2021. július 4., vasárnap

Tira Nael – Novák Zsuzsanna (szerk.): Ötszáz szavas szilánkok

Az Ötszáz szavas szilánkok antológia húsz szerző félpercesét tartalmazza. A történetek egy kihívásra íródtak, amit a PISZKE írócsoport indított, és a művek is először a PISZKE Facebook csoportban jelentek meg. Ebbe a gyűjteményes kötetbe a húsz legjobb írás került be, amiket Tira Nael és Novák Zsuzsanna válogatott össze. A kihívás lényege az volt, hogy adott szavak köré kellett a szerzőknek ötszáz szóban történetet írniuk. Ezek a szavak a következők voltak: átok – mese – ragyogás – faág – rajz. Ezeket ragozott formában is beépíthették a szerzők.

Volt alkalmam régebben részt venni ilyen kihíváson, és nagyon izgalmas és maradandó élmény volt. Mindig érdekes végigkövetni, hogy milyen különböző történetek születnek ugyanabból a kiindulópontból. Ez az Ötszáz szavas szilánkoknál sincs másként. Ahány író, annyiféle megoldás született a feladatra. Többféle zsáner, írói hang, életszemlélet, megannyi kiváló ötlet rajzolódik ki a szövegekből. Olyan volt ezt a kötetet olvasni, mint vásári kavalkádban járni. Minden szilánk egyedi, üde és megismételhetetlen, mindegyik hozzátett a nagy egészhez. Izgalmas volt végigkövetni, hogy a fentebb említett öt szó mit váltott ki az egyes szerzőkből. Egyesekből humort vagy morbid jelenetet, másokból gyilkosságot vagy éppen elgondolkodtató életképet.

A történetek közös jellemzője, hogy a szerzők ötletesen építették be a szavakat. Többnyire jól kivitelezték az alapötletüket, néhány gyengébbnek ható megvalósítástól eltekintve. A haloványabb műveket ellensúlyozzák a jobbnál jobb félpercesek, amikből szerencsére sokkal több van a kötetben.

A bejegyzés további részében spoilerek előfordulhatnak!

 

A novellákról részletesebben:

Megyeri Judit: Lecke

A szerző eddigi műveiből tudtam, hogy jól teremt hangulatot, jól tereli az olvasóját a rejtély megoldása, vagy éppen a jelenet végkifejlete felé. Ezt a képességét ennél a párpercesnél is kitűnően alkalmazta. Jó működik a szöveg végi csattanó. Az odavezető úton pedig megtudunk annyit a szereplőkről, hogy érdekesek legyenek. Emiatt szól nagyot a végső „lecke”. Külön hozzátesz az élményhez, hogy a szerző Lowdeni boszorkányhajsza című regényében most jutottam túl az ezt a részletet tartalmazó jeleneten.

5/5

Epstein Ágnes: Lesen

Jó ötlet egy tündér szemszögéből láttatni minket, embereket. Ebből a rövid jelenetből is átjött, mit akart vele kifejezni a szerző, és működik a csattanó is. Viszont a terjedelemhez képest kissé túlzónak éreztem a leírásokat. 

4/5

Gonda Adrienn: Dunáról fúj a szél

Amikor körülbelül egy évvel ezelőtt először olvastam a kötetet, akkor ez a félperces volt az egyik kedvencem, és egyben az egyik legütősebb is. Annyi érzelem sűrűsödik ebbe a kis szösszenetbe, amit alig bírt el, de a szerző ügyesen megoldotta, hogy élvezhető maradjon. Kitűnően megteremtette a borongós, valahol mégis megnyugtató alaphangulatot, amit végigvezet az egész szövegen.

5/5 

Katherine Poll: Macska

Kedves történet a szeretetről. Ebben a pár sorban megmutatkozik, milyen fontosak az apró örömök, és hogy egy gyerek boldogsága még egy komor konyhát is beragyoghat. Jó volt olvasni.

5/5

Kazó-Horváth Dóra: Levi

Egy újabb kedvencem a kötetből. Míg a Dunáról fúj a szél inkább borongós és megnyugtató, ez az írás annál megdöbbentőbb és hevesebb. Jól átjönnek a bébiszitter indulatai, amik szinkronban vannak a rábízott kisfiú tetteivel és kegyetlen őszinteségével. A vége pedig nagyot üt.

5/5

Sylvia A: Fehér és fekete 

A történet végére érve hiányérzetem támadt. Noha átjön a mondanivaló és a szerző által kifejezni kívánt érzelmek, de kissé darabosan. A szöveg nem áll össze egésszé, mintha az író nem tudna mit kezdeni ezzel a rövid terjedelemmel.

2,5/5

Schmöltz Margit: Arkánum

Ennél a novellánál az alapötlettel nem volt semmi baj, viszont a megvalósítás haloványra sikeredett. Nincs igazán se eleje, se vége. Mintha csak úgy lógna a levegőben a jelenet. Kár érte, mert az ötletből jobbat is ki lehetett volna hozni.

2/5 

Monos Anett: Mese

Ilyen az, amikor egy mese valóra válik. A szerző kitűnően mossa össze a valóságot a kitalációval, amivel jól megágyaz a csattanónak. Áradt a jelenetből a lemondás, amit főleg a nagyobb fiú mondatai közvetítettek, de szemben ált vele az öccse reménykedése, ami végül erősebbnek bizonyult. Monos Anett kiválóan ábrázolta ezt a kontrasztot.

5/5

Patkány: Az ember a jég hátán is megél, de a vízben elsüllyed

A kötet legmorbidabb, egyben az egyik legelgondolkodtatóbb írása. Hogyan viselkednének az emberek, ha eljönne az özönvíz? Hát, gyanítom valahogy így… Az író jól reprezentálja a különböző embertípusokat alig két oldalban. Érdekes, ugyanakkor fájó belegondolni, hogyan működünk. Tetszett, de beértem volna egy kicsivel kevesebb csupasz hímtaggal.

4/5 

Lex H. Caulfield: Örökkévalók

A örökkévalóság témája mindig érdekes. Ebben a történetben egy örökkévaló férfi gondolataiba, motivációiba látunk bele. Jó volt maga a jelenet, mert kellő mennyiségű információ derült ki róluk, hogy átérezhető legyen a helyzetük. Ennek ellenére a végére érve mégis hagyott némi hiányérzetet maga után.

4/5

Harsányi Csenge: Az öreg bányató

Mitől fél az ember? Ezt a kérdést járja körül ez az írás. Mi játszódik le valaki fejében, mikor szembesül a félelmeivel? A szerző érzelmek kavalkádját vonultatja fel, ezt érzi a szereplője a szembesülés felé vezető úton, sokféle elképzelés fut át a fején útközben. Pont ezért hatásos a történet végi csattanó.

5/5

Láng Annie: Ezért nincsen instám

Nem sok humoros írás van a kötetben, talán ez az egyedüli, ami igazán az, ezért különösen üdítő olvasmány a sok elgondolkodtató, megdöbbentő írás mellett. Tetszett a közvetlen stílusa, amin keresztül a szerző elmondja a véleményét a közösségi platformokról. Nem tolakodó, hanem finom közlés ez, mégis átviláglik a humoros vámpírtörténet sorai között. Okos megoldása a feladatnak.

5/5

Schmidt Lívia: Kiragadott pillanat

Míg az előző az egyetlen igazán humoros történet volt, úgy ez is csatlakozik az „egyetlen történetek” sorához, csak a romantikus fajtából. Jó volt egy ilyen szívmelengető történetet is olvasni a kötetben. Habár az eleje kissé döcögött, és nagyon nehezen bontakozott ki, hová is fut ki a történet, de a szerzőnek mégis sikerült jól lezárnia.

3,5/5

Tia Marsh: Molok

A démonidézés és a bosszú sosem jó párosítás, mert nem tudni hogyan sül el a dolog. Ezt ez a négy gyerek a saját bőrén tapasztalja meg. Az idézés mögöttes tartalma szomorú, az iskolai bántalmazás témája mindig aktuális, érdemes foglalkozni vele. Viszont a fantasztikus keret mellett nagyobb hangsúlyt is fektethetett volna erre a témára, mert így szinte elsikkad a lényeg.

3,5/5

Sam Wilberry: Apu

A halál és a gyász mindig aktuális téma, és ezt Sam Wilberry kiváló érzékkel ragadta meg. Átérezhető a kisfiú szomorúsága, de ugyanakkor bizakodása, jövőbe tekintése is átsejlik a szövegen, amitől a vége igazi megnyugvást kelt az olvasóban. 

5/5

Büksi Zsuzsanna: Halálcsillag

Az első olvasás után ez lett az abszolút kedvencem a kötetből. A véleményem a második olvasásra sem változott. Dramaturgiailag ez a legjobban felépített félperces a húsz szösszenet közül. Látszik, hogy a szerző gyakorlott író, és jól kamatoztatja az írástechnikai tudását. Borzongató, az őrület határán táncoló, zseniális írás!

5/5

Somlai Judit: Játszótársak

Judit stílusát még fanfiction írói korszakából ismerem és szeretem, így ezt a történetet is tűkön ülve vártam. Hozta a tőle megszokott színvonalat, sőt a fejlődés is látszik a szövegen. Örülök, hogy a fanfictionök világán kívül is megtalálta a helyét íróként!

5/5

Betty Forester: Boszorkányper

Ismét a valóság és a fikció határán egyensúlyozó novella. A szerző jól építette fel a történetet, így egészen a végéig nem sejthető, mire fut ki a sztori. Tetszett az információ adagolás üteme, és  a végén nagyot szólt a csattanó.

4/5

Szabolcsi Tímea: Kísértet

Borzongató kísértettörténet lenne, ha nincs a túl hirtelen és kiszámítható csattanó. Így nem üt akkorát, mint a szerző szeretné. Jó az alapötlet, de döcögött a kivitelezés.

3/5

Khim Standard: Gyakorikerdesek

Ez a félperces tökéletesen szemlélteti a Gyakorikérdések oldal hozzászólásainak színvonalát és a felhasználói intelligenciaszintjét. Emlékszem, elsőre nagyot nevettem rajta, de újraolvasva inkább elkeserített az emberi hülyeség leírása.

4/5

Az Ötszáz szavas szilánkok egy jól érzékkel összeválogatott antológia. A szerzők jól ragadták meg a kihívás lényegét, és néhány gyengébb írói hangtól, rosszabbul kivitelezett történettől eltekintve egy maximálisan élvezhető, néhol vicces, máshol borzongató kötetet kapunk, amit jó volt olvasni.

Ajánlom azon olvasóknak, akik szeretik a vegyes zsánerű antológiákat, mert ez az ő könyvük. Az se hátrány, ha a megdöbbentő, vagy épp a morbid történetelemektől sem riadnak vissza.

 

Értékelés: 4


 


 

 

----


Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, illetve követhetsz e-mailen is, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése