2021. november 7., vasárnap

Lovranits Júlia Villő: Bűntény a Sas-hegyen

Nagyon szeretem Lovranits Júlia Villő mesekönyveit, mert mindig vidámságot sugároznak és finoman adagolják a maguk tanulságát, ráadásul átérezhető, átélhető módon fogalmazzák meg azt. A Bodza, a természetmentő sorozattal egy komolyabb témába fogott, a természet szeretetét próbálja átadni a gyerekeknek. A természet és az ember kapcsolata nagyon fontos téma, érdemes róla beszélni, és minél hamarabb meg kell ismertetni a természetvédelem fontosságával a gyerekeket, főleg azért, mert ők sokkal fogékonyabbak az új dolgok iránt, jobban átadható számukra az üzenet.

Erre tesz kísérletet ezzel a sorozatával, melynek nyitánya, a Bajban az öreg tölgy, amelyről EBBEN a cikkben írtam, nagyon jól sikerült. Olyannyira, hogy „ez a kötet máig a szerző legjobb műve, mert olvasás közben végig érezhető Júlia természet iránti odaadó szeretete. Csak úgy sugárzik a szövegből, így a szándék célt ér. Sőt, nem csak a gyerekek élvezhetik, és lesz számukra tanulságos a mese, hanem a felnőttek számára is értéket közvetít a nagymama pozitív, laza hozzáállásával, amit az unokája felé tanúsít. Emellett a természet szépségeire is rámutat, ami minden korosztály számára univerzális.” – ahogy az első kötetről szóló értékelésemben írtam. Ez pedig a második, Bűntény a Sas-hegyen című kötetben sincs másként. Talán annyi különbséggel, hogy ebben a részben a humor kissé háttérbe szorul az akcióval és a nyomozással szemben, és Vica nagyi is mellékszereplővé avanzsál.

 

 

A bejegyzés további részében spoilerek előfordulhatnak!

Éld ​át Bodza újabb budapesti kalandját, amely valódi természeti bűntény! Egy sas-hegyi kirándulás alkalmával Bodza igazi gaztettnek lesz tanúja, amikor egy gyanús bácsi felháborító módon zsebre rak egy kis piros hím bikapókot. Csakhogy a felnőttek nem figyelnek rá, így ő, és – a kiránduláson résztvevő két társa – Mirtill és Elzbieta próbálnak meg a rejtély nyomára bukkanni. A szálak a Hamis Dzsungel Állatkereskedéshez vezetnek, ahol egy feltűnően rózsaszínű hajú hölgy és a gyanús bácsi, Ördögh Zoltán folytatják kétes üzleteiket. Ám az akció során Bodza is bajba kerül.

 

A beharangozó jól összefoglalja a lényeget, és tökéletesen megmutatja, mi várható a könyvtől, milyen új kalandokban lesz része az olvasóknak. Legtöbbször nem szeretem az ennyire konkrét fülszövegeket, mert rontanak az élményen, itt viszont olyan frappánsan van megfogalmazva, hogy megteremti a történet alaphangulatát is, ami önmagában előny olvasás előtt.

 

Ahogy belelapozunk a könyvbe el is indul a kaland, ami a Bajban az öreg tölgy után egy héttel veszi fel a fonalat a fotópályázaton nyert nagymama-unoka kirándulással, amin Vica nagyi és Bodza nagy lelkesedéssel és, a természethez semmit sem konyító nagyszülők és unokáik serege láttán némi fanyalgással vesz részt. Bár néhány gyerekekről később kiderül, hogy nagyon is érdeklődnek a természet iránt, az első benyomás nem ezt mutatja, ami remek felütés és érdekes témaindító egyben, mivel a természetismeret áll szemben az ismeret hiányával. Ezt bővebben is kifejthette volna a szerző, viszont egy gyerekkönyvet megterhelne ez a vonal, így marad az elgondolkodtató figyelemfelkeltés, majd a kötet át is tér az ezután végigkövetett nyomozásra.

 

A kiindulópont egy elsőre ártatlannak tűnő tett: egy férfi zsebretesz egy bikapókot. Bodza, aki éppen le szeretné fényképezni az állatott, tanúja lesz az eseménynek. Ez a kiindulópont vezet át egy fontos témakörhöz, a védett fajokhoz, amit a kötet több szempontból is körüljár. Egyrészt megmutatja a rossz gyakorlatot, az orvvadászok munkamódszerét, akár gyanútlan emberek szeme láttára, illetve a védelem fontosságát és ennek etikai kérdéseit a természetvédelmi terület munkatársán keresztül. Mindezt gyerekek számára befogatható módon, ugyanakkor a felnőttek számára is érdekes és izgalmas lehet, mivel ezzel a témával az átlagember nem nagyon találkozik. Ez Júlia mesélésének a kulcsmomentuma: gyerekeknek mesél, de mindenkit megszólít.

 

 

A nyomozási szál is izgalmas, hiszen a bűntényt fel kell göngyölíteni. Furcsamód Vica nagyit, akivel az előző kötetben Bodza olyan jó párost alkotott, hamar kivette az események folyamából a szerző. Így a kislány kissé szárnyaszegettnek tűnt, habár nem maradt sokáig egyedül, mert hamar több gyerek is csatlakozott hozzá, név szerint Mirtill, Elzbieta és Tamás. Utóbbinak a másik két mellékszereplőhöz képest nagyon halovány volt a jelenléte, kissé felesleges karakternek is éreztem, mert nem sokat tett hozzá az egészhez. A három lány viszont nagyon jól működött együtt.

 

Így hát a hármas hamar meg is alapítja a Kövirigó Klubot, aminek célja az ügy felgöngyölítése. A klubalakítást kissé elhamarkodottnak éreztem, mert semmi előzetes információt nem kapunk arról, hogy a három lány ismeri-e egymást korábbról, ezért a barátokká válásuk túl hirtelen, pláne, hogy azonnal ennyire összhangba kerülnek. Ez a sietség kicsit kizökkentett, viszont a nyomozás valamelyest kárpótolt. Bár az is elbírt volna néhány csavart, mert kvázi túl egyszerűen oldódik meg, és a történet lezárása is kissé elkapkodott. Ráadásul Vica nagyi hiánya is rajta hagyja a nyomát a történeten, mert sokat élénkítene rajta a fiatalos nagymama stílusa. Az idős karakterek nagyon fekszenek a szerzőnek, jól festi meg őket, legyen szó boszorkányról vagy épp nagymamáról. Több Vica nagyit a folytatásba!

 


Ellenben az olyan beszélő nevek, mint Madár Anna vagy Ördögh Zoltán és az illusztrációk, amik ismét Imelda Green munkái, és most is tökéletesen illenek a mű hangulatához és a szerző stílusához, nagyon sokat hozzáadnak a történethez.

 

A Bűntény a Sas-hegyen egy nagyon kedves történet a természet csodáiról és a fajvédelem fontosságáról. Mindezt egy rossz példán keresztül vezeti be, aztán megmutatja a jó, követendő magatartást. Mindezt játékos stílusban tárja a gyerekek elé, miközben a felnőttek érdeklődését is felkelti. A hibáival együtt is egy szerethető, hasznos könyv kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

 

 

Értékelés: 4


 

 


 

 

 

----

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése