2020. január 26., vasárnap

Évértékelő 2019


Utoljára 2017-ben írtam évértékelőt, ami egyben az első alkalom is volt. A szándék 2018-ban is megvolt, de egy örömteli esemény, a kisfiam születése megakadályozott benne, és mire felocsúdtam, már februárt írtunk, így végül elengedtem. Fedi (Ferenc Dávid becézve) sok mindenre megtanított ezalatt a kicsivel több, mint egy év alatt, de leginkább a jobb és hatékonyabb időbeosztásra, és az esték/éjszakák jobb kihasználására. Mióta megszületett, tudatosabban választok könyvet, mert a szabadidőm általában gyerekalvásban mérhető. De egy azóta kialakult jó ütemtervvel működik a blog, sőt, azt mondhatom, hogy jobban, mint előtte.

Röviden, hogy miről is lesz szó a bejegyzésben: egy kis személyes, egy kis könyves, egy kis blogos, egy kis írással kapcsolatos. Szóval egy csipetnyi mindenből, ami 2019-ben történt velem, és említést érdemel.


Egy kis személyes…

2018 év végével kezdeném, mert kisfiam úgy döntött, hogy 2019. január 7-e helyett 2018. december
30-án bújik ki, hogy megnézze magának a világot. Mint ne mondjak, jó hideg volt, de őt ez egyáltalán nem zavarta, mert első gyerekhez képest jó gyorsan megszületett. Az egész előző év így kvázi arról szólt, hogy férjemmel elkezdtük tanulni a szülői lét rejtelmeit, és összecsiszolódtunk a kis fickóval. Ami hol örömtelin, hol „hisztisen” abszolválódott minden érintett részéről. Nem egyszerű időszak volt, de nem is cserélném el semmiért. Szinte tegnap volt, amikor az alig ötven centis, három kilós csöppséget a karomba fogtam, most meg már majd’ 80 cm és 11 kiló, és majdnem szalad. Úgy elsuhant ez az év, hogy csak nézek, és érzem, hogy 2020 a gyerek után szaladás és a „magas helyekről” való leszedés éve lesz.

Az előző év másik meghatározója a májusban kezdődő lakásfelújítás volt, ami már nagyon ráfért. Ez eszközvásárlást, szaladgálást, és a nagyszülők és otthon közötti ingázást volt maga után, ami némileg fárasztó volt, de a végeredmény megérte. Ahogy férjem fogalmazott: „Hónapok távlatából már kezdi megkedvelni újra a lakást.” De azért még kell némi idő, hogy azt a pár hónap káoszt, ami itt volt, teljesen feldolgozzuk.


Egy kis írás…

Írás terén nem sok minden történt velem 2019-ben. Egy novellapályázatra, a GABO antológiapályázatára küldtem novellát Teremtés címmel, amivel nem kerültem be, viszont nem engedtem el a szöveg kezét, mert foglalkoztatott, mit tudok fejleszteni a novellán, így  a Világ Bétái Egyesüljetek csoportban kerestem pár bétát. A meglátásaik sokat segítettek, így futottam még egy kört a novellával. Beküldtem az Aranymosás Irodalmi Magazin oldalára, aminek szerkesztője látott benne fantáziát, így szerkesztés után decemberben kikerült az oldalra. ITT azóta is olvasható. A szerkesztővel közös munka nagyon tanulságos volt, mert jobban látom a saját hibáimat, illetve az átírást is jobban megtanultam általa. Az Aranymosáshoz kapcsolódik, hogy a Csillagszóró Könyvkarácsony (a Könyvmolyképző Kiadó éves eseménye, amiről ITT írtam bővebben) keretében volt egy Irodalmi Klub, aminek elején kiosztották az íróiskolai okleveleket, így én is átvehettem a 2018-as tavaszi Szövegboncnok kurzusért járót.


Egy kis könyves…

Júniusban második alkalommal vettem részt az Ünnepi Könyvhéten (ITT írtam róla), ahol sok olyan
íróval találkoztam (Ecsédi Orsolya, Robin O’Wrightly, Julia Lewis Thompson, Gabriella Eld, Szurovecz Kitti, Papp Dóra), akikkel már régóta szerettem volna. Emellett Molyokkal és barátokkal, ismerősökkel is sikerült összefutnom, ami kellemessé tette azt az iszonyatos kánikulát, ami végig tombolt a két nap alatt. Azért vasárnap egy kis eső is megszakította, de a szombati nap egy őrület volt.

A másik könyves eseményre, a fentebb említett Csillagszóró Könyvkarácsonyra (amiről ITT írtam) december végén került sor. Sok Könyvmolyképzős íróval találkoztam, és sok vidám élménnyel gazdagodtam a könyvbemutatók során. Főleg a meseírókkal (Novák Vica, Deme László, Bodor Attila, Ecsédi Orsolya, Tóth Eszter) való találkozás volt feledhetetlen élmény, meg On Sai, aki dedikálás közben arra biztatott, hogy írjak minél több blogbejegyzést is meg egyebet is, mert jó, amit csinálok. Ezek az élmények sok löketet adtak, ami remélem, egész évben ki fog tartani.


Egy kis blogos…

Az év eleje egy rövidebb (körülbelül két hónapos) szünettel indult a blog életében. Február 24-én
tértem vissza Ecsédi Orsolya: Banyavész című könyvének értékelésével, amivel elindult a blog új menetrendje is a vasárnapi könyvértékelő bejegyzésekkel, ami így majdnem egy év távlatából működni látszik. Az egyéb bejegyzések, Top 5 Szerda, Book Tagek, stb. pedig szerdára kerültek zömében. Az interjúknak nem volt meghatározott napja, mert azok nem állandó bejegyzések, ez továbbra is maradni fog.

Blogolás terén 2019 a lassú, de fokozatos fejlődés éve volt, ami remélhetőleg 2020-ban is folytatódni fog. Többek közt csatlakoztam a Könyvmolyképző blogger csoportjához, ahol sok hasznos dolgot tanultam, és jó pár gondolatébresztő beszélgetésben vettem részt. Jelentkeztem több blogos csoportosulásba is. Az egyik a Blogturné Klub volt, ahová nem sikerült bekerülni, ellenben a Smoking Barrels Blog felvitelijét sikeresen vettem, így augusztus óta oda is írok cikkeket a LuthienKönyvvilága mellett. Emellett meghívtak cikkírónak a Kifejtő oldalára, bár sajnos arra eddig még nem jutott időm, hogy oda is írjak, de ami késik, nem múlik, ugyebár. :D

2019-ben is több recenziós példányt kaptam, amiket köszönök a Könyvmolyképző és Jaffa Kiadónak, valamint Jud Meyrin és Kiss Attila Péter íróknak.


Egy kis összesítés…

- 42 értékelést írtam a Luthien Könyvvilágára és 18 cikket a Smoking Barrels Blogra
- 0 írás került fel
- 2 Book Taget töltöttem ki
- 6 Top 5 Wednesday bejegyzést írtam
- 7 interjút készítettem
- 16 borítóleleplezésben vettem részt

A 2019-es olvasmányaimat több listába szedve rangsoroltam. A sci-fi-fantasy listáról ITT, a legérdekesebb könyvekről ITT, az ifjúsági- és gyerekkönyvekről ITT, a képregényekről pedig ITT írtam.

2019-ben

- 81 könyvet olvastam a 2018-as 201-gyel szemben
- 5 könyvet olvastam angolul, közülük 4 manga volt
- 11 olyan „könyvet” olvastam, ami 20-40 oldal közötti novella volt
- 12 képregényt olvastam
- 2018-hoz képest több könyvet olvastam, mint képregényt

Beszerzések

177 könyvvel lettem gazdagabb, amiből voltak recenziók és ajándékba kapott könyvek is, de azért szépen vásárolgattam is, főleg a Könyvhéten és a Csillagszóró Könyvkarácsonyon. Az olvasottságom 35%-ról 37%-ra nőtt. Ezen szeretnék 2020-ban tovább javítani minél több olvasatlan könyvem elolvasásával.

A 2020-as terveimről ebben a bejegyzésben nem írnék, mert már az Újévi fogadalmak Book Tagben nemrég írtam róla, amit ITT olvashattok el.







----

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, illetve követhetsz e-mailen is, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése