egymáshoz Sophie-val. A kapcsolatuk lassan bontakozik ki, nem ront az írónő ajtóstól a házba, igazi tini szerelem az övék. És végül, de nem utolsó sorban ott van a három grácia, ahogy magamban végig neveztem őket, Elodie, Anna és Chaston, a három Boszorkány Kör tag, akik Sophie-t akarják negyediknek, hogy teljes legyen a sötét boszorkányok köre, ám Sophie-nak már a kezdetektől unszimpatikusak a lányok, így nemet mond, ami jóformán egyelő a kiközösítéssel és az örökös szívatással.

A felnőtt karakterek is legalább annyira érdekesek, mint a tini szereplők. Főleg Mrs. Casnoffot kedveltem meg, aki ha kell szigorú, ha kell kedves, ha kell kiborul, igazán emberi karakter. Vagy ott van Vandy az erejétől megfosztott boszorkány, aki emiatt haragszik a világra, de leginkább az összes diákra, és aki önvédelmet tanít. Vagy épp Cal a gyógyító erejével. Mind-mind élő, jól megformált karakterek.

A könyvet azoknak ajánlom, akik szeretik a pörgős, rejtélyekben gazdag, fordulatos történeteket, és nem zavarja őket egy kis tinédzser életérzés fantasy köntösben.

Értékelés: 4,5




----

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, illetve követhetsz e-mailen is, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése