2019. november 10., vasárnap

Baráth Viktória: A jófiú

A főnök nagy napja című novellát olvastam eddig az írónőtől, és nagyon megtetszett az, ahogyan ír. A stílussal itt sem volt bajom, mert ez a húsz oldalas szösszenet is olvastatta magát. A szereplők, az alapszituáció és a történet alakulása is felkeltették az érdeklődésemet, szívesen megtudnám, hogy mi lett a szereplőkkel, hogy folytatódik a történetük. Jó lett volna, ha kerek egész a történet, de sajnos nem volt így. Nagy hiányérzetet hagyott maga után, amit azért sajnálok, mert a szerző élvezhetően ír, de érzésem szerint ez a novella most nem állt össze.

Több mindennel volt problémám. Az egyikre fentebb már utaltam: hiányosnak éreztem. Pontosabban egy bevezető kedvcsinálónak, ami nincs befejezve, nem zárul le ennek a történetnek az íve, hanem félbe marad. Ezáltal nem egy rendes novella, hanem egy töredék. Értem én, hogy összekötő novella a két sorozata/világa között, de ennek ellenére is lehetett volna lezárt. Több oldalt elbírt volna a történet. Emellett az is érződött néhol, hogy kapkodott a szerző. Voltak részek, amiken átrobogott, és jobban kifejthette volna, de olyanok is, ahol túl sokat elidőzött anélkül, hogy igazán történt volna valami.A fenti problémák részben annak tudhatók be, hogy az írónő regényeit még nem olvastam, viszont ezt nem jelenti azt, hogy a novellának nem kellene lezártnak lennie, így jogosnak érzem a fentieket. Viszont a hiányosságoktól eltekintve mégis jót szórakoztam a történet olvasása közben, mert Oliver Jones egy jó karakter és Hannah sem tűnik rossznak, így a figyelmet felkelti a regényei iránt, ami jó dolog. Másrészről viszont ez rosszul is elsülhet mint például az én esetemben, aki előbb futott bele, mint a regényekbe. Bevallom, olvasás előtt nem tudtam, hogy sorozathoz kapcsolódik, így egy önállóan is értelmezhető novellára készültem. Ebből az a tanulság számomra, hogy legközelebb olvasás előtt utána nézek.

A karakterek mellett a történet alapszituációja is tetszett, az ahogy az ügynök őrlődik a saját „jófiú” alaptermészete és a számára úgymond „tiltott gyümölcs” nő között. Ennek a leírása tetszett, az érzelmi oldal jól be lett vezetve. Ez az amiért a leginkább sajnálom, hogy egyébként a megvalósítás nem az igazi.

Összességében A jófiú egy kellemes nyelvezetű, jó stílusban megírt novella, ami hagy maga után nem kevés hiányérzetet. Főleg a befejezetlensége, de inkább az átkötő jellege miatt, amiért önállóan nem értelmezhető.

Ajánlom a Baráth Viktória rajongóknak, mert ők ezt is nagyon fogják szeretni. Akik most ismerkednének az írónővel, azoknak nem ezt ajánlom első olvasmánynak, mert sorozatátkötő novella.


Értékelés: 3

 
 ----

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, illetve követhetsz e-mailen is, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése