2022. szeptember 29., csütörtök

Juli vagyok, könyvmoly zártkörű könyvbemutatója

Képen: Ecsédi Orsolya, Viszkok Fruzsi

Vasárnap a könyvbemutatóra készülve már részletesen írtam a Kolibri Kiadó #POV elnevezésű új ifjúsági könyvsorozatáról (ITT olvasható), amely a 14+ korosztályt célozza meg. Ennek a sorozatnak első magyar szerzős könyve szeptember 19-én jelent meg Juli vagyok, könyvmoly címmel.

A könyv szerzője, Ecsédi Orsolya nem ismeretlen a gyerek és ifjúsági irodalmat kedvelők körében, mert több gyerekkönyv (Cirrus a tűzfalon, Kell egy csapat!-sorozat, Pokkernapló-sorozat) szerzője. Emellett felnőtteknek szóló verseket és novellákat is ír, melyekkel több irodalmi folyóiratban is találkozhattak az olvasók.

A bemutatót kedden a Kastner Kommunityben tartották meg. Az eseményen a Kolibri Kiadó által meghívott bloggerek, youtuberek, tiktokkerek vettek részt. Én magam a blogger csapatot erősítettem a Luthien Könyvvilágával. Ezúton is szeretném megköszönni a Kolibri Kiadónak a meghívást.

Körülbelül fél órával a bemutató előtt érkeztem a helyszínre, ahol már kisebb csapat gyülekezett, akikhez csatlakoztam. A kötetlen beszélgetés hamar ráhangolt az eseményre, így mire elkezdődött a beengedés, teljesen oldott hangulatban néztem az esemény elé. Az ajtóban, a regisztráció ellenőrzése mellett, mindenkinek ajándékkal kedveskedtek.

A #POV sorozat logóját viselő vászontáskában a könyv mellett egy kedvezmény kártya és egy sorozat tájékoztató füzet lapult. Ez utóbbit nagyon ötletesen oldották meg, mert a könyvajánlók között üres vonalas oldalakat hagytak ki, amibe akár olvasó napló, rövid értékelés vagy jegyzet is írható.

A bemutatót Orbán Orsolya (Nyugati tér) a Kolibri Kiadó PR munkatársa nyitotta meg.

Képen: Orbán Orsolya

Pár szóban beszélt a #POV sorozatban eddig megjelent könyvekről, a Stephan Lee: K-Pop – Szigorúan bizalmas!, a Kirsten Boie: Telihold volt aznap és a Joya Goffney: Bocs, hadd bőgjem ki magam című kötetekről, valamint a későbbiekben várható megjelenésekről, amiket a helyszínen megtekinthettek az érdeklődők.

A sorozat ismertetése után felkonferálta a szerzőt, Ecsédi Orsolyát, akivel Viszkok Fruzsi, youtuber, intagrammer beszélgetett. Többször találkoztam már Orsival, dedikáláson, könyvbemutatón, így közvetlennek ismertem meg, ezért eleve egy vidám, közvetlen hangulatú beszélgetésre számítottam, de arra nem gondoltam, hogy ez a röpke óra minden várakozásomat felülmúlja.

Képen: Ecsédi Orsolya, Viszkok Fruzsi

Fruzsina a kérdéseivel, megjegyzéseivel, Orsi pedig a nyitottságával, és azzal, hogy a közönségből is ki tudta hozni a rajongó tinit olyan atmoszférát teremtett az egész beszélgetésnek, amit nehéz igazán szavakba önteni.  Aki ott volt az maximálisan magáénak érezhette a hangulatot, és rövid időre újra rajongó kamasszá válhatott.

Különösen a könyv keletkezés története és a szerzőhöz köthető személyes vonatkozások, élmények keltették fel még jobban a figyelmemet a könyv iránt, főleg, amikor Orsi arról mesélt, hogy tinikorában főhőséhez hasonlóan ő is hatalmas könyvmoly volt, és sokszor elveszett az olvasmányai világában. Illetve szerelmes volt egyes karakterekbe. Amikor a beszélgetés végén megemlítette, hogy Lucifer Az ember tragédiájában mennyire szexi, akkor egyenesen magamra ismertem. Addig a pillanatig ugyanis azt hittem, egyedül vagyok ezzel, mert sokan inkább Ádámért voltak oda, de Orsiban úgy látszik, ebben igazi rokonlélekre leltem.

A Juli vagyok, könyvmoly egy igazi könyvmoly csemege, ami felvonultat egy sor karakter típust a klasszikusokból vett képviselőik által, és megmutatja, hogy ezek a tökéletesnek hitt karakterek sem feketék vagy fehérek, hanem a hús-vér fiúkhoz hasonlóan árnyaltak.

 

Erre próbál utalni a fülszöveg is: Juli még soha nem volt szerelmes. Azaz dehogynem volt: csak éppen könyvek szereplőibe. A valódi, hús-vér fiúkban nincs semmi érdekes, ha egy kitalált hőssel hasonlítja őket össze az ember, nem igaz? Hiszen a képzeletbeli könyves kedvenceink erősek és titokzatosak, angyalok és démonok, csábító rosszfiúk és született romantikusok, akikben egy a közös: vonzanak, mint a mágnes. Vagy ez csak addig igaz, míg túl közel nem megy hozzájuk az ember? Juli megkapja a lehetőséget, hogy kiderítse a választ erre a minden valódi könyvmolyt foglalkoztató kérdésre. Élete legizgalmasabb és legveszélyesebb utazása egy könyvvel kezdődik, természetesen, a története végét viszont neki magának kell megírnia.

 

 

Ezek után már végképp kíváncsi vagyok, milyen meglepetéseket tartogat a kötet, és hogy mi lesz Juli kutatásának eredménye.

 


A beszélgetés végeztével Orsi dedikálta is a könyvet, így volt lehetőségem ismét pár szót beszélgetni vele, ami most is nagyon jó volt. Ami, ha minden jól megy, a Könyvfesztiválon folytatódni fog.

 

 

Mindent összevetve vidám hangulatú bemutatkozás volt Julié, és bízom benne, hogy a kötet fogadtatása is hasonlóan sikeres lesz, amihez minden esély adott.

 

 

 




----

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése