2020. március 29., vasárnap

Tóth Eszter: Pöttöm Pötty és az Ízek Birodalma


Pöttöm Pötty kalandjaival először a VIII. Aranymosás Irodalmi Válogatón találkoztam, és már az a részlet is felkeltette az érdeklődésemet. A meserészletek közül ez lett a kedvencem, így nagyon megörültem, amikor megjelent. A várakozáshoz, majd a későbbi olvasásélményhez sokat hozzátett, hogy részt vettem a decemberi Csillagszóró Könyvkarácsonyon, ahol több mesekönyvvel együtt ez is bemutatásra került, és sok érdekes információ derült ki a kötetről, ami miatt még kíváncsibb lettem rá.

Ilyen előzmények után nagy elvárásokkal vettem kezembe a kötetet, amiknek szinte maradéktalanul megfelelt. Ezt többek közt letisztult, a megcélzott korosztályhoz tökéletesen illő írásmódjával éri el, miközben kalandok közepette játszva tanít. Az élményhez sokat hozzátesznek Imelda Green illusztrációi, amik egyedi ízt adnak ehhez az egyedi hangulatú könyvhöz. Tökéletesen passzolnak az írásmódhoz. A képek fontos momentumokat ragadnak meg, ezért jól kiegészítik a szöveget. Aranyosak, színesek, jó nézegetni őket.

A bejegyzés további része spoilert tartalmazhat!




A Pöttöm Pötty és az Ízek Birodalma befogatható formában ad át ismereteket a gyerekeknek az egészséges táplálkozás alapjairól. Napjainkban hatalmas gondot jelent a szülőknek, ha rosszul eszik, válogat a gyerekük, vagy akár a fiatalkori elhízás. Tóth Eszter író és dietetikus üde, vidám története tájékoztató formában ad át táplálkozási ismereteket. Eközben a fiatal olvasót izgalmas kalandokba repíti, ahol a barátság a legnagyobb kincs. Természetesen nemcsak a gyerekek, hanem a szülők is értéket találhatnak a kötetben azáltal, hogy leegyszerűsített módon, de jól rendszerezi a különböző tápanyagfajtákat, ami egy jó kiindulási pont lehet a témával való foglalkozáshoz, és amire a későbbiekben ráépíthetőek a mélyebb ismeretek. Ezáltal egy jó alap lehet az iskola előtt is.

A történet főszereplője Pöttöm Pötty, egy dundi tündérlány, aki nem hajlandó édességen kívül mást enni, és akit a kövérsége miatt csúfolnak az iskolában. Merész húzásnak tartom ezt a főszereplőválasztást, mert eltér a megszokott (vékony, makulátlan szépségű) főszereplőktől. Viszont engem ezzel is nyert meg magának, mert amellett, hogy egy tündérvilágban játszódik a mese, nagyon is életszerű, és emiatt könnyebb azonosulni vele. Sőt, jó példát is mutathat a hozzá hasonló elhízással küzdő gyerekeknek azáltal, hogy megmutatja, kitartással és kedvességgel mennyi mindent el lehet érni. Ezzel növelheti a gyerekek önbizalmát, főleg, ha hozzávesszük, hogy vannak barátai, akik kitartanak mellette, és bátorítják. Ez utóbbi a táplálékokról szóló ismeretek mellett a történet fontos eleme, és végső soron ez indítja be a cselekményt is.


Egyik nap Pötty kijelenti, hogy mindenáron megvédi a barátait a gonosz manóktól. Ennek fültanúja lesz egy manó, Züzüke, aki elrabolja a két legjobb barátnőjét.


Ezzel indul el a hét birodalmon átívelő kaland, és veszi kezdetét a táplálékok bemutatása, miközben Pötty egy sor próba elé kerül, és emellett új barátokat is szerez a különböző országokban.


Olvasás közben érződik a történeten, hogy nagy élvezettel írta a szerzője. Emellett nagy gondossággal is, ami az írásmódban, a történetvezetésben és az ismeretek átadásában is megnyilvánul. A korosztályhoz nagyon illő módon több benne az ismétlődő, egymáshoz hasonló jelenet, elsősorban a főhős elé gördített akadályok a megoldandó feladatok dolgában. Ugyanis amikor Pötty belép az egyes országokba mindig azzal kell szembesülnie, hogy valami elromlott (Züzüke rontja el), és segítenie kell valakin. Felnőttként ezek a momentumok először kicsit zavartak, de jobban belegondolva a célközönségnek tetszeni fog ez a fajta ismétlődés, mert biztos pontot nyújt nekik, és végig fenntartja a figyelmet.

Az már jobban zavart, hogy eleinte a különböző országok tápanyagfelelősei alternatívát kínálnak Pöttynek, hogy milyen egészséges finomságokat lehet készíteni például lisztből (teljes kiőrlésű kenyér) vagy zöldségekből (zöldségleves, zöldségsaláta), de a történet előrehaladtával ezek elmaradtak, mintha sietett volna a szerző, vagy szorította volna a a karakterszám. Főleg a zsiradékoknál és a húsoknál hiányoltam ezeket az alternatívákat. Ennek ellenére a történet teljes ívet fut be, gördülékeny, a fogalmazás a gyerekek nyelvezetéhez igazított, és az ő szintjükre leegyszerűsített az ismeretátadás. Ez utóbbit nagy bravúrnak tartom, mert a tápanyagok nem könnyű téma, így gyerekbaráttá tenni sem az. Főleg úgy, hogy egy 4-7 éves gyereknél még nincs meg a biológiai háttértudás. Ezért jó ez a könyv, mert ennek ellenére is képes a gyerekek számára is érthető formában átadni az ismereteket.


A karakterek közül csak a főszereplő Pöttöm Pöttyöt ismerhetjük meg valamelyest, viszont a szerző ezt sem bonyolítja túl, hanem megtartja a jellemábrázolást a gyerekek által befogatható szinten. Pötty kedves, segítőkész és mindemellett bátor is. A karaktere pozitív értékeket sugároz, ami közül a legfontosabb a barátaiért való odaadása, és tűzön-vízen át való küzdelme. Ezek miatt kitűnő példakép lehet a gyerekek számára.

Összességében a Pöttöm Pötty és az Ízek Birodalma egy játékos formában tanító mese az egészséges táplálkozás alapjairól és a barátság erejéről. A sablonoktól mentes főhőse és az érdekes kalandokkal teli világa kiemeli az átlagos mesekönyvek közül, amire a rajzok is ráerősítenek.

Ajánlom gyerekeknek 4 éves kortól felolvasásra, 7 éves kortól pedig önálló olvasásra. Valamint a szülőknek is, mert jó kiindulópont lehet, ha a táplálékokról kérdezne a gyerek, mert jól összefoglalja a legalapvetőbb ismereteket a tápanyagokról.


Értékelés: 4,5






----

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, illetve követhetsz e-mailen is, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése