2023. május 25., csütörtök

Szerkesztői #1 – A rovatról röviden

Sokat gondolkoztam, vajon hogyan indítsam útjára ezt a rovatot, illetve leginkább azon, mégis mikor. Érdemes-e viszonylag az elején, vagy még várjak vele? Aztán sok töprengés után végül arra jutottam, hogy három elvégzett  és egy folyamatban levő modullal elindítom a rovatot.

A rovat indításának apropója ugyanis az, hogy múlt év végén jelentkeztem a Könyvmolyképző Kiadó íróiskolájának szerkesztői kurzusára (a részletes leírás az Aranymosás oldalán ITT olvasható), a Szövegkertészet szerkesztői kurzusra. Ez a képzés a KMK-nál minden más képzésükkel együtt megszűnt, de az első modult még itt végeztem el. A második modultól (Stilisztikai alapozó) Varga Bea új műhelyében, a Tehetség Íróstúdió Modern Szerkesztőképzésében folytattam a képzést.

Már több éve nézegettem a KMK kurzusát, de eddig olyan lehetetlennek éreztem a bejutást, hogy csak ábrándozni mertem a részvételről. Viszont a kurzus menete modulos rendszerre váltott (ez Bea új kurzussorozatába is átvivődött), ami az alapoktól építkezik egészen a regényszerkesztésig, és az egész nyílt rendszerű, így nekem is lehetőségem nyílt arra, hogy valóra váltsam az álmomat, és esélyem legyen a könyvszakmában dolgozni. Eddig a képzés első három modulja ment le (Könyvszakmai ismeretek, Stilisztikai alapozó, a Fordítás utáni szerkesztés és az Young adult irodalom szerkesztése jelenleg is tart), amik a vártnál sokkal többet adtak, és kíváncsi leszek a többi modulra is. A már elvégzett modulokról későbbi bejegyzésekben fogok írni.

Mi várható a rovatban?

Mivel még eléggé az út elején járok, szakmai bejegyzések egyelőre nem lesznek, de később tervezek ilyeneket is. Jelenleg inkább a szakmai utamról fogok írni. A következő négy bejegyzésben arról olvashattok, hogyan is jutottam el addig, hogy szerkesztőképzésre jelentkezzek, illetve a Könyvszakmai ismeretek, a Stilisztikai alapozó és a Fordítás utáni szerkesztés modulokon szerzett élményeimet is elmesélem.

Ezen kívül még eléggé képlékeny a rovat, így nem tudom, milyen időközönként fogok jelentkezni vele, mert eleinte inkább csak dokumentálásra használnám, amit jó lesz egy év múlva visszaolvasni, hogy innen hová sikerült eljutnom, de aztán ki tudja, hova fejlődik a rovat. Remélem, ezek a bejegyzések ugyanolyan érdekesek lesznek számotokra, mint a többi könyves posztom.

 


 

 

---- 

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése