2022. április 10., vasárnap

Borítóleleplezés #54 – Dyta Kostova: Terra Incognita

 

Augusztusban jelenik meg Dyta Kostova első regénye, a Terra Incognita a Pergamen Libro Kiadó gondozásában. A kötet műfaját tekintve sci-fi, azon belül is cli-fi (a klímaváltozás jövőbeli hatásaival foglalkozó mű). Mivel érdekel a téma, nagy érdeklődéssel várom a kötet megjelenését. 

Íme, a könyv borítója!

A borító 

 

A mű keletkezéséről

A szerző 2008-ban kezdte írni a regény, amelynek első korai fejezeteivel 2014-ben részt vett a Kéziratok Éjszakáján, ahol sok jó tanácsot kapott a regény továbbfejlesztéséhez. Majd a regény egy korai változatával részt vett a 2016-os Aranymosás Irodalmi Válogatón, ahol átjutott az előszűrésen. Végül elérte a regénnyel az eddigi legnagyobb sikerét. Bejutott a regény a 2018-as, második [bekezdés] pályázat mentorprogramjába, ahol a szerző egy szerkesztő segítségével befejezte a regényt, ami végül mégsem a Twister Media kiadónál jelenik meg, mert 2019-ben közös megegyezéssel újra szabaddá vált a regény. A szerző  a szöveget azóta még tovább fejlesztette, és most nyár végén ezt a végleges változatott vehetik kézbe az olvasók.

 

A fülszöveg

VAJON ​MENNYI ÁLDOZATRA KÉPES AZ EMBERISÉG A FENNMARADÁSÉRT? 

Néhány évszázaddal azután, hogy a Földet jelentősen átformálta egy hármas természeti katasztrófa, a bolygó déli sarkán alászáll az első, idegen naprendszerből származó űrhajó. A kataklizma által sújtott emberiség a cygnitáknak elnevezett intelligens fajtól esélyt kap arra, hogy egy földszerű exobolygón újjászervezze önmagát. Ám az utazás nincs ingyen, és az egymással is hadban álló nemzeteknek teljesíteniük kell az alku rájuk eső részét.


Confidence városállamában sajátos hierarchia uralkodik. Az építők, a katonacsaládok, a cégekbe tömörült vallások teljes kontroll alatt tartják a túlélők leszármazottait, és több generációra kiterjedő büntetéssel sújtják a rebelliseket. Ebben az osztályalapú társadalomban keresi helyét egy feltörekvő pilóta, egy táncművész, egy testvérpár, és egy paleontológus, a kataklizma előtti kor utolsó szemtanúja. Miközben a rendszer egyre fenntarthatatlanabbá válik, a mélyben már forradalmi gondolatokat dédelgetnek az elnyomottak.

Kihasználva a széthúzó érdekcsoportok gyengeségét, a cygnita frakciók végül döntenek az emberiség sorsáról. Újrakezdésre csupán egyetlen alkalmas hely marad, de az ismeretlen föld, a betöretlen ősvadon egyre kevésbé tűnik alkalmasnak arra, hogy az emberi civilizáció új bölcsőjévé váljon.

Első regényében az írónő a klímaválság aktuális kérdéseit sodró lendületű eposszá formálja, melyben tanúi lehetünk az emberiség exodusának. De vajon tanul-e fajunk a múlt hibáiból, vagy ismét a pusztulásba sodorja önmagát?

Filozofikus, sokrétű és letehetetlen regény a sci-fi rajongóinak, hitről, erkölcsről, környezetvédelemről, és arról, hogy mi is teszi valójában emberré az embert.


Ha felkeltette az érdeklődésedet a regény, a későbbiekben a Pergamen Libro Kiadó (jelenleg még nem került fel az adatlap) oldalán előrendelheted!

Ha pedig várólistára/kívánságlistára tennéd, azt ITT teheted meg.
 

 A szerzőről


Dyta Kostova 1985-ben született, írással kamaszkora óta foglalkozik. Az egyetemen történelmet és egyiptológiát is tanult, végül irodalom szakon diplomázott. Jelenleg kertészmérnök képzésre jár, mellette szerkesztéssel és könyvkereskedelemmel foglalkozik. Novellái nyomtatásban az Új Galaxis és az SF.Galaxis antológiákban jelentek meg, illetve néhány írása online is olvasható. 2018-ban pályázatot nyert készülő SF-regényének kéziratával. A Terra Incognita megjelenése - hosszú várakozás és kiadóváltás után - 2022 második felében várható.


Szerző Facebook oldala:

https://www.facebook.com/dytakostova

Molyos profil:

https://moly.hu/alkotok/dyta-kostova

Instagram:

https://www.instagram.com/dytakostova/

 

 
----

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése