2024. április 14., vasárnap

Koós Patrícia (szerk.): Jégvirágok – Évszakok Antológia

A C & H Projects írói közösségtől eddig egy novelláskötetet a Sssh! antológiát (ITT írtam róla) olvastam, ami kifejezetten tetszett, ezért nagyon kíváncsi voltam a csapat többi munkájára is. Így nem volt kérdés, hogy elolvasom a többi antológiát is.

A Jégvirágokkal folytattam a sort; ebben a romantikus novellagyűjteményben az évszakok állnak a középpontban. Akad olyan mű, ahol ténylegesen váltakoztak, és olyan is, ahol az érzelmek változása vagy éppen a kapcsolat fejlődése jelképezte az év különböző időszakait. Maga a cím, a Jégvirágok nagyon figyelemfelkeltő, ez önmagában nagy pozitívum, de a kötetet végigolvasva megjelenik egy másik, erősen szimbolikus jelentése is, ami az egész antológiát átszövi, és valamilyen formában minden szövegben megjelenik. Ebből a szempontból ez egy nagyon ügyesen összeválogatott kötet. A cím horogként és írói ígéretként is kiválóan működik.

A bejegyzés további része spoilert tartalmazhat!

 A szerelem változékony, akár az évszakok. Rügyet bont, fellángol, elhervad, majd elsorvad.
Az új tavasz friss bimbó ígéretével éled újjá.
Vajon Perszephoné képes felolvasztani Hádész fagyos szívét?
A nyári táborban a kupáért folyik a harc, ám a végén annál édesebb a nyeremény.
Élet és halál között lebegve, a mélybe zuhanó falevelek között nyújt segítő kezet egyik megtört lélek a másiknak.
A sárkányok veszélyesek. Átkozottak. Vajon tud-e szeretni egy szörnyeteget az elrabolt királylány?
Tíz sokszínű novella csábít felejthetetlen utazásra. Merülj el egy adventi vásár forgatagában!
Bújj egy farkas meleg bundájához a hidegben! Légy részese a kötet lapjain virágzó csodának!

Ahogy a fülszövegből is látszik, témáit tekintve nagyon változatos a kötet, mindegyik történet egyedi és kiváló ötletekkel dolgozik, a legtöbb esetben remek megvalósítással.

A novellákról részletesebben:

Kollár Betti: Csak számold végig az évszakokat, és a tied leszek!

Aranyos, játékos, lendületesen megírt szerelmi történet. Tetszett, ahogy a fiúk kerülgették egymást. A karakterek közül inkább Caicey lopta be magát a szívembe, mert sokkal többet megtudunk róla, és Chase-nél jobban belelátunk a fejébe. A háttere nagyon érdekes, egyedi ízt ad a novellához. Jó ötlet volt összezárni őket, ez általában bejön, itt is.

A két szemszögkarakter részének hosszát viszont nem sikerült eltalálni. Chase sokkal kevesebb „játékidőt” kap, így az ő gondolatait, érzéseit csak felületesen ismerjük meg, pedig fontos lett volna, hogy az ő szemszögében is elmélyedhessünk. Illetve a hirtelen lezárás még ennél is zavaróbb, nagyon lecsapottnak érződik. Elbírt volna még egy pár bekezdést.

3,5/5

Alex L. Hooper: Sárkánybőrben

Ez a novella nagyon tetszett, főleg az, ahogy az alapötletet végigvitte a szerző. Logan és Serena párosa kiválóan működött együtt, és a köréjük felépített átok és fantasyháttér is jól állt a történetnek. Különösen megfogott az évszakok váltása, és ahogy napról napra haladt előre a kapcsolatuk, amit leginkább Serena karakterén keresztül láthattunk, de Logan reakciói is mutatták a fejlődést. Kiemelném a testérzetek, a zsigeri reakciók kiváló használatát. Egyedül a végét érzem egy kicsit elkapkodottnak, lehetett volna lassabb a zárás, mert így nagyon hirtelennek érződik.

4,5/5

M. Z. Chapelle: Ősz után a tél

Ügyesen megkomponált novella a gyászról és a továbblépésről. Olyan volt olvasni, mintha egy szomorú melódiát hallgatnék, amiben néha felsejlenek vidámabb, reményt keltő dallamok. A zenei utalások erre rá is erősítenek. Az információadagolás kiváló, a szerző fokozatosan csepegteti el a tudnivalókat, és erős horgokat használ, amivel végig fenntartja a figyelmet. Ezáltal végig lendületes a szöveg, nagyon olvastatja magát. Egyedül a szexjelenetnél éreztem némi megbicsaklást, de olyan leheletnyit, hogy szerencsére szinte semmit sem ront a történeten. Hamar visszaáll az előző ritmus. A végkifejlet nyitott, de ez illik a cselekményhez és a szereplőkhöz, bár szívesen olvastam volna a sztorijuk folytatását.

5/5

Szilágyi Heléna: A Holtak Birodalmában

A görög mitológiából táplálkozó sztorik mindig érdekesek, és ezzel sincs másként. Ráadásul a szerző választott témája különösen ötletes kiindulópontja lehet egy romantikus történetnek, amihez Hadész és Perszephoné karaktere mindent megadnak. A szöveget végig körüllengi egyfajta keserédes hangulat, ami egyedi ízt ad neki, és hamar bevonja az olvasót. Ugyanezt a célt szolgálja az  elején a humor is, ami némiképp oldja a komorságot, hiszen a történet előrehaladtával az istennő is felvirágoztatja az Alvilágot. Ezek mind-mind arra szolgálnak, hogy a történet tónusa ne forduljon túlságosan sötétre. Ezzel végig megmarad a remény egy boldog végkifejletre, amit többé-kevésbé meg is kapunk.

Korrektül kidolgozott novella korrekt felépítéssel. Viszont eléggé túlírtnak éreztem, így maradt benne nem kevés üresjárat. Ezeket a részeket meg lehetett volna húzni, hogy feszesebb legyen, és végig fenntartsa a figyelmet.

3/5

Monos Anett: Tűzforró és jéghideg

Az eddigi írások közül ennél a legtalálóbb a cím. Nemcsak lefedi az egész történetet, hanem az írói ígéretet is megadja. Ugyanis hamar kiderül, hogy kikre vonatkoznak a jelzők. Ugyancsak ebben a szövegben találtam legkreatívabbnak az évszakok szerepeltetését. A történet kerete, a beadandó írás különösen tetszett, akárcsak az, hogy mennyire más az elején és a végén a jelenet, ami jól jelzi a főszereplők kapcsolatának haladását. Kiválóan felépített, találó szimbólumokkal dolgozó novella gördülékeny fogalmazással és szinte azonnal kedvelhető szereplőkkel; mindez könnyedén behúzza az olvasót. Olvastam volna tovább is.

5/5

Sárközi Erika Nilla: Tábor haladó újrakezdőknek

Könnyed, nyári romantikus novella, áthatva a gólyatáborok hangulatával. Ez utóbbit a szerző remekül megragadta, nem egy helyen mosolyogva idéztem fel a saját gólyatáboros élményeimet. Azonban talán egy kicsit túlságosan is belemerül a feladatok és az esti iszogatás ecsetelésébe, mert a két főszereplő újrakezdése, és újra bontakozó kapcsolata kissé nehézkesen haladt, a mentorkodás néha elvitte róla fókuszt. A végére azonban szerencsére magára talál a történet, és a romantikus jelenet igazi csúcspontja lesz a történetnek, és a záró sorok is igazán frappánsak.

4/5

HoRa: Múlt és jövő határán

A cím és a felvezető ajánló remekül megadja az alaphangulatot, amit a szöveg végig is visz. Igazi misztikus-romantikus szerelmi történet, egyszerre buzog benne a remény és a reménytelenség, a félelem és a sóvárgás. A szerző kiválóan ragadja meg ezeket az érzéseket, amiket testérzetekkel jól alá is támaszt. A városhoz kötődő legenda beleszövése is telitalálat, erős alapot ad az eseményeknek, és megadja a karakterek motivációit. Gördülékenyen megírt novella, amit szívesen olvastam volna tovább. Ügyes!

5/5

Pataki Eszter és Pataki Krisztina: Adria, te csodás!

Rögtön megragadott a szöveg borzasztóan trendi és mai stílusa. Különösen az, ahogy a két szerző Andreán keresztül átadta a mai tinik beszédmódját. Ez különleges, egyedi ízt adott az egész novellának, élvezetessé téve az olvasását. Viszont ennek az a hátulütője, hogy pár év múlva a mai tiniszleng elavulhat, ami nem biztos, hogy szerencsés. Andrea karaktere nagyon jól kidolgozott, szerethető, tetszett, ahogy Adria fokozatosan felenged mellette. A kapcsolatuk kibontakozása remekül lett felépítve, egészen addig, míg vissza nem indultak a szállásra. Onnantól enyhe kapkodást éreztem, mintha valamiért gyorsan kellett volna lezárni a művet. Ettől eltekintve egy nagyon jól összerakott írás.

4,5/5

Doris Gr.: Jöhet tél vagy nyár, ősz vagy tavasz

Egy ilyen novella után nehezemre esik bármit is írni, mert számomra tökéletes volt. Jól felépített, a nyelvezete illett a misztikus-romantikus zsánerhez, a történet háttere is ennek megfelelően lett kidolgozva. Remek az információadagolás, és a karakterek is szerethetőek. Mind a történeti, mind az érzelmi ív lezárt, bár utóbbi ad esélyt a folytatásra. Ez utóbbit nem bánnám, mert nagyon megszerettem a két főszereplőt. Olvastam volna róluk bármennyit. Gratulálok a szerzőnek!

5/5

L. F. Stuart: Kitérő

Bajban vagyok ezzel a művel, mert van benne potenciál, de sajnos nem lett kihasználva. Kurta, furcsa az egész történet. Érdekes lehetett volna, ha Hanna és Márk kapcsolata jobban ki lett volna fejtve, így viszont eléggé zavaros, semerre sem tart igazán. Érdemes lett volna jobban letisztítani, és ráerősíteni a lezárásra, mert így kevésnek éreztem a többi novellához képest.

2,5/5

Összességében a Jégvirágok ismét egy sokszínű, alapvetően jól sikerült válogatás, ahol kiválóan megférnek egymás mellett a különböző írói hangok, zsánerelemek és hangulatok. Mind-mind egyedi fűszerezést adnak a kötetnek. Néhány novellánál érződik némi túl-, vagy épp alulírás, kapkodás, de a jobb szövegek alapvetően ellensúlyozzák ezeket a hibákat, így élvezetes és olvasásra érdemes kötet lett a végeredmény.

Az antológiát elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretik a változatos zsánerelemeket felvonultató romantikus történeteket, az erős érzelmeket és a hasonló tematikára épülő, de egyedi ötletekkel dolgozó írásokat.

 

Értékelés: 4

 
 

 
 

---- 

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése