2024. január 29., hétfő

Könyves Top 10 2023

2023-ban azt tűztem ki magamnak, hogy többet olvassak, mint 2022-ben (erről ITT írtam), és ez sikerült is, dacára annak, hogy az évem zömét a szerkesztői képzés tette ki (erről bővebben az évértékelőmben). Ennek ellenére összeállt a 2023-as listám. Található rajta képregény, sci-fi, verseskötet, ifjúsági és fantasy regény is.

A bejegyzés további része spoilert tartalmazhat!

10. Alice Oseman: Heartstopper – Fülig beléd zúgtam 1-4. kötet

Még a Webnode-on kezdtem el olvasni a Netflix sorozat hírére, és már akkor nagyon megtetszett az aranyos, mégis komoly témákkal is foglalkozó könnyed története. A szereplők és a sztori is elvarázsoltak.

9. Szilágyi Heléna: Diabolika

Részlet az értékelésemből:

„A Diabolika összességében egy érdekes felütéssel induló, és az erős alapra jól építkező fantasy, ami néhol megnevettet, néhol elborzaszt. A cselekménye a felütéstől eltekintve pörög, gyorsan olvasható, illetve tele van izgalmakkal és változatosabbnál változatosabb lényekkel. A vége azonban egy kicsit elkapkodott, és néhol a karakterek is eltúlzottak, ami némiképp ronthat az élményen.”

A teljes értékelés ITT olvasható.

8. Rupi Kaur: otthon test

Rupi Kaur tej és méz című kötetét nagyon szerettem, de az otthon test stílusa még annál is jobban megfogott. Pár szóban képes sorsokat, világokat leírni. Örök élmény.

7. Corinna Bechko: Avatar: Adapt or Die

Az eddig megjelent Avatar képregények közül, ez a legjobb, mind a rajzolását, mind a történetét tekintve. Összetett, de letisztult a cselekmény, és egy olyan történést mesél el, amit még nem láthattunk, mivel 12 évvel a 2009-es film előtt játszódik, amikor még minden más volt. Grace karaktere sokat árnyalódik, ahogy Neytiri anyja, Mo’at is. Jó sztori!

6. Darvas Petra: Ikrek Mágiája

Részlet az értékelésemből:

„A történet nyelvezete választékos és igényes, a gördülékeny stílusa miatt könnyen és gyorsan olvasható. A nyelvi szintje magas, ezáltal bevonzhat idősebb olvasókat is, amit az erős karakterábrázolás és a részletes, szép leírások is megtámogatnak. Olyan részletességgel ábrázolta a helyszíneket és az embereket, hogy szinte kiemelkedtek a lapokról, és megelevenedtek előttem. Azonban ez nem ment a cselekmény vagy a párbeszédek rovására, mert a szerző tökéletesen megtalálta az egyensúlyt a különféle elemek között, és a leírások jól belesimultak a cselekménybe, megfelelően színesítették azt.”

A teljes értékelés ITT olvasható.

5. Atticus: Szeresd szabadon!

Atticus a 2023-as évem nagy meglepetése volt. A kötete minden sorát megszerettem. Üdítő frissesség jellemezte, átmosott. Egyszerűen jó volt olvasni. Nem ez az utolsó könyvem tőle, az biztos.

4. Brian K. Vaughan: Paper Girls – Újságoslányok 1-3. kötet

2023-ban Újságoslányok-rajongó is lettem. Igaz, még csak az első hármat olvastam, de szerintem mestermunka. Izgalmas, bizarr, függővéges és letehetetlen. Ha majd meglesz az 5-6. kötet is, akkor előről kezdem, és ledarálom újra.

3. Christopher Paolini: Álmok a csillagok közt I-II.

Ez volt az első könyvem a szerzőtől, és rögtön fel is került a 2023-as listám dobogójára. Nem véletlenül. A kapcsolatunk döcögősen indult, de  a végére kikupálódott. Paolini nagyon tud írni, csak a kezdésen kell még csiszolnia, mert egyébként remek, amit művel.

2. Bartos Zsuzsa: Töredezés


Részlet az értékelésemből:

„Ám csak egy kiváló dramaturg képes arra, hogy ezt a világot jól bemutassa, és az egyes elemeket megfelelően elegyítse, miközben egy nyomozás összetett szálait is mozgassa. Bartos Zsuzsa pedig pont ilyen. Az elején még úgy éreztem, hogy ismeretlen világba kerültem, és nem tudom, hol vagyok, mi miért történik, mégis éreztem, hogy a szöveg megad nekem minden információt, amivel elérhetek az aha-élményhez, ami a megfelelő helyen be is következett. Aztán percekig csak azt éreztem, hogy „azta, ez valami eszméletlen!” Remekül van összerakva és pont. Zsuzsa olyan precízen és határozottan vezette a történetet, hogy öröm volt olvasni. Már a fülszöveg alapján is pazar könyvre számítottam, de nem gondoltam, hogy ennyire fog tetszeni, sokkal jobban, mint az Alkonyőrzők.”

A teljes értékelés ITT olvasható.

1.     Koppány Tímea: Ködcsempész

 Részlet az értékelésemből:

„…a szerző új kötete merőben más vizekre evez. A Ködcsempész egy vérbeli grimdark fantasy regény, annak minden finomságával és velejárójával együtt, ami önmagában remek ajánlólevél volt nekem, mert szeretem ezt a fantasy alzsánert. Arról nem is beszélve, hogy a szerző ezt a műfajt is ugyanolyan mesterien műveli, mint a szatírát.”

és

„Összességében a Ködcsempész egy gördülékenyen megírt, olvasmányos grimdark fantasy kalandregény egy szerethető sötételf antihőssel a középpontban, aki hamar be fogja lopni magát az olvasók szívébe. A kötet legnagyobb erényei, hogy önállóan, Ammerúnia világának ismerete nélkül is olvasható, továbbá a szerző biztos kézzel vezeti végig az olvasóját ezen a nem mindennapi kalandon.”

A teljes értékelés ITT olvasható. Illetve egy másik cikket is írtam a könyvről a Smoking Barrels Blogra: ITT.

 


 

 

---- 

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése