2020. január 15., szerda

Top 5 Wednesday #61 - Top 5 legérdekesebb olvasmány 2019



Ez a rovat hetente jelenik meg (nálam inkább két hetente vagy havonta) és egy Goodreads-es csoportban találhatóak a témák (jelenleg a havi tematika kitalálója szünetelteti az új témákat). A csoportot meg tudjátok nézni IDE kattintva.


Ismét saját témával jelentkezem a Top 5 Szerda keretében. Ezzel a bejegyzéssel folytatom a sci-fi/fantasy listával megkezdett 2019-es könyves toplistáim sorát. Ezen a listán olyan könyvek szerepelnek, amik valamiért elgondolkodtattak komoly témájukkal, vagy pedig csak egyszerűen érdekesek voltak számomra az írásmódjuk vagy az egyéb aspektusaik miatt.



61. Top 5


5. Balatoni József: Önharckép
 



A Jaffa Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni ezt a könyvet, amit nem bántam meg, mert érdekes volt a történet hátteréül választott ország, élethelyzet, és a történetet átlengő hangulat. Bár az írásmód nem volt tökéletes, és akadtak benne felszínes, elnagyolt dolgok, de alapvetően kellemes olvasmány.

Kiadás: Jaffa Kiadó, 2019.

Az értékelésem ITT, az interjúm a szerzővel pedig ITT olvasható.



4. Nate Jackson: Kelj fel és járj!

 

Alapvetően mindig is szerettem a sportot (főleg nézni), ez a könyv pedig sokáig öcsém szobájában kallódott ide-oda, mikor még otthon lakott, így most nyáron hirtelen felindulásból kölcsönkértem. Az amerikai focit ugyan nem nagyon ismerem, de a szerző stílusa jól eladta számomra a könyvet, bár voltak olyan húzásai, amik kevésbé tetszettek. Mégis… volt benne valami, amiért felkívánkozott erre a listára.

Kiadás: Cser Kiadó, 2016

Az értékelésem a könyvről ITT olvasható.
 



3. Colson Whitehead: A Nickel-fiúk




A Nickel-fiúk volt az a könyv, ami enyhe „csalódásként” könyveltem el. Egyrészt fontos témát dolgoz fel, egy még fontosabb nézőpontból, és lehetne sokkolóan zseniális, másrészt viszont egyáltalán nem az, mert csak a felszínt kapargatja. A szerző csapongó írásmódja sem tett jót a könyvnek. Hogy miért került mégis erre a listára? A fontossága és a főszereplője miatt, akit nagyon megszerettem, és sajnáltam is a történet végére. Ehhez hozzátett a cselekmény végén lévő csavar is.

Kiadás: XXI. Század Kiadó, 2019.

Az értékelésem a könyvről ITT olvasható.
 




2. Miriam Toews: Nők beszélgetnek




A Nők beszélgetnek mondhatni impulzusválasztás volt. Elolvastam a fülszöveget, és úgy éreztem, hogy nekem ezt a könyvet muszáj elolvasnom. Ez a történet végéig sikeresen kitartott. Elsősorban a nézőpont fogott meg, amiben íródott, illetve a téma, ami nagyon fontos, legalább annyira, hanem még jobban, mint A Nickel-fiúknál volt. Leginkább a dömtések könyveként jellemezhetném, a szereplői elhatározásai mozgatják előre a cselekményt, mindezt úgy, hogy sokszor térben nem is mozognak. Mégsem vált unalmassá, sőt, végig nagyon tanulságos és fenntartja a figyelmet.

Kiadás: Európa Kiadó, 2019

Az értékelésem a könyvről ITT olvasható.





1. Michael Chabon: Kavalier és Clay bámulatos kalandjai




Valaki feltette azt a kérdés Molyon, hogy melyik a 2019-es év könyve, akkor kapásból ez a könyv jutott eszembe. Számomra ez a regény (minden fordítási hibájával együtt) csodálatos élmény volt. Mind a hangulata, mind a szereplők, mind a történelmi kor, amiben játszódik teljesen magával ragadott. Az egyik főszereplő, Joe személyével bővült a kedvenc könyves karaktereim listája is. Feledhetetlen olvasmány sok fájdalommal és humorral.

Kiadás: XXI. Század Kiadó, 2019

Az értékelésem a könyvről ITT olvasható.



A többi Top 5 Szerdában résztvevő  magyar blogger bejegyzését megtaláljátok a Molyon a Top 5 Szerda zónában.






----

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, illetve követhetsz e-mailen is, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése