2018. június 6., szerda

Bodor Attila: A ló, aki édességet tüsszentett


Ahogy a fülszöveg kezdi: ”Matyi nem mindennapi ló.” Valami hasonlóra gondoltam először a könyv kapcsán, mikor megláttam a címét. Ez egy nem mindennapi könyv lesz, jutott eszembe, és a sejtésem beigazolódott. Bodor Attila egy egyedi ötletre, ötletből alkotta meg mesevilágát, és jó érzékkel ezt az ötletet adta címnek is, ami rögtön felkelti a figyelmet a könyv iránt. Matyi története hol viszontagságos, hol vidám, hol pedig hihetetlen kalandokon vezet keresztül, míg nem a végén minden újra a helyére kerül. Bodor Attila meséje tele van szeretettel, törődéssel, kalanddal. Mindehhez itt is kiváló kiegészítést nyújtanak Szimonidesz Kovács Hajnalka rajzai, amiket már a Minka és a felhőfoltozókban is megcsodáltam. Ezt a könyvet is öröm volt lapozni olvasás közben. Sokat tesznek hozzá a történet hangulatához illő illusztrációk.




Ami a könyvnek egyik nagy erénye, a humora, ami felnőttek számára is kifejezetten élvezhetővé teszi
a könyvet. A másik, hogy a könyv nem fél egyedi lenni, táplálkozik népmesei elemekből, de nem fél újítani, modernnek lenni. Ez a kettős hatás hozza létre azt az elegyet, ami miatt letehetetlenné válik a könyv. Matyit nem csak a története teszi különlegessé, hanem a nyelvezet is, amit a szerző használ. Üde és olvasmányos, választékos a megfogalmazás, ami sokat növel az amúgy is magas élvezeti értéken. De ami a legjobb, az maga a történet, habár egyszerű a vonalvezetés, Matyi elveszik, majd megkerül, és közben kalandokba keveredik, új barátokat szerez és varázslatos módon édességet tüsszent. Teljes, határozott ívet fut be a történet.

Édes, kedves történet, de Bodor Attila stílusa miatt mégsem válik giccsessé vagy túlságosan szirupossá. Végig fenntartja az érdeklődést és vidám perceket szerez kicsiknek és nagyoknak egyaránt. 

Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a mesét, mert egyedi, szeretettel teli élmény. 

Örülnék neki, ha olvashatnék még mást is a szerzőtől.





Értékelés:




----

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, illetve követhetsz e-mailen is, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése