2018. június 4., hétfő

Novák Vica: Minka és a felhőfoltozók


Ez a könyv egy bizonyíték arra, hogy a jó kéziratok előbb-utóbb mindig beérnek. Novák Vica történetével az Aranymosás válogatóján találkoztam először, és már akkor felkeltette a figyelmemet a szöveg, és nagyon szurkoltam érte, hogy a kezemben tarthassam. Nagyon örültem, mikor 2017 decemberében megjelent. Ami először feltűnt, hogy sokat fejlődött a szöveg az első találkozásunk óta, ami nagyon az előnyére vált, mert egy szórakoztató, élvezetes mese került ki Novák Vica keze alól. A kellemes, szemet gyönyörködtető összhatáshoz nagymértékben hozzájárulnak Szimonidesz Hajnalka illusztrációi is, amiket csak úgy simán nézegetni is jó élmény. Egyszerűen jó lapozgatni ezt a könyvet, mind a képek, mind a kalandos, szívmelengető történet miatt, amin keresztül végig kísérhetjük Minkát és Szélvészt, és velük együtt kereshetjük a megoldást. Bájos, szerethető mese kicsiknek és nagyoknak egyaránt.


A mese egyértelműen kisiskolásoknak és iskolába készülő óvodásoknak szól. Ezt támasztja alá az alapfelállás: a főszereplő kislány utolsó nyári szünete az iskola előtt. Megjelennek a kislány félelmei, hogy a szülei már nagylánynak tartják, ezért nem foglalkoznak annyit vele. Ennél fogva az új, külön szobával sem tud mit kezdeni, már-már ijesztőnek tartja.

Ezt a kisiskolás/nagycsoportos korosztály jól átérezheti, hiszen ők vagy akkor vagy nem régen élték át ugyanazt, mint a történetben Minka. A felnőtt olvasókban nosztalgiát ébreszthet, legalábbis számomra az olvasás visszaemlékezéssel is telt a saját gyerekkoromra.
Ez különösen érdekes utazás volt, mind Minkával, mind a saját emlékeim közt elveszve nagyon jót szórakoztam. 

Minkához visszakanyarodva ebből a kislány számára ijesztő alapszituáció vezet a kívánsághoz, ami elindítja a kislányt a megértés (felnőtté válás) útján, ahol kalandok hosszú során kell keresztülmennie, mire újra hazatérhet. Ez nem is olyan egyszerű feladat, de Szélvész segítségével túljut a kalandokon, és újra hazatér. De amíg ez megtörténik, Minka fejlődik, és egy fontos tanulsággal zárul számára a történet.

Szívből ajánlom nagy óvodásoknak felolvasásra, kisiskolásoknak önálló olvasásra, de az sem probléma, ha a szüleikkel együtt fedezik fel Minka csodálatos világát, mert számukra is élvezetes és maradandó, minőségi kikapcsolódást nyújthat.

Végezetül azzal zárnám az értékelést, hogy kíváncsi vagyok Minka további kalandjaira, így nagyon várom a folytatást. Remélem, hamarosan érkezik.



Értékelés: 4




----

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, illetve követhetsz e-mailen is, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése