2019. május 19., vasárnap

Borsa Brown: A maffia gyermekei


Az Álomgyár karácsonyi turnéján kapott novellák közül ez jelentette a mélypontot. Előzőleg sok negatív és pozitív véleményt is hallottam/olvastam az írónőről, ezért kíváncsian kezdtem bele ebbe a tizenhat oldalas novellába. Azt itt az elején leszögezem, hogy a negatív tábort fogom erősíteni, és a szerző rajongói nem fognak szeretni, de nem tudom szépíteni: gyatra volt a szöveg. Maga a novella ugyan tetszett volna, de a megvalósítása az sok kívánni valót hagy maga után. Irtózatosan alacsony a novella nyelvi szintje, nem publikált szerzőtől is olvastam már jobbat. Ez azért szomorú, mert egy több könyves szerző az elkövető, ami feltételezne némi gyakorlottságot az írásban, de ez az írás sajnos nem ezt tükrözi. Ismerek olyan kezdőt, aki sokkal jobban ír, ami felvett egy fontos kérdést. Habár el tudom képzelni, hogy ez az írás a szerző egy rosszabbul sikerült darabja, de ugyanakkor azt is, hogy csupán ilyen minőséget tud kiadni a kezéből. Bármelyik eset is áll fönn értetlenül állok a fölött, hogy ez a novella ilyen formában nyomtatásba került. Kérdem én, miért nem jelezte a szerzőnek a szerkesztő és a korrektor? Mert, ahogy látom, mindkettő kezén átment a szöveg. Még szerencse, hogy a szerzőtől ezzel a novellával találkoztam először, mert nem szeretek könyvet félbehagyni, és egy regénynél valószínűleg ez lett volna a helyzet.



A kevés dolog, ami tetszett: A háttérvilágot pár mondattal jól felvázolja a szerző, értettem annak ellenére is, hogy olvastam volna az előzményeket, ami jó. A nyitó jelenet (az apa aggodalma a lányáért) aranyos, a záró (haldokló apa) szomorú, és a kettő jó kontrasztot alkot. És, sajnos, ennyi.

A negatívumok viszont csőstül jönnek egymás után a szövegben: Fentebb már bővebben kifejtettem a nyelvi szintbeli problémákat, amihez erősen társul a novella szétesése, mert a közepén a jól felépített nyitó és záró jelenet között megtörik az ív. Ettől szétesik a novella, mert közepén egy öncélú feketelyuk tátong, amit ennél az írásnál szexjelenetnek hívnak. Értem én, hogy erotikus zsánerben alkot az írónő, de ettől függetlenül nem kellene mindenbe beleerőltetni egy-egy ilyen jelenetet, csak azért, mert „kötelező”. Szeretem a jól megírt, funkcióval bíró erotikus részeket, de ez nem volt az. Csak kettévágott egy amúgy megfelelően felépített jelenetsort, kilógva a másik két jelenet közül. A novella enélkül sokkal jobban megállta volna a helyét.

Összességében nagyot csalódtam. Egy szerencsém volt, hogy ajándékba osztogatták, ezért nem fizettem érte semmit. Talán a másik ingyenes novellával teszek még egy próbát, hogy adjak az írónőnek még egy esélyt. Ajánlani viszont jó szívvel senkinek sem tudom.

Értékelés: 1,5




----

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, illetve követhetsz e-mailen is, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése