2020. január 5., vasárnap

Top 10 sci-fi és fantasy 2019

Év vége felé elkezdtem gondolkozni a 2019-es könyves Top 10-es listámon, de akárhogy gondolkoztam, akadályba ütköztem. Sehogy sem akart ugyanis összeállni egy elfogatható tematika, aminek az okaira is hamarosan rájöttem. Sokféle zsánerben/korosztályban/formátumban olvasok: a sci-fi és fantasy dominált, de olvastam mesekönyvet, képregényt, non-fiction műveket, stb., és ezekből sehogyan sem jött össze egy egységes kedvenc lista.

Ezért úgy döntöttem, szétszedem valamilyen téma/zsáner szerint, amiből több lista is született. Így jutottam el elsőként a 2019-ben olvasott sci-fi és fantasy olvasmányaim közül egy tízes listáig. Nem csakis és kizárólag 2019-es megjelenésekből áll, mert például volt benne 2018-as (A Wadon királyai), sőt régebbi is (Gépnarancs). Viszont olvastam annyit, hogy összeállhasson belőle egy épkézláb (és erősen szubjektív) rangsor.

De tovább nem is szaporítom a szót: íme a lista!



10. helyezett - R. F. Kuang: Mákháború (Mákháború 1.)



Szeretek új szerzőket felfedezni, így Kuangra is nagyon kíváncsi voltam, na meg a hype sem volt kicsi körülötte, ami még jobban fokozta az érzést. Részben be is váltotta az elvárásaimat, tetszett a világ, és az, hogy nem finomkodott, így örök helye lesz a polcomon a könyvnek. Másrészt viszont a pokol tüzén égetném el, jaj, az a bizonyos belengetett YA szerelmi háromszög, de szerencsére azt a szálat csírájában elfojtották, sőt, pontosabb az a megfogalmazás, hogy az írónő kiirtotta a történetből. Ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy várjam a folytatást. Remélem, a második kötetben mutat némi fejlődést a szerző, mert van hová.

Kiadás: Agave Könyvek, 2019.

Az értékelésemet ITT olvashatjátok a könyvről.


9. helyezett - Philip K. Dick: Lenn a sivár földön



Az Agave 2015 után 2019-ben újra kiadta PKD novelláskötetét. Az előző kiadást nem ismerem, így nekem teljesen újdonság volt, ahogy a szerzővel is még csak ismerkedek, előtte csak a Figyel az ég című regényét olvastam (amiről ITT olvasható az értékelésem). Mivel az kiváló belépő volt, így ezt a novelláskötetet kifejezetten vártam, és szerencsére ebben sem csalódtam, mert a legtöbb novella kifejezetten tetszett.

Kiadás: Agave Könyvek, 2019 (újrakiadás).

Az értékelésemet ITT olvashatjátok a könyvről.


8. helyezett - Anthony Burgess: Gépnarancs



A Kubrick-féle filmfeldolgozással találkoztam először, és be kell valljam, hogy nagyon nem tetszett a kivitelezés. Viszont jónak találtam az alapötletet, így érdekelt az eredeti. Így, hogy saját magam képzelhettem el a világot és a szereplők kinézetét, jobban működött nálam. Bár leginkább a könyv második fele tetszett igazán, mert ott találtam meg az igazi tanulságát, ami megérintett.

Kiadás: Európa, 2014.

Az értékelésemet ITT olvashatjátok a könyvről.


7. helyezett - Jack Campbell: Rendíthetetlen (Az elveszett flotta 1.)



Az elveszett flotta sorozatra már régóta kíváncsi vagyok, így amikor kiderült, hogy jön a harmadik rész, be is szereztem az első kettőt. Eddig még csak az első részét olvastam, de rögtön kiderült, hogy ez egy nekem való sorozat. Űrhajók, katonai stratégiák, trükközések és egy karizmatikus parancsnok, aki alkalmatlannak hiszi magát. Leegyszerűsítve ezek győztek meg arról, hogy a folytatásra is sort kell kerítenem.

Kiadás: GABO, 2015.

Az értékelésem ITT olvashatjátok a könyvről.


6. helyezett - Octavia E. Butler: Átváltozás (Xenogenezis-trilógia 2.)



A lista egyetlen duplázója, Octavia E. Butler a Xenogenezis-trilógia második részével a hatodik helyre került. A trilógia darabjaként csak egy hajszálnyival tetszett kevésbé, mint a Hajnal. Viszont pont az első rész az egyik, ami megelőzte. Illetve voltak mások, akik jobban betaláltak, mint az Átváltozás. De nagyon is itt a helye a listán, mert egy jó folytatás, és ha lehetne, most rögtön olvasnám a harmadikat is.

Kiadás: Agave Könyvek, 2019.

Az értékelésem a könyvről még folyamatban van.


5. helyezett - Rusvai Mónika: Tündöklő



Kuang után egy másik első könyves, és egyben az egyetlen magyar a listámon (nem sok magyar sci-fit és fantasyt olvastam 2019-ben, amin idén változtatni szeretnék). Ahogy nézegettem az értékeléseket, eléggé megosztó ez a regény, viszont nálam nagyon betalált. Főleg a nyelvezetével, a világépítésével és a karaktereivel, na meg azzal, hogy nem akart sorozat lenni, hanem egy kerek egész és lezárt történet, ami ritka manapság. Biztosan fogok még olvasni a szerzőtől, ha a következő regénye is megjelenik.

Kiadás: GABO, 2019.

Az értékelésem ITT, az interjúm a szerzővel pedig ITT olvasható.


4. helyezett - Adrian Tchaikovsky: Az idő gyermekei (Az idő gyermekei 1.)



Ő számomra a 2019-es év sci-fi szerzője, egyszerűen jött, látott és berobbant. Röviden: én a pókokkal vagyok. Hosszabban: lenyűgözött az intelligensen és aprólékosan kidolgozott világ, amit Tchaikovsky megalkotott. Itt főleg a pókok társadalmára gondolok elsősorban. A folytatás itt figyel a polcomon, hogy mikor veszem már le. Nem kell sokáig várnia. :)

Kiadás: Fumax, 2017.

Az értékelésem ITT olvasható a könyvről.


3. helyezett - Ray Bradbury: Az illusztrált ember



2019 nagy felfedezettje nálam Ray Bradbury lett. Eddig nem olvastam tőle, de ez a találkozás az egyik legnagyobb, legtöbbet adó élmény volt tavaly. Amihez sokat hozzátett a szépirodalmi szintű nyelvezet, ami miatt minden sora egy külön csoda. Ez biztosan nem az utolsó találkozásom volt a szerzővel, hanem egy szép új ismeretség kezdete.

Kiadás: Agave Könyvek, 2019.

Az értékelésem ITT olvasható a könyvről.


2. helyezett - Octavia E. Butler: Hajnal (Xenogenezis-trilógia 1.)



Ha már legeknél tartunk, akkor Butler Hajnala volt számomra a 2019-es év leggondolatébresztőbb olvasmánya. Főleg azért, mert ma is aktuális témákról írt már 1987-ben, ami egyrészt nagyon ijesztő, másrészt pont ez az, ami maradandóvá teszi ezt a regényt. A másik a Bradburynél már említett nyelvezet. Szép, választékos és egyedi, jó volt olvasni.

Kiadás: Agave Könyvek, 2019.

Az értékelésem ITT olvasható a könyvről.


1. helyezett - Nicholas Eames: A Wadon királyai (A banda 1.)



Eames első regénye a történet egy bizonyos pontjáig nagyon nehezen csúszott, de aztán, mikor ezen túllendült, 2019 legjobb hangulatú olvasmányát nyújtotta számomra. A szereplők és lények kavalkádja, a humor és a néhol kaotikus, de egyébként lendületes cselekmény számomra egy tökéletes elegyet alkotott úgy, hogy közben nem akart más művek fölé emelkedni, hanem megbolondította a már ismert fantasy elemeket.

Kiadás: Fumax, 2018.

Az értékelésem ITT olvasható a könyvről.


Ami a listáról lemaradt, de mégis említést érdemel, az Richard Morgan Hősőknek való vidék trilógiája, ami egy újraolvasás volt, és így több év távlatából jobb élményt nyújtott. Az értékeléseim a trilógiáról, Az acél emlékéről ITT, A holtak szaváról ITT és A végzet barlangjairól ITT olvasható.

És végezetül a teljesség igénye nélkül jöjjenek azok a könyvek, amikre nagyon kíváncsi vagyok, illetve vártam, de a 2019-es évbe már nem fértek bele: On Sai: Atrúr, Moskát Anita: Irha és bőr, Brandon Hackett: Xeno, Adrian Tchaikovsky: A pusztulás gyermekei, Nicholas Eames: Véres Rózsa







----

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, illetve követhetsz e-mailen is, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése