2020. szeptember 6., vasárnap

Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái


2018. november 25-én jött velem szembe Bleeding Bride karca (ITT olvasható), amiben az akkortájt megjelent meseregényének keletkezéséről írt. Mikor belekezdtem a karc olvasásába, azt hittem, egy átlagos beharangozó a könyvhöz, de nem így lett. Mást találtam benne. Röviden megfogalmazva a mű mögötti szívet, az érzelmeket, amitől ez a mese az, ami. Bevallom, még most, a karc újraolvasásakor is megkönnyeztem, mert ez egy sokkal tragikusabb hátteret ad a főszereplő kislány (Mira) karakterének, mint ami a könyvben olvasható.

Ilyen előzmények után elhatároztam, hogy ha lehetőségem adódik rá, beszerzem a Miss Screwy csavaros árváit, ami a múlt évi Könyvhéten meg is történt. Igaz, a közelmúltig nem vettem a kezembe, de mindig ott motoszkált a háttérben, hogy nekem ezt olvasnom kell, és végül győzött. A végére érve azt mondhatom, nem bántam meg.

Kétszer is elolvastam annyira megtetszett a részletesen kidolgozott disztópikus steampunk háttérvilág, a karakterek, akiket csak szeretni lehet, az írásmód, ami a 20. század eleji mesemondó stílust úgy használja fel, hogy közben mégis illeszkedik a mai trendekhez és igényekhez. Ezáltal a mostani gyerekekhez szól úgy, hogy közben egy régebbi kort helyez a fókuszba. Oszoli Bernadett fekete-fehér illusztrációi pedig tökéletesen illenek a kötet stílusához. Ceruzarajz-hatást keltenek, ami szintén jellemző volt a huszadik század elejére, erre jó példa a 1912-ben megjelent Nyakigláb apó képei (EBBEN a cikkemben látható néhány). Oszoli Bernadett rajzai finom vonalvezetésűek, az épületek, ruhák, emberi arcvonások aprólékosan kidolgozottak, főleg a főszereplők esetében. Néhány esetben előfordulnak erőteljesebb, durvább ceruzavonásokkal megrajzolt jelenetek is, ezek vagy kihangsúlyoznak valamit, vagy mellékszereplőket ábrázolnak.

A bejegyzés további része spoilert tartalmazhat!



A könyv elején szerepel egy vastag betűkkel szedett idézet: „Mert minden kis csavarnak szüksége van egy anyára”. Fölötte egy kép a címszereplő Miss Screwyról:


A kettő együtt megadja az alaphangulatot, és figyelemfelkeltésnek is nagyon jó. Sőt, tovább megyek, írói ígéretnek is, akár fülszöveg helyett. Mert annyira sugárzik belőle a steampunk, hogy tökéletesen be is pozícionálja a könyvet. Ez már rögtön kezdésből egy szimpatikus húzás, amitől az olvasó rögtön sejtheti, mit várhat a könyvtől, és már eleve úgy kezdhet bele. A gyönyörű, igényes borítóval együtt nagyon jó előjel volt számomra olvasás előtt.

Ez a mese olyan világba hív, melyet ködburok takar, sűrű leplét csak néha-néha töri át a napfény. Ám ha vizsgálódunk kicsit, sok érdekességre lelhet a kíváncsi tekintet. Vajon mit keres egy léghajó a mosolygós, tűzrőlpattant Miss Screwy hátsó kertjében? Ki kopogtat Flex, a behemót robotkutya bendőjében? S hová igyekszik a csavaros kisasszony nap, mint nap? Sok-sok rejtély, ráadásul a léghajó eltűnése végképp megbonyolítja a helyzetet. De a találékonyság és a szeretet talán segíthet Miss Screwynak és társainak, hogy eligazodjanak a ködben, s csavarokkal, rugókkal, csapágyakkal teleszórt útjuk végén ráleljenek a megoldásra, feltárva, milyen titkokat, meglepetéseket takart el a homály előlünk.


A fülszöveg egy disztópikus világot sejtet, ahol talán háború dúlt, de a könyv első fejezetének világleírása inkább vegyi támadásra, vagy a környezetszennyezés miatt eszkalálódó katasztrófára utal. Mert a világot, melybe olvasás közben belecsöppenünk, egy felső rétegében mérgező és sűrű szmogfelhő borítja, ami miatt nem tudnak felszállni a repülők, és nem működnek a radarok sem. A tengerek elsavasodtak, így a repülés mellett a hajózás is nehezen oldható meg. Illetve az energiaellátás is visszasüllyedt az ipari forradalom gőzhasználatának szintjére, ugyanis a folyók kiapadtak, ezért nincsenek már vízerőművek, illetve az elektromosságot is maximum hírből ismerik. Ebből a kiindulópontból pedig a szerző egy steampunk valóságot alkotott meg, ahol betűkkel jelzett kolóniákban (A, B, C, stb.) élnek az emberek, ahogy tudnak. Mivel alig jut le a nap a Föld felszínére, ezért magasra növő fák helyett kb. méteres gombák nőnek, illetve gumókat termesztenek, amiknek elég a kevés napfény. A közlekedés szekereken történik, illetve próbálkoztak léghajókkal, de ezeket szinte csak a kolóniák között használják.


Az eléggé sötét jövőkép miatt különösen megtetszett a könyv, mert a gyerekeknek is érthető formában beszél a problémákról. Megmutatja, hogy a világ nem csak napsütéses és csillogó lehet, hanem ködös, sötét, és megoldandó problémákkal teli is. Ugyanakkor ennek élét a szerző humorral és szeretettel tompítja, amik végig jelen vannak a kalandos történetben. Átitatja a lapokat azzal a fajta reményteljes hangulattal és intelligens humorral, amelyik amellett, hogy szórakoztat és kikapcsol, értéket is közvetít.

A háttérvilág bemutatása mellett a történet is nagyon erős. Végig fenntartja a figyelmet, a szerző megfelelő helyekre rejti el a horgokat, így az ember szinte falja a sorokat, mert arra készteti ez a tökéletes dramaturgiai ívű szöveg. Mind a történeti, mind az érzelmi ív lezárt, nem marad a végére hiányérzet. Vannak kitöltetlen foltok a világban, vagy éppen megválaszolatlan kérdések egy esetleges folytatáshoz, de önálló kötetként is tökéletesen megállja a helyét a történet. A cselekmény alapja egy lopott léghajó utáni nyomozás, amely kalandos, csavaros és fordulatos, akárcsak a benne szereplő robotok és egyéb szerkentyűk. Ez utóbbiak technikai leírása, vagy éppenséggel Miss Screwy mérnöki módszereinek bemutatása közérthető, nem okoz nehézséget az értelmezésük, mert nincsenek telitűzdelve szakszavakkal. A kedvenceim Flex, a hidraulikutya és az éneklő robotmadarak lettek, amik a különböző extra funkcióikkal segítik a szereplőket. Megemlíteném még az olyan beszélő neveket, mint a Taylor vagy a Fisherman, amik tovább színesítik a szöveget.


Azonban a szereplők nélkül se a világ, se a cselekmény nem működne. Közülük a főszereplő Valéria Screwy és az elején mellékszereplőként induló, de a végére fontos szereplővé előlépő Mira emelkedik ki.


Mindkettejükről, de jóformán az összes szereplőről elmondható, hogy első olvasatra egysíkú karaktereknek tűnnek, de idővel felsejlenek a mögöttes rétegeik, és ebből teljes jellemek rajzolódnak ki. Bár nem mélyülnek el eléggé, de talán a folytatásban erre is sor kerül (legalábbis úgy tudom, tervben van a folytatás). A mellékszereplők közül Antonia a legrészletesebben kidolgozott, de érdekes lehet még az A kolónia polgármestere is, akiből szerettem volna egy kicsivel többet kapni, mert jól fel lett skiccelve a jelleme az egyetlen őt szerepeltető jelentben.


Valéria, Antonia és Mira kalandjait követhetjük nyomon az elveszett léghajó keresése során. Sorban göngyölítik fel a rejtélyeket, miközben kolóniákon keresztül haladnak a tengerpart felé. Út közben egyre jobban összeszoknak, és egy igazi „csavaros” csapattá válnak. Az útjuk közben egyre jobban megismerjük őket, még többet megtudunk a világról, a szokásokról, a társadalmi berendezkedésről, a kolóniák viszonyairól. Mindezt úgy, hogy egy pillanatra sem áll meg a cselekmény. A szerző ügyesen beleágyazza a fontosabb információkat, a legutolsó fogaskerékig. Egyszerűen – nincs jobb szó rá – tökéletes. Nem kérdés, hogy a kedvencemmé vált, és ha tényleg lesz folytatás, tűkön ülve várom.

A Miss Screwy csavaros árvái egy disztópikus, sötét alapötletből kiinduló bűbájos, humoros, de mindenekelőtt fordulatos kalandokban gazdag ifjúsági regény. Végig fenntartja a figyelmet, érdekes szereplőit hamar megkedveli az olvasó, ezáltal velük együtt izgulja végig a csavaros cselekményt, amit átitat a szeretet és a remény.

Ajánlom hét éves kortól fölfelé, nemcsak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is. A komoly téma és a kalandos cselekmény okán számukra is élvezetes olvasmány. Emellett értéket is közvetít, ami sokat hozzátesz az élményhez.


Értékelés: 5







----

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, illetve követhetsz e-mailen is, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése