2021. augusztus 10., kedd

Könyveken túl - Filmajánló - Battle for Terra (2007)

Az emberiség a gazdasági fejlődése érdekében elszennyezte és kizsákmányolta a Földet. Aztán, hogy élhessen, új hazát keres magának, új, számára primitívnek tartott népeket hódít meg, és kezdi a pusztítást elölről. Ugye, ismerős a történet? Sok sci-fi foglalkozott már vele. Egyszerű téma, amiről végtelen bőr lehúzható, mégsem lehet megunni. És most itt van még egy, ami nem éppen új, de csak pár éve fedeztem fel magamnak, és akkor azt gondoltam, erről írni kell. Ez a véleményem mára sem változott, így úgy gondoltam, ezt  a régi ajánlómat is megosztom veletek.

A Battle for Terra egy 2007-es amerikai animációs film, amit Aristomenis Tsirbas rendezett, a hangokat pedig olyan színészek adják, mint Luke Wilson, Amanda Peet és Dennis Quaid. A filmet először a torontói filmfesztiválon mutatták be 2007. szeptember 8-án. Eredetileg 2D-ben készült, majd készült belőle 3D-s változat is, ami a harci jelenetek szempontjából nem egy megvetendő dolog. De a benne megjelenő idegen világ is jobban visszaadható így.

 

A látványnál azonban érdekesebb a történet, így térjünk át erre. A film a Terra nevű bolygón játszódik, ahol egy apró, békés nép él. Egy nap valami eltakarja a napot, egy hatalmas, forgó tárgy, amiről először azt gondolják, hogy az istenek küldték oda. Aztán kiderül, hogy a valami nem épp isteni ajándék, hanem egy emberi űrhajó, amely hódítani jött, megzavarva a békés nép életét. A szándékuk egyszerű: lakhatóvá tenni a Terrát, még ha az az itt élő őslakosok életébe kerül is. Innen indul ki a történet.

A terrianok először nem ijednek meg a felettük lévő űrhajótól, akad közülük egy, aki felfedezőútra indul. Mala elindul felfedezni magának a látogatóikat, aztán a kirándulás nem várt fordulatot vesz. Az emberek megindulnak az otthona felé, hogy kísérleti alanyokat szerezzenek az általuk terriannak nevezett nép tagjai közül. Mala már csak arra érkezik vissza, hogy az apját elrabolják. Kétségbeesetten próbál közbelépni, aminek köszönhetően az egyik gép lezuhan.

Itt kezdődik a lényeg. Mala megmenti a lezuhant katonát, amiből gondolhatnánk, hogy érzelmek szövődnek a két szereplő között, és ásó, kapa, nagyharang, de nem! Ez az, amiért más ez a történet, mint az összes többi, amit ebben a témában láttam. Nincs benne szerelem! És jól is van ez így, nagyon is. A kölcsönös segítségnyújtás a lényeg. Mala segít Jimnek, cserébe ő is segít a terriannak. Egyszerű adok-kapok, miközben mindkét fél rájön a másik nép értékeire, kölcsönösen megismerve egymást. Kérdezhetnétek, hogyan értik meg egymást? A kérdést egyszerűen megoldja egy robot. De nem ám tolmácsolással, hanem sokkal egyedibb módon, ami szintén a film egyik remek ötlete. Szeretnék én is ilyen gyorsan nyelvet tanulni. 

És hogy mi lesz ebből a végén? Egy eléggé sodró történet, ami nem hagy egy percnyi üresjáratot sem. A film nézése közben egy sor kérdés felmerül az emberi fajról, a hozzáállásunkról, a viselkedésünkről. Köztük a legfontosabb: Ennyire kegyetlenek lennénk mi, emberek? Talán az alkotók is erre keresték a választ alkotás közben. Mindenképp érdemes megnézni mindenkinek, elgondolkodtató alkotás.

 


 

 

----


Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, illetve követhetsz e-mailen is, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése