2018. október 4., csütörtök

Top 5 Wednesday #46 - Kedvenc mágiarendszerek


Ez a rovat hetente jelenik meg és egy Goodreads-es csoportban találhatóak a témák. A csoportot meg tudjátok nézni IDE kattintva.

A heti téma a kedvenc mágiarendszerek voltak. Próbáltam úgy összeszedni ötöt, hogy ne szerepeljen benne a Harry Potter és A Gyűrűk Ura. Kicsit ülnöm kellett fölötte, de egy nap késéssel elkészült az 5+1-es listám.




Heti Top 5


1. Joe Abercrombie: A penge maga
Egy szóval jellemezhető: Bayaz. Elemi erővel bíró, ha kell pusztító, ha kell manipulatív. Erős a természeti jellege. Amikor kitértek rá, jól megmutatkozott a zabolátlansága ennek az erőnek. Nagyon bejött.


2. Erika Johansen: Tear királynője
 Zafírok és Vörös Királynő. E két póluson mozog a világ mágiája, ezek köré csoportosulnak az erők. Van itt sok minden: pl.: látomások, tűzmágia, stb. Viszont azért nem kerülhetett az első helyre, mert magyarázat nem igazán van arra honnan is van maga az erő.


3. Rachel Hawkins: Hex Hall
Ebben a világban csak egy kicsivel hangsúlyosabb a mágia, mint Boriéknál, de sokkal fontosabb szerepe van a történet szempontjából, így eggyel feljebb tornázta magát a listán.


4. Gaura Ágnes: Átkozott balszerencse
A mágia a Borbíró Borbála sorozatban nem túl hangsúlyos, főleg a többi természetfeletti  jelenség/lény mellett, de, ami viszont megmutatkozik a boszorkányok által az elég jól ki van dolgozva. Különösen szeretem a varázslatokhoz használt kellékeket, illetve az átkokat és ellenátkokat.

5. Richard Morgan: Az acél emléke
 A Hősöknek való vidék trilógiában elég random a mágia. Van a dwendáknak meg valahogy az egyik főszereplő Ringil is szert tesz rá. De a hogyan nincs megmagyarázva, a használata pedig nagy koncentrációt igényel, és még akkor sem biztos a siker. Meg a levegőbe rajzolt rúnák, hát izé... elég meh!


+1: Sarah J. Maas: Tüskék és rózsák udvara
Egy szóval jellemezném: tündérmágia. Elég egyedien kivitelezte az írónő, de az első ötbe azért nem került be nálam, mert elég kidolgozatlanak érzem magát a mágiarendszert.


A többi Top 5 Szerdában résztvevő  magyar blogger bejegyzését megtaláljátok a Molyon a Top 5 Szerda zónában.




----

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, illetve követhetsz e-mailen is, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!

2 megjegyzés:

  1. A Teari mágia legkésőbb a harmadik kötetben kiderül, hogy hogyan és honnan is van. ;)

    VálaszTörlés
  2. Valami rémlik, de elég homályos volt a magyarázat a harmadik kötet vége felé.

    VálaszTörlés