2019. június 16., vasárnap

R. Kelényi Angelika: A porfészek


A történelmi romantikusokat mostanában szerettem meg, így R. Kelényi Angelika is a látómezőmbe került. De igazán az győzött meg arról, hogy tőle is olvasnom kell, hogy az Álomgyár turnén nagyon szimpatikusnak találtam a beszélgetésen a kérdésekre adott válaszait. Így nem volt kérdés, hogy próbát teszek az írónő műveivel. Először Az ártatlan sorozat előzményére esett a választásom, és nagyon jól tettem, hogy ezzel kezdtem, mert jó bemelegítés volt a további műveihez.

Ami nagyon tetszett a novellában, a korhoz illő nyelvezet és atmoszféra, amit az írónő megteremtett. Ehhez illeszkedtek a filmszerű leírások, amikkel bemutatta a helyszíneket, amerre a főszereplő járt. A szöveg nagyon gördülékenyen olvasható könnyed stílusban íródott, kvázi a végéig letehetetlen.

Egy apróság zavart csak, hogy érződött rajta, hogy ez még csak az előkészítés a regényekre, de ettől eltekintve egy jó novella.



Ha a történetet egy szóval akarnám összefoglalni, akkor a megérkezés szót használnám. Tulajdonképpen egy jelenet az egész, egy határozott felütés a későbbiekhez. Annak ellenére, hogy egy különálló novelláról van szó, akár regénykezdésnek is el tudnám képzelni. A leírások nem terjengősek, de jól megmutatják, hogy a főszereplő, Mariani milyen helyre is érkezik. A leírás alapján nagyon is illik rá a porfészek szó.

Egy rövid korrajz az egész mű az adott korról, némi erőszakkal a végén. Utóbbinak a főhős csak szemlélője, legalábbis, ahol a novella véget ér, még nem lép közbe. Itt játszik be az elhúzott mézesmadzag esete, mert erős a késztetés, hogy olvasnám tovább is. Ez is jelzi, hogy jó horgot alkalmazott a mű végén a szerző, ami továbblapozásra készteti az olvasót.

Összességében egy nagyon jó ízelítőt kaptam R. Kelényi Angelika stílusából, mert A porfészek egy jól megírt, gördülékenyen olvasható novella, jó leírásokkal. Biztosan olvasni fogok még az írónőtől.

Ajánlom mindenkinek, aki szereti a történelmi romantikus műfajt, mert egy jó novellával gazdagodhatnak A porfészek által. 

Értékelés: 4,5




----

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, illetve követhetsz e-mailen is, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése